Луцька влада паплюжить єврейські поховання

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

На колишньому історичному єврейському цвинтарі в м. Луцьку здійснюють самочинні роботи. Про це повідомила представник іудейської ортодоксальної релігійної громади міста Ханна Матусовська.

Незважаючи на численні звернення єврейської громади м. Луцька, істориків і краєзнавців до органів влади міста й області щодо ситуації з тотальним знищенням і паплюженням історичного та культурного спадку національних меншин Волині, справи досі дуже невтішні. 20 липня 2017 року ДКП «Луцьктепло» здійснювало земляні і будівельні роботи на місці історичного єврейського цвинтаря в м. Луцьку між вулицями Б.Хмельницького і Прогресу. Представники «Комітету захисту національної спадщини» і «Меморіальної фундації «Сейфер Волинь»», які прибули ввечері на місце робіт, виявили у відвалах землі людські останки. Про це було негайно повідомлено слідчо-оперативну групу ГУ НП у Волинській області. Рештки ідентифіковані судово-медичним експертом. Зауважимо, що ця територія перебуває в зоні регулювання забудови, проте погоджень органів охорони культурної спадщини, як цього вимагають відповідні нормативні акти, не було. Підрядник не мав і акту на здійснення земляних робіт. Зважаючи на наявність тут історичного археологічного культурного шару, археологів теж не покликали.

Цікаво, що роботи здійснювали за фінансування ЄБРР. Навряд чи європейські інституції вітали б таке використання власних коштів на цвинтарний вандалізм. Наразі представники іудейської ортодоксальної релігійної громади готують звернення до відповідних структур про можливість перепоховання решток після проведення експертизи. Реагування органів Луцької міської ради традиційно відсутнє.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь