"Тиха ніч, свята ніч" ("Silent Night")

Volyn Times

AUDIO :: МУЗИКА

audio

22 березня у Відні було оголошено про включення в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - за "значний вклад в збереження культурної різноманітності" - відомої різдвяної колядки "Тиха ніч, свята ніч" ("Silent Night").

Знаменита пісня була написана 24 грудня 1818 р. в Різдвяний Святвечір в австрійському селі Оберндорф під Зальцбургом. Автор тексту: священик церкви св. Миколая Йозеф Мор, а музику написав органіст Франц Грубер. Прем'єра гімну відбулася того ж дня на урочистій Різдвяній Літургії.

За однією з легенд, пісня, яку легко можна співати а-капела або під гітару, створювалася в поспіху, тому що миші прогризли міхи церковного органу.

В німецьких церковних пісенних збірках вона вперше з'явилася в 1831 р., причому в них значилося, що "автори тексту і музики невідомі". Авторство пісні було остаточно встановлене лише в 1854 р.

Церква в Оберндорфі була  зруйнована повінню на поч. XX ст.. На її місці споруджена невелика капличка, а в сусідньому будинку відкритий "Музей Тихої ночі". Збереглася і найстаріша з авторських партитур (близько 1820 р.), що зберігається в зальцбургському музеї "Кароліно-Августеум".

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь