"Я буду долго гнать велосипед"

Volyn Times

AUDIO :: МУЗИКА

audio

Олександр Барикін

26 березня, на 60 році життя, від обширного інфаркту помер співак і композитор Олександр Барикін. 25 березня, під час виступу в Оренбурзі артистові стало погано прямо на сцені. Не доспівавши останню пісню А. Барикін був змушений покинути шанувальників. Незважаючи на оперативні дії лікарів, життя співакові врятувати не вдалося. Приблизно о 13:30 мск 26 березня у А. Барикіна зупинилося   серце.  

Барикін Олександр Олександрович народився 18 лютого 1952р. в селі Березово Тюменської області. Разом з батьками переїхав до Люберці. Закінчив місцеву музичну школу. Будучи школярем, організував свою першу групу "Алегро" і грав з нею на танцмайданчиках. Закінчив Краснодарський інститут культури за фахом "режисер масових заходів".

Свою професійну діяльність А. Барикін почав у ВІА "Москвичі" в 1973р. Однак через рік, він перейшов на популярний у той час ансамбль "Веселые ребята" і брав участь разом з ним у записі гучного диска Давида Тухманова "По хвилях моєї пам'яті". Після виходу з "Веселых ребят", А. Барикін два роки виступав у сочинському ансамблі "Жемчуг". Однак більша частина його творчої кар'єри пов'язана з групою "Карнавал", в якій він почав працювати в 1979р.. Незабаром, А. Барикін став керівником ансамблю. Крім А. Барикіна в ньому виступали такі відомі музиканти, як Володимир Кузьмін і Євген Казанцев.

У 1981р. вийшов перший альбом "Карнавалу" - "Супермен". Пісні з цього альбому "Внезапный тупик" і "Супермен" відразу ж стали хітами. Після виходу альбому група відправилася на свої перші гастролі. Через деякий час відбулася сварка між О. Барикін і В. Кузьміним. У результаті цього, у 1982р. В. Кузьмін покинув ансамбль.

На початку 1982р. А. Барикін вже з оновленим складом "Карнавалу" записав альбом "Карусель". Популярність росла.

У 1984р. "Карнавал" потрапив в "чорний" список ансамблів, виданий Міністерством культури СРСР. "Карнавалу" заборонили виступати, були скасовані всі намічені концерти і гастролі. За сприяння Д. Тухманова, який запропонував групі новий репертуар своїх пісень, ансамбль випустив диск "Ступени". Диск був схвалений худрадою. "Ступени" мали великий успіх.

У 1985р. автором А. Барикін була написана пісня "Букет", яка за короткий час стала всесоюзним хітом. Після "Букета" артист через хворобу відійшов від музики.

У 1992р. А. Барикін повернувся до музичної творчості з оновленим "Карнавалом". Гітаристом у групі став його син - Георгій.

У 1994р. "Карнавал" випустив новий альбом "Російський пляж", в якому співак поєднував вибухову ритміку з співаним вокалом. У тому ж стилі був записаний і наступний альбом "Никогда не позно".

У 1996р. А. Барикін випустив альбом "Острова", після якого, через захворювання щитовидної залози, музикант знову на деякий час пішов з естради. Через рік він відновив свою концертну діяльність.

До початку 2001р. пісні О. Барикіна, яких вже було більше чотирьохсот, виконували Валерія, Тетяна Буланова, Алла Пугачова, Філіп Кіркоров. Разом з сином Олександром створив групу "Барикін - Бенд". У 2001р. група випустила альбом "Волга".

18 лютого 2002р. в Державному Кремлівському Палаці відбувся ювілейний концерт до п'ятдесятиріччя артиста. Записана на ньому музична програма вийшла окремим диском "Зоряний карнавал". У 2003р. музикант випустив новий альбом "Молись, дитя", основу якого склали духовні пісні.

Всього дискографія співака включає 19 альбомів, серед останніх "Неллі" (2006), "Ракета з півдня" (2009). Найвідоміші пісні - "Острів", "Букет", "Аеропорт", "Програма передач на завтра", "Рятувальний круг".

В останні роки А. Барикін жив у місті Брянську (на батьківщині другої дружини) і продовжував концертну діяльність. У співака було два шлюби. Друга дружина співачка Неллі молодша за нього на 33 роки. А. Барикін займався її продюсуванням. У Барикіна троє дітей: син Георгій (1974), музикант, дочки Євгенія (2006) і Кіра (у 1995р. Році співак взяв дівчинку із дитбудинку).

Матеріал підготовлений на основі інформації відкритих джерел.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь