"Мости через історію". Олика і Несвіж.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

На Волині стартував проект «Мости через історію». В його рамках відбулись зустрічі білоруських та українських істориків на території с. Олика.

Ми так загрались в політику, що перестали бачити людей. Республіка Білорусь знаходиться на кордоні з Волинню, а ми майже нічого не знаємо про її сучасне культурне та соціальне життя.  А багато сотень років нас єднали спільні кордони «Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтського та інших земель». В цей непростий час політичної напруги особливо важливим є налагодження добросусідських відносин між нашими країнами на рівні простих громадян, фахівців та громадянських інституцій. Це б сприяло нівелюванню надуманих пропагандистських стереотипів, налагоджувало взаємовигідну співпрацю між фахівцями та створювало справжні сучасні партнерські відносини між давніми сусідами. Розуміючи важливість створення повноцінного діалогу між країнами, що мають спільне історичне минуле, Громадською Радою Волині було започатковано проект «Мости через історію». Метою проекту є «налагодження сучасного ефективного діалогу щодо формування міждержавної політики пам'яті, культурних і економічних комунікацій між історично пов’язаними з Україною країнами – Польщею, Білоруссю, Литвою, Ізраїлем, Чехією, Німеччиною, Австрією та Угорщиною».

Перший етап проекту – «Українсько-білоруська партнерська зустріч», відбувся 20-22 вересня на території Волині. Партнером проекту виступив «Центр міжкультурних комунікацій». Одним із «мостів», який вдалось почати будувати під час зустрічі, є домовленості про спільне опрацювання проблеми спільної культурної спадщини роду Радзивілів, що знаходиться по обидва боки кордону України та Білорусі. Про це домовились українські організатори проекту та представники Національного історико-культурного заповідника «Несвіж» з Білорусі.

Несвіжський заповідник має чудовий багаторічний успішний досвід з архівних досліджень, реконструкції пам’яток,  музеєфікації та туристичного розвитку.

Несвіжський замок

На зустрічі його представляв провідний дослідник роду Радзивілів та методист заповідника Сергій Чистяков.

Сергій Честяков.

В рамках зустрічі організатори та гості ознайомились зі станом замку та палацу Радзивілів в с. Олика Волинської області. Ці замки є своєрідними близнюками. Адже олицький збудовано майже в один період з несвіжським. Фундатором нашого є великий канцлер Великого князівства Литовського Микола Радзивіл «Чорний», а його син Микола Христофор Радзивілл «Сирітка» збудував несвіжський. Проте, на відміну від занедбаного олицького, несвіжський замок знаходиться в чудовому стані та внесений у Всесвітню спадщину ЮНЕСКО.

Стан однієї з культурних перлин Волині дійсно плачевний. І він викликав бурю різних емоцій. Білоруські історики з Національного історико-культурного заповідника «Несвіж», які вперше побували в ньому, були вражені самою пам’яткою.

Але її сучасний стан викликав сум. Вони порівняли його зі станом їхнього замку в 50 х роках минулого століття.

Присутні на зустрічі волинські історики, яким було дуже соромно перед гостями, вкотре зауважили, що управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА, яке є органом охорони культурної спадщини в області, фактично самоусунулось від контролю за станом збереження пам’яток в Олиці. Замок занепадає просто на очах та потопає в смітті та зіллі. Про охоронні зони та режими тут просто не чули. Олицька психіатрична лікарня, з якою мав би бути укладений охоронний договір, жодним чином його не виконує. Пам’ятка гине. І цю динаміку мали можливість наочно побачити українські учасники міжнародної зустрічі, які були тут кілька років тому.

Поважні білоруські науковці були приємно вражені олицькими костелами та їх науковим та туристичним потенціалом. Це зауважив Сергій Чистяков і директор білоруського Меморіального комплексу "Хатинь", кандидат історичних наук Артур Зельський.

Незважаючи на сумну картину, історики та громадські діячі України та Білорусі домовились про подальші спільні практичні кроки по вивченню, збереженню та приверненню уваги до проблем Олицької перлини та популяризації білоруської спадщини на наших теренах. Для цього намагатимуться залучити представників міжнародних інституцій, науковців та безпосередньо членів родини Радзивілів, які досі грають роль в міжнародній політиці. Досвід білоруського Несвіжа вкрай знадобиться волинянам.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь