Голокост 2 ? На Волині принижують євреїв.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Іудейська ортодоксальна релігійна громада Луцька багато років поспіль намагається відстояти своє право на збереження власної історичної пам'яті, поваги до могил їх предків та можливості молитись... Молитись у єдиній вцілілій від Голокосту волинській синагозі. Однак окремі чиновники Волинської ОДА, Луцької міської ради та адміністрації Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку вперто ігнорують накази Президента України та постанови Кабінету Міністрів України. Особисті комерційні інтереси та світоглядні вподобання беруть верх над законом і мораллю. Топчучи елементарні права людини вони відверто та безкарно чинять беззаконня та публічні приниження віруючих співгромадян.

Ні минулий, ні нинішній голови Волинської ОДА, на жаль, не здатні навести порядок у власній адміністрації. А тому релігійна громада вимушена апелювати до Президента України, Прем'єр-міністра України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та міжнародної спільноти в особі Президента США, Прем’єр-міністра Ізраїлю, Федерального канцлера ФРН та  міжнарожних та вітчизняних засобів масової інформації. Свій крик душі вони висловили в відкритому листі за підписом голови правління громади п. Матусовського М,М. Тож ми, розділяючи їх біль та підтримуючи їх позицію, публікуємо це звернення і на шпальтах нашого видання. Вперше.

 ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Якщо хтось скаже, що Голокост завершився, – не вірте!

Ми, як офіційні представники іудейської релігійної громади, котра діяла на території Волині та м. Луцьку до 1942 року, і досі відчуваємо на собі цей страшний тягар минулого й ганебне сьогоденне бажання окремих представників влади стерти останні краплини пам’яті спільної україно-єврейської історії. Саме на даний час продовжується винищення останніх краплин матеріальних свідчень перебування єврейської громади на Волинській землі; знищується наша духовна й культурна спадщина, яку не доконали нацисти у часи минулої страшної Світової війни.

Символом цього знищення є Велика хоральна синагога у м. Луцьку, яка відноситься до пам’яток національного значення. Дана історична споруда, що чудом встояла від нацистського бузувірства та спроби знищення комуністичним режимом, сьогодні умисно, вперто та безкарно доводиться до руйнації діями та бездіяльністю посадових осіб Волинської ОДА та її балансоутримувачем, яким з 1985 року є адміністрація Державного історико-культурного заповідника.

Післявоєнні фото луцької хоральної синагоги.

У кращих комуністичних традиціях приниження релігійних прав віруючих громадян України, незважаючи на 27 років української незалежності, єдиний вцілілий іудейський молитовний будинок Волині досі незаконно використовується під спортивний клуб. За весь цей час його користування, який послідовно та безжалісно руйнував пам’ятку, до державного бюджету не надійшло жодної копійки, хоча це офіційно визначено відповідними охороно-орендними договорами.

Синагога сьогодні обведена аварійною стрічкою. Віктор Мархалевський

Протягом останніх двох років, у насмішку над людською пам’яттю, її частина взагалі платно й незаконно здавалась в суборенду під фітнес-клуб. Причому здавалась в інтересах третіх осіб, під “наглядом” місцевих чиновників і, до того ж, фірмою, яка не має жодного відношення до пам’ятки та пов’язана із керівництвом місцевої поліції. Внаслідок таких дій державі нанесено збитки в особливо великих розмірах.

Фітнес-клуб що незаконно діяв в синагозі

Проте, ні владу, ні правоохоронців це жодним чином не хвилює. Контроль за охоронним режимом пам’ятки національного значення повністю відсутній. Факти службової недбалості чиновників були визнані прокуратурою міста Луцька, що відображено рішеннями судів різних рівнів. І, при цьому, до нині ніхто не покараний, кошти не повернуто, пам’ятка та її охоронна зона й далі ганебно знищується і спотворюються.

Витяг з рішення Господарського суду Волинської обл. від 17 липня 2017 р.  Справа № 903/409/17

Наші щирі намагання врятувати молільню та національну святиню, реставрувати її та створити там музей-синагогу, щоб зберегти рештки спаплюженої пам’яті про велику й, на жаль, трагічну історію єврейської громади Волині та Луцька, зберегти її духовні та культурні традиції, наштовхуються на шалений спротив. Обласна державна адміністрація та Луцька міська влада грубо ігнорують наші громадянські права, вимоги Конституції України, міжнародних договорів, конвенцій та закони України. Посадові особи Волинської ОДА, ймовірно з особистих мотивів, свідомо здійснюють протиправні дії, направлені на перешкоджання виконанню вимог законів та нормативних актів Президента України та Кабінету Міністрів. Питання повернення синагоги для релігійних потреб, незважаючи на публічні запевнення, свідомо та протиправно гальмується її чиновниками. Таке гальмування вчиняється ними на наше переконання з особистих світоглядних та корупційних мотивів. В обмін на вирішення питання – нам намагаються нав’язати бізнесові інтереси людей, близьких до керівництва адміністрації. А це для нас, як громадян України і глибоко релігійних людей, є принизливим та огидним.

Бажання принизити нас, як представників знищеної нацистами релігійної громади, із часом набуває все більш ганебних форм. Демонстративно ігноруючи наші громадянські права, релігійні та моральні принципи, керівництво Волинської ОДА у чергову річницю трагедії Голокосту особисто, цинічно та демонстративно нагороджує осіб, безпосередньо причетних до Голокосту та розстрілів єврейського населення Волині, тим самим публічно принижуючи пам’ять всіх досі безіменних жертв, котрі лежать у численних страшних ямах періоду Голокосту по всій Волині.

Фото з розстрільних ям м.Луцька 1941 р.

Крім того, йде й відверте знущання над пам’яттю наших померлих та невинних мучеників; цинічно ігноруються всі наші численні волання про збереження та вшанування некрополів, що створювалися у рамках діяльності представників ортодоксальної течії. Окремими чиновниками інспіруються постійні втручання у процес їх меморіалізації представників інших конфесій, що є некоректним із релігійних міркувань і призводить до наруги над релігійними канонами та пам’яттю полеглих.

Яма біля луцької тюрми в яку були ззсипані кістки її в'язнів.

Такого роду дії, на нашу думку, не сприяють релігійному і міжнаціональному порозумінню та направлені на штучне провокування конфліктів на релігійному ґрунті. Посадові особи, зневажаючи закони України та релігійні устої, свідомо зіштовхують релігійні та окремі етнічні громади. І тільки Всевишній та вікова духовна мудрість сьогодні дають можливість уникнути таких протистоянь.

Святого майже не лишилось. Навіть могили – рештки єврейських поховань часів Голокосту, методично та вмисно знищуються. Сьогодні це має місце у м. Луцьку на вул. Кафедральній, 13. Тут, за сприяння корумпованих чиновників (інших пояснень годі й шукати), умисно знищується об’єкт культурної спадщини, безпосередньо пов’язаний з єврейською історією та трагедією Луцького гетто. Там виявленні останки (найімовірніше родини Рухлі Ахельруб, що проживала у цьому будинку в період функціонування Луцькому гетто) просто викинуті на смітник. Це при тому, що на місці було чітко офіційно засвідчено факт розстрілу й віднайдено декілька гільз того періоду.

Археологічний звіт Вашети М. по роботам на Кафедральній, 13

Плакат з групи "Збережемо древній Лучеськ" в ФБ

Подібні факти зафіксовані і на вул. Прогресу м. Луцька, а також на пр-ті Волі та вул. Кафедральна, 16.

Останки виявлені на місці колишнього цвинтаря на вул. Прогресу в м.Луцьку.

Ганебними є і події, що мали місце у м. Ковелі. Там, внаслідок самочинних робіт, було частково знищено масове поховання жертв Голокосту і табору військовополонених. Тисячі кісток розвозились на будмайданчики всього міста; ними ж штукатурилась місцева школа та окремі житлові будинки. 

Останки виявлені в с.Вербка на околиці м.Ковеля

Ящик з кістками якими штукатурили школу в с.Вербка

Виявлені тут і сотні надмогильних мацев. Вони частково знищенні при транспортуванні, досі не обліковані та не є частиною Музейного фонду України.

Мацеви (надмогильні камені) в м.Ковелі

Всі звернення та повідомлення про злочин, скеровувані нами, просто ігноруються та прикриваються чиновниками. Не краща ситуація і у м. Володимир-Волинську та на території майже всіх колишніх єврейських штетлів області. Напрошується висновок, що йде свідоме знищення могил і останків великої трагедії Голокосту та історії євреїв Волині.

Меморіалізація місць єврейських поховань, яка відбувається за кошти міжнародних проектів під “патронатом” окремих чиновників, здійснюється з грубим порушенням законів України, релігійних установ та, не рідко, - із серйозною корупційною складовою, а відновлені та облаштовані цвинтарі, могильні знаки – не охороняються, заростають бур’янами та є об’єктами для вандалів і так званих “чорних археологів”. Правоохоронні органи та місцева влада без діють та виявляють свою повну неефективність. 

Знищуючи могили наших предків, нам забороняють і молитись у наших святинях. Особливу “насолоду” це приносить посадовим особам Управління Культури Волинської ОДА та адміністрації Держаного історико-культурного заповідника, котрі всіма методами незаконно перешкоджають здійсненню ситуативних релігійних богослужінь нашою релігійною громадою. Це здійснюється у цинічній, а, нерідко, навіть провокативній формі. Незважаючи на те, що будівля синагоги досі експлуатується і в ній проходять спортивні тренування, нам постійно відмовляють у проведенні тут навіть тимчасових релігійних обрядів, абсурдно, цинічно і незаконно мотивуючи це тим, що культова будівля “не пристосована для здійснення релігійного дійства”.

Відповідь заст. голови ВОДА С.Мишковець

Інтер'єр синагоги м.Луцьк

Складається враження, що знищення культурної спадщини, пов’язаної з історією єврейського народу, є пріоритетом для місцевих чиновників. Всі офіційні звернення, що стосуються порушення законів у сфері охорони культурної спадщини, цинічно ігноруються, а повідомлення про злочини – не реєструються.

Йде умисне знищення та плюндрування пам’яток. Ось лише декілька фактів. Залишки “Галицької синагоги”, до якої самочинно добудовано приміщення, тепер руйнуються на очах.

Залишки “Галицької синагоги”

На місці святої землі колишньої синагоги “Асарі”, що розташована на особливо цінних землях історико-культурного призначення в охоронній зоні пам’ятки національного значення та території ДІКЗ у місті Луцьку (Д. Галицького, 21), – самочинно зведена автомийка машин, шиномонтаж і більярд, а за кілька метрів від синагоги влаштована вигрібна яма для нечистот. Цьому сприяли посадові особи державного заповідника, Луцької міської ради та Волинської облдержадміністрації. Не зважаючи на чисельні офіційні звернення, зустрічі з нинішнім та попередніми головами ОДА, – реагування відсутнє.

Незаконна мийка "Хай Вей" в охоронній зоні синагоги. Віктор Мархалевський

Незаконна мийка "Хай Вей" в охоронній зоні синагоги.

На Волині відбувається масове самозахоплення державних особливо цінних земель, їх незаконна приватизація та самочинна тотальна забудова, приватизація пам’яток й спотворення території колишнього єврейського гетто у державному заповіднику м. Луцька. На місці залишків довоєнної синагоги “Олицький Бесгамедрaш” на вул. Б. Хмельницького – нині занедбане приміщення, яке використовується для проведення релігійних обрядів християнською общиною, що є абсолютно некоректно.

Залишки довоєнної синагоги “Олицький Бесгамедрaш”

Бездіяльність чиновників, які відповідають за збереження культурної спадщини, призвела до повної втрати туристичної привабливості території та пам’яток під охороною держави. Це постійно зауважують нащадки євреїв, котрі тепер проживають за кордоном; вони дуже болісно реагують на таке ставлення до історії їх пам’яті та святинь.

Делегація посольства Німеччини біля синагоги

Фактично, такі дії можновладців – це відверте знущання над здоровим глуздом, громадянськими правами національних менших і українців та законами України. Наші та інші такого роду звернення про масові знищення культурної спадщини національних меншин та умисне провокування чиновниками міжрелігійних і міжнаціональних конфліктів просто направляються тим же чиновникам, дії яких ми оскаржуємо й вважаємо протиправними. Останній приклад цього – наше звернення до голови Волинської Обласної державної адміністрації О.Савченка від 26.04.2018 року, за результатами якого була створена комісія з тих же чиновників.

Намагаючись принизити ортодоксальних іудеїв, їх релігійні переконання, історичну пам’ять, обласна влада ігнорує всі заходи, приурочені до вшанування трагічних сторінок їх історії. Жоден керівник високого рівня не відвідав такі заходи за останні роки.

Луцьке Гетто 1941 р.

Гібридна війна, що ведеться проти нашої країни і підсилюється недолугими вчинками окремих представників влади, знаходить все нові форми для провокації розбрату. Комусь дуже вигідно роздмухувати у змученій кров’ю країні антисемітські настрої.

Нам прикро, що правоохоронні органи, прокуратура та державні чиновники, поставленні захищати інтереси держави та її громадян, у цій великій національній боротьбі за незалежність явно грають не на користь  іміджу нашої української держави. Ми надіємось, що, за Вашого сприяння, здоровий глузд, духовні принципи та верховенство закону все ж займуть належне місце у озвучених нами проблемах, а реакція на них – унеможливить рецидив ганебних проявів скритого кабінетного антисемітизму та відповідатиме загрозі, яку вони несуть.

Ми всі громадяни єдиної України. України з великою і непростою історією багатовікового співіснування різних етносів, племен і народів. І це записано у Конституції України та Загальній Декларації Прав Людини, які слід таки заставити поважати.

If anyone says that the Holocaust is over, do not believe it!

We, as the official representatives of the Jewish religious community, which acted on the territory of Volyn and Lutsk until 1942, still feel this terrible burden of the past and the shameful present-day desire of certain government representatives to extinguish the last memories of the common Ukrainian-Jewish history. At present, the last material evidence that there was the Jewish community in Volyn region is being eliminated; our spiritual and cultural heritage, which the Nazis did not got to at the time of the past terrible World War, is being destroyed.

The symbol of this destruction is the Great Synagogue in Lutsk, which belongs to national monuments. This historic structure, which miraculously resisted Nazi barbarity and attempts to destroy by the communist regime, is now deliberately, stubbornly and with impunity being destroyed by the actions and passivity of the officials of Volyn Regional State Administration and its asset holder, which is the administration of the State Historical and Cultural Reserve since 1985.

In the best communist traditions of humiliating the religious rights of the believers of Ukraine, despite 27 years of Ukrainian independence, the only survived Jewish prayer house in Volyn region is still illegally used for a sports club. Within all this time of its use, which consistently and relentlessly was destroying the monument, the state budget has not received a single penny, although it is officially determined by the relevant security and lease agreements.

Within the last two years, its part has been illegally sub-leased on a paid basis for a fitness club as a mockery of human memory. And it has been sub-leased in the interests of third parties, under the “supervision” of local officials and, moreover, a firm that has no relation to the monument and is related to the heads of the local police. As a result of such actions, the state suffered losses in particularly large amounts.

However, neither the authorities nor the law-enforcers are concerned about this. The control over the security regime of the national monument is completely absent. The facts of official negligence of authorities have been recognized by the prosecutor’s office of Lutsk, which is seen from the courts decisions of different levels. And, thus, nobody is still punished, the money is not returned, the monument and its security zone is further shamefully destroyed and distorted.

Our sincere efforts to save the prayer house and national shrine, to restore it and create a synagogue there to preserve the remnants of the spoiled memory of the great and, unfortunately, tragic history of the Jewish community in Volyn region and Lutsk, to preserve its spiritual and cultural traditions, face frenzied resistance. The regional state administration and Lutsk city authorities bluntly ignore our civil rights, the requirements of the Constitution of Ukraine, international treaties, conventions and laws of Ukraine. The officials of Volyn Regional State Administration, having probably personal motives, deliberately carry out illegal actions aimed at obstructing the implementation of the requirements of the laws and regulations of the President of Ukraine and the Cabinet of Ministers. The issue of the return of the synagogue to religious needs, despite public assurances, is deliberately and illegally hampered by its officials. Such backing off is done by them, in our opinion, on personal ideological and corrupt grounds. Instead of solving the issue, they are trying to impose us with business interests of people close to the top of the administration. And for us, as Ukrainian citizens and deeply religious people, it is humiliating and disgusting.

The desire to humiliate us, as the representatives of the Nazi-destroyed religious community, turns increasingly shameful over time. Ignoring our civil rights, religious and moral principles with ostentation, the management of Volyn Regional State Administration in the next anniversary of the tragedy of the Holocaust personally, cynically and demonstratively rewards those, who were directly involved in the Holocaust and the executions of the Jewish population in Volyn region thereby publicly humiliating the memory of all still nameless victims who lie in numerous terrible holes of the Holocaust throughout Volyn region.

In addition, there is a frank humiliation over the memory of our dead and innocent martyrs; all our numerous calls to preserve and honor the necropolis created within the activities of representatives of the orthodox currents are cynically ignored. Some officials inspire constant interference in the process of their memorialization by representatives of other denominations, which is incorrect in virtue of religious considerations and it leads to abuse over religious canons and memory of the fallen people.

In our opinion, such actions do not contribute to religious and interethnic understanding and are aimed at artificial conflicts provoking on a religious basis. Ignoring the laws of Ukraine and religious foundations, the officers consciously confront religious and certain ethnic communities. And only God and age-old spiritual wisdom make it possible to avoid such confrontation today.

There is almost nothing holy. Even graves - the remains of Jewish burials during the Holocaust are systematically and deliberately destroyed. Today it takes place in Lutsk on Kafedralna Street, 13. Here, with the assistance of corrupt officials (other explanations are not to be searched), the object of cultural heritage, which is directly related to Jewish history and tragedy of the Lutsk ghetto, is deliberately destroyed. There have been found the remains (most likely the family of Rukhli Achelrub, who lived in this building during the Lutsk ghetto), which were simply thrown into a garbage dump. This is despite it was officially confirmed the fact of the shootings on that place and several shells of that period were found there. Similar facts are recorded on Progres Street in Lutsk, as well as on Volya Prospekt and Kafedralna Street, 16.

There are also disgraceful events that took place in the city of Kovel. There due to unprompted works, the mass grave of the Holocaust victims and the war camps prisoners was partially destroyed. Thousands of bones were transported to the construction sites in the city; they also were used to plaster the local school and individual houses. Here have been found hundreds of tombstones. They are partially destroyed during transportation; they are not yet counted and are not part of the Museum Fund of Ukraine.

All appeals and reports of crime filed by us are simply ignored and concealed by officials. The city of Volodymyr-Volynsky has not the best situation as well as the territory of almost all former Jewish district shtetls. The conclusion is that there is a deliberate destruction of the graves and remains of the great tragedy of the Holocaust and the history of the Jews in Volyn region.

The memorialization of places of Jewish burials, which takes place at the expense of international projects under the patronage of certain officials, is carried out with gross violation of the Ukrainian laws, religious institutions and, not infrequently, with a serious corruption; restored and equipped cemeteries, grave signs are not protected, grassed with weeds and are objects for vandals and so-called “grave robbers”. The law-enforcement agencies and local authorities are passive and show their total inefficiency.

They are destroying the tombs of our ancestors, and we are forbidden even to pray in our shrines. The officials of the Department of Culture of Volyn Regional State Administration and the administration of the State Historical and Cultural Reserve, which by all means illegally impede the implementation of situational religious worship by our religious community, take a special “pleasure” from it. This is done in a cynical, but often even provocative form. Despite the fact that the building of the synagogue is still in operation and there are sports training held there, we are constantly refused to hold even temporary religious rituals here, as they absurdly, cynically and illegally motivate it that the religious building “is not adapted for religious action.”

It seems that destruction of the cultural heritage associated with the history of the Jewish people is a priority for the local officials. All official appeals concerning violation of laws in regard to the cultural heritage protection are cynically ignored, and the reports of crimes are not registered.

There is a deliberate destruction and defiling of monuments. Here are just a few facts. The remnants of the Galitska Synagogue, to which the premises have been built on, are now being destroyed by the minute. On the place of the holy ground of the former Asira Synagogue, which is located on the lands of especial historical and cultural value in the protective zone of the monument of national importance and the territory of the State Historical and Cultural Reserve in Lutsk (D. Galitsky, 21), there is unprompted car wash, tire fitting and billiards, and there is a cesspool for sewage a few yards away from the synagogue. The officials of the State Reserve, Lutsk City Council and Volyn Regional State Administration have contributed to this. Despite our numerous official appeals, meetings with the current and previous chairmen of the Regional State Administration, there is no response.

Massive squatting of state especially valuable lands takes place in Volyn region, their illegal privatization and unprompted total construction, privatization of monuments and distortion of the territory of the former Jewish ghetto in the state Lutsk reserve. On the place of the remains of the pre-war Olytsky Beshamedrash synagogue in B. Khmelnitsky Street now there is an abandoned premise used to hold religious ceremonies by a Christian community, which is completely incorrect.

The passivity of officials responsible for preserving the cultural heritage has led to the complete loss of tourist attractiveness of the territory and monuments protected by the state. This is constantly noticed by the descendants of Jews who now live abroad; they are sensitive about such attitude to the history of their memory and shrines.

In fact, such actions by those in power are a frank humiliation of common sense, the civil rights of national minorities and Ukrainians, and the laws of Ukraine. Such other requests and ours on the mass destruction of the cultural heritage of national minorities and on deliberate provocation of inter-religious and inter-ethnic conflicts by officials are simply submitted to those officials, whose actions we appeal against and consider unlawful. The latest example is our appeal to O. Savchenko, the Head of Volyn Regional State Administration, dated April 26, 2018, which resulted in creation of a commission consisting of the same officials.

Trying to humiliate orthodox Jews, their religious beliefs, historical memory, the regional authorities ignore all the events dedicated to honoring the tragic pages of their history. No high executive has visited such events in recent years.

The hybrid war against our country, amplified by the foolish acts of individual government officials, finds new forms for discord provoking. It is very beneficial for somebody to make much of anti-Semitic sentiment in the country, which is overcome with blood.

It is sad for us that the law enforcement agencies, the prosecutor’s office and government officials that are determined to defend the interests of the state and its citizens, clearly do not play in favor of the image of our Ukrainian state in this great national struggle for independence. We hope that with your support, common sense, spiritual principles and the rule of law will still take the right place in our concerns, and the reaction to them will make it impossible to prevent throwback of shameful development of secret cabinet anti-Semitism and respond to the threat they carry.

We are all citizens of one united Ukraine, the country with a large and complicated history of centuries-old coexistence of various ethnic groups, tribes and peoples. And this is stated in the Constitution of Ukraine and the Universal Declaration of Human Rights, which should be made to respect.

 

Chairman of the Community Board                            Matusovskyi M.M.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь