Знищення. Брехня. І кошти ЄБРР.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

ДКП «Дуцьктепло» та команда Ігора Поліщука, нехтуючи приписом органу охорони культурної спадщини ВОДА, фактично знищили цінні історичні об’єкти древнього Луцька. Фінансування робіт здійснюється за кошти ЄБРР.

28 вересня 2017 р. представниками Комітету правозахисту і боротьби з корупцією та ГУНП у Волинській області було зафіксовано факт проведення робіт в зоні регулювання забудови, визначеній Генпланом м. Луцька, охоронній зоні пам’ятки національного значення - "Монастиря тринітаріїв" на вул. Сенаторки Левчанівської. Відповідних дозволів на проведення робіт, в їх виконавців, не було. Ці факти були зафіксовані слідчо-оперативною групою і представниками патрульної поліції міста.

Фото 28.09.2017 р.

Фото 28.09.2017 р.

Фото 28.09.2017 р.

Під час проведення робіт, працівниками ДКП «Луцьктепло» було виявлено об’єкти історичної забудови. В порушення вимог ЗУ «Про охорону культурної спадщини», роботи не було зупинено, відповідний орган охорони культурної спадщини не було повідомлено.

Фото 28.09.2017 р.

Фото 28.09.2017 р.

28.09.2017

Тільки 03.10.2017. органом охорони культурної спадщини Волинської ОДА було видано припис №2 про заборону робіт. Документом вимагалось виготовлення та погодження відповідної проектної документації та обов’язкова присутність спеціалістів археологів, що мають відповідні дозволи на здійснення наукового нагляду.

Незважаючи на це, роботи ДКП «Луцьктепло» були продовжені.

Фото 10.10.2017 р.

Фото 10.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Свідченням повної відсутності нагляду за продовженими роботами є фотофіксація. Вона чітко показує масові знахідки історичної кераміки різних датувань, артефакти і залишки людських останків. Більшість з цього було просто викинуто на смітник разом з землею.

Насторожують та обурюють системні спроби представників ЛМР прикрити власну службову недбалість і зловживання, що призвели до нанесення шкоди охоронюваним інтересам держави й територіальної громади. Зокрема, в засобах масової інформації було поширений коментар горезвісного начальника відділу культурної спадщини П.Троневича. В ньому посадовець стверджував: що нагляд за роботами ведеться його відділом і особисто головним спеціалістом Ю.Мазуриком.

Цей посадовець стверджував і про проведення розкопок на цій території та здійсненя наукового нагляду. Що абсолютно не відповідає дійсності та є просто брехнею.

Це підтвердив відомий волинський археолог і керівник ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський. За отриманою нами інформацією, Ю.Мазурик не міг бути присутнім при проведенні цих робіт, так як офіційно знаходився за межами міста у відрядженні.

Звертає на себе увагу й той факт, що представники зазначеного відділу взагалі не мають права на здійснення наукового нагляду за проведенням земляних робіт в охоронюваних територіях, так як не мають відповідних дозволів Інституту Археології НАНУ і Міністерства культури України. Про те що нагляд не здійснювався та відповідного розпорядження не існує в природі, підтвердив і заступник міського голови пан К.Петрочук. Цікаво що готував лист той самий Ю.Мазурик, який ніби то і мав його здійснювати.

В листі начальнику управління культури облдержадміністрації Дмитруку В.Ю. від начальник Департаменту культури ЛМР пані Т.Гнатів, вона стверджує що: «що земляні роботи в охоронній зоні монастиря тринітаріїв (пам’ятка містобудування та архітектури  національного значення, взята під охорону  держави  згідно  Постанови Ради Міністрів УРСР від 24.08.1963р. № 970, охоронний № 81) за адресою: вул. Сенаторки Левчанської, 4 в даний час не проводяться

Цю відверту брехню посадової особи і її підлеглих ви можете побачити і на світлинах, порівнявши її з попередніми. Світлини подані вище. Редакція спеціально фіксувала всі роботи протягом двох тижнів.

Фото 10.08.2017

Єдине, що є незмінним на цій ділянці, це повна антисанітарія в кількох метрах від пам'ятки національного значення. Нині тут розміщено військовий шпиталь і лікуються поранені вояки АТО. Ось таке ставлення луцької влади до пам'яток й до воїнів, що змушені дихати цим смородом.

Фото 28 вересня 2017 року.

Фото 14 жовтня 2017 року.

14 жовтня 2017 р. істориками було проведено обстеження котловану що був, незважаючи на припис ВОДА, виритий на вул. Гаврилюка. В ньому було виявлено маса історичної кераміки різних періодів та людські останки.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

В відвалах землі, поблизу монастиря тринітарів, також виявлено багато людських останків.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Фото 14.10.2017 р.

Звертає увагу той факт, що роботи ДКП «Луцьктепло» проводяться за кошти ЄБРР. Чи знають його представники та його міжнародні вкладники що їх гроші використовують на знищення історії Луцька та кричуще беззаконня, фактично роблячи їх співучасниками злочинів? Це питання ми спробуємо вияснити офіційно в міжнародних інституціях.

Точно зрозуміло лише одне: нинішня команда Ігоря Поліщука, що претендує на подальше управління містом, і посадовці попередньої, вперто тримають курс на беззаконня і не цінують історію нашого рідного Луцька.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь