Луцьк втратив останні караїмські будинки

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Луцьк втратив останні сторінки караїмської історії. Декілька будинків, що розташовані на однойменній вулиці, які історично належали караїмам Луцька, сплюндровано перебудовою і сучасними ремонтами. Чиновники вкотре проявили цілковиту службову недбалість.

Завдяки правовому невігластву й службовій недбалості адміністрації Державного історико-культурного заповідника (П. Рудецький, В. Баюк), чиновників Луцької міської ради (Т.Гнатів, П.Троневич) і Волинської ОДА (В.Стрільчук) було спотворено і фактично втрачено автентичність останніх будівель Старого міста - на вул. Караїмській, 26 і 28. Вони несли в собі історію народу, який жив тут ще з часів Вітовта.

Всередині 30-х років минулого століття караїмська община вирішила збудувати будинок для потреб гміни. Запроектований він луцьким архітектором Францішком Кокешем у традиційному і модному на той час стилі функціоналізму. Частину коштів офірували члени громади, частина надійшла від оренди приміщення поблизу нового караїмського кладовища на Вульці. Після нетривалого судового процесу в 1939 році будинок таки постав поруч з культовою спорудою кенаси. В ньому було помешкання хазана, бюро метрик, зала для школи та зібрань. Ось так виглядав він на історичних світлинах того часу.

Плин років вніс в його образ лише невеличкі корективи. Ось він на початку 2012 року.

Сучасні "луцяни", які іронією долі й історії опинилися на території древнього міста, не мають жодних сентиментів до його вікової генези. Тому пінопласт і «короїд» безжалісно з’їли залишки нетинькованих стін і вивіреного архітектурного обличчя історичної будівлі. Ось він в 2016 р.

Остаточно добили цей об’єкт культурної спадщини вже зараз. Це фото зроблене 10 вересня 2017р. під час реалізації проекту «Нeadhunters», що його ініціювало ГФ «Волинський щит».

Ось світлини ще двох караїмських житлових будинків, що були збудовані поруч. В них колись проживали луцькі караїми. Фото кількох років до того і світлина зроблена цього тижня.

Ставлення до культурної спадщини національних меншин, які проживали на території міста багато сотень років, є просто критичним. Б’є на сполох єврейська громада, науковці волають про знищення польського спадку, чиновники чинять спротив намаганням вірменської общини відновити власні історичні святині, знищуються цвинтарі, пам’ятки… Тепер остаточно поставлена крапка на історії караїмів Луцька. Варварське примітивне споживацьке мислення остаточно окупувало історичні вулички міста, яке свого часу мало свою велич.

P.S Наразі готується повідомлення про злочини щодо службової недбалості відповідальних посадових осіб і громадян, які порушили закон. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь