Екологія і невігласи. Луцькі чиновники не знають законів

Volyn Times

Культура :: ПОЗИЦІЯ

Нинішня команда луцького мера Миколи Романюка здійснює тотальний наступ на Луцьк, який колись був одним із найзеленіших міст СРСР. Сьогодні в питаннях озеленення він пасе задніх навіть серед міст України. Чиновники демонструють критичний рівень невігластва щодо дотримання законів.

Про це яскраво свідчать відповіді на інформаційні запити Комітету екологічної безпеки «Громадської Ради Волині» за підписом заступника міського голови Сергія Григоренка. Пропрацювавши не один рік в органі міського самоврядування, чиновники і досі не знають вимог закону «Про доступ до публічної інформації». А в ньому є винятковий перелік причин на відмову в отриманні інформації. І «відсутність технічних умов» там точно не фігурує. Тож, такі дії посадовців є грубим порушенням законів і кваліфікуються як корупційні.

Ще одна відповідь, отримана від пана Григоренка, теж яскраво демонструє зневагу до закону. Зокрема, Наказ Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України N 226 від 24.12.2001 «Про затвердження Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах України» передбачає вимогу проведення інвентаризації зелених насаджень «раз на п'ять років з квітня до жовтня». Як бачимо з документу, за останні 16 років її ніхто в місті не проводив (!). То чим же керуються міські т.зв. «екологи», якщо немає чіткого реєстру зелених насаджень, розуміння їх кількості і стану? Відсутнє визначення вартості об'єкта загалом і його окремих ділянок? Саме інвентаризація є основою для паспортизації  об'єктів  благоустрою зеленого  господарства.  А про таке поняття як «відновлювана вартість » дерев, які безконтрольно нищаться, ніхто і не згадує.

Критична нефаховість міських чиновників, їх меркантильні корупційні інтереси, непрозорі схеми і повна відсутність діалогу… Саме вони є причиною наростаючих конфліктів «влади» з громадою міста. Громадою, яка намагається зберегти залишки його природних легенів. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь