Луцьк. Хасиди. П'ятницька Гірка.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Сьогодні Луцьк відвідали представники династії Карлін-Столінських хасидів.

Луцьк має велику та трагічну історію єврейської громади. На жаль, вона цікава не багатьом. Багато років поспіль чиновники від культури Волинської ОДА та ЛМР вперто намагаються знищити та спаплюжити пам’ять та пам’ятники, що належали єврейській громаді Волині. Цьому свідченням є судові рішення, кримінальні провадження та публічні звернення єврейських громад та істориків.

Проте, історію важко поховати. От і сьогодні Луцьк відвідали гості з Ізраїлю - делегація Карлін-Столінських хасидів. Саме Йоханан Перлов, який був визнаний лідером всіх карлінських хасидів, очолював громаду у Луцьку в довоєнний період. На вул. П’ятницька Гірка досі збереглась, хоча й реконструйована в 70-х роках 20 ст., школа з синагогою цього хасидського напрямку. Сьогодні тут знаходиться Волинський обласний науково-методичний центр культури.  

Скориставшись візитом, представники Меморіальної фундації "Сефер Волинь", які опікуються питаннями повернення історичної пам’яті знищеної під час Голокосту єврейської громади Волині, обговорили з гостями можливість встановлення меморіальної таблички на цій історичній будівлі. Надіємось, що Луцьк скоро отримає ще одне ознакування пізнавальної сторінки власної історії.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь