Фантоми луцьких дитсадкiв

Volyn Times

Антимафія :: НА ЧАТАХ

За „радянських” часів у Луцьку працювало 58 дитячих садочків. Нині ж маємо 39. Важкі 90-ті одних спонукали виживати, інших – наживатися. Тоді чимало спритних крутіїв прихопили добрі шматки комунальної власності. Чиновники „дерибанили” наше із вами майно, поповнюючи власні кишені. Про своє майбутнє вони подбали, а до нашого їм було байдуже: прикриваючись цифрами про зменшення народжуваності, заповзято взялися закривати дитячі садочки, аби пізніше продати чи віддати в оренду їхні приміщення. Як наслідок – тепер, коли народжуваність збільшилася, дітей ніде влаштувати. Нині всі в один голос говорять про те, що необхідно добудовувати ті садки, які є, облаштовувати додаткові групи, а, можливо, навіть і будувати нові приміщення. Тільки от грошей ніяк на будівництво не вистачає. Тим часом у місті вишикувалася тисячна черга мам і татів, котрі заздалегідь „записують” у садки своїх малюків. Найближчим часом доведеться знайти їм місця.

Для цього владці надумали відкрити 3 групи в дитсадку, що на вулиці Бринського, – кажуть, там є приміщення, яке треба відремонтувати. У 19-му садку, що на вул. Воїнів-інтернаціоналістів, облаштують ще 2 групи. Крім того, хочуть виселити з 25-го дитсадка, що на вул. Чехова, Пенсійний фонд, який орендує частину приміщення. Найбільша проблема в центрі міста. Свого часу тут було достатньо дошкільних закладів, але комусь вони, очевидно, дуже муляли очі. Тому і зник садок на вулиці Крилова - його розвалили, щоби збудувати комфортабельний будинок сучасного планування. А на пр-ті Волі, 4а з якогось дива оселився Департамент соціальної політики, до якого нещодавно успішно прибудувався місцевий підприємець Євдокимов, а прилеглі землі ще не так давно подеребанили між “своїми” . У садочкову будівлю на Ярощука поселили міський центр зайнятості, а на Таборищі – музей військової техніки. Одразу два садки окупувала міліція - на Винниченка, 21 у досить затишній місцині нині їхня школа, а на Ломоносова, 29 - квартири співробітників УМВС. Між іншим, кілька місяців тому за останньою адресою намагалися приватизувати земельну ділянку під садком. Не дивно, що службісти у погонах вперто не помічали порушення закону, згідно з яким „вивільнені приміщення ліквідованих державних та комунальних дошкільних навчальних закладів використовуються винятково для роботи з дітьми.” У них самих „рильце у пушку” – то як же можуть стежити за порядком у місті!

На Винниченка, 65 розташувалося Технічне бюро кадастру і всі бажаючі орендувати там приміщення, яке їм охоче запропонував колишній міський депутат Холодков: він його колись і прибрав до своїх рук, на Грушевського господарює обласне КРУ, яке  мало би стежити за законністю оборуток з майном. Фантом дитячого садка лишився на вулиці Богдана Хмельницького ( нині тут “прописані” “Луцькреклама” та “Містобуд”) – тепер, кажуть, це приміщення не підходить, бо місця у ньому вистачить лише на 2-3 групи, а відтак його не вигідно утримувати з економічної точки зору. Дитячий дошкільний заклад на Пролетарській переобладнали на житло для працівників освіти. На Данила Галицького тепер центр соціальних служб, на Кравчука - територіальний центр реабілітації дітей-інвалідів, на Ветеранів, 4 – художня школа, на Вороніхіна – служба у справах неповнолітніх. Дитсадок на вул. Гордіюк продали і в ньому оселився медколедж „Монада”(!). І тепер тамтешні жителі змушені водити свою малечу в район торгового комплексу "Глобус", бо єдиний дошкільний заклад, що залишився в їхньому районі, не в змозі всіх розмістити. На Сагайдачного прихопив собі приміщення Біотехнічний інститут, а на Софії Ковалевської - філіал технічного університету. На Бенделіані, 7 донедавна був прописаний спортклуб "Підшипник", але оскільки той ліквідовується, незабаром приміщення перейде знову на баланс управління освіти. На повернення будівлі на Ківерцівській, 9 – годі сподіватися: там розташувався еколого-натуралістичний центр, а частину території під свої мури забрав колишній прокурор міста Руслан Чернота. Місцевих мешканців поставили перед вибором: водити своїх дітей на Вишків чи на 40-ий квартал.

Місцеві чиновники взагалі великі "радники" - тикнули нам садок на Маковського. Мовляв, там місця є: хочете - везіть своїх дітей на край світу і не нарікайте, що садків немає. Вже не перший рік вони нас "годують" будівництвом дошкільного закладу за „Там-Тамом”. Причому, перед черговими виборами їхні обіцянки пожвавлюються.

Шановні владці, нам не потрібні ваші словоблуди! Ми – громада – хочемо, аби ви пам’ятали, що Луцьк – наше місто. А, отже, коли ви приймаєте будь-які важливі й доленосні рішення, слід спершу радитися з нами. Бо Закон України «Про дошкільну освіту» чітко регламентує, що і як має відбуватися: «Реорганізація або ліквідація діючих комунальних дошкільних навчальних закладів, а також дошкільних навчальних закладів ... допускається лише за згодою територіальної громади (загальних зборів) села, селища, міста або на підставі результатів місцевого референдуму». Заборонено і безпідставно здавати в оренду дитячі садочки, змінювати їхню територію, а, тим більше, - продавати. Розуміємо, що ваші кишені – безрозмірні, а банківські рахунки не знають ліміту, що маєте велику спокусу їх наповнювати за наш рахунок. Але ми – не сліпі. І вже давно не ведемося на ваші порожні обіцянки. Тому й не затрачайте сили на їхнє щедре роздавання. 


  1. шамбала 6 серпня 2011 16:57
    виходить, діти-наше минуле..
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь