1350-річний дуб росте на Волині

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Природа не перестає нас дивувати своєю красою і старожитністю.  Мало хто з  Волинян знає, що поряд, на півночі Рівненській області, в урочищі Юзефін між селами Глинне та Березове Рокитнівського району росте найстаріше дерево України - 1350-річний дуб, занесений до Книги рекордів Гіннеса. При висоті 20 метрів обхват стовбура дуба – понад 8 метрів, тому обняти його можуть тільки п'ятеро людей. 

Особлива духовна енергія присутня в цьому древньому природньому волхві і саме вона заряджає навколишній ліс своєю невидимою силою. В наших пращурів дуб слугував храмом, а тому вважався священним деревом, посередником між світами. Саме біля дубів здійснювались язичницькі ритуали і піднесення богам. Поліщуки і досі вважають його своїм оберегом і свято вірять у його надзвичайну силу. Малим діткам місцеві жінки з давніх-давен вишивали на сорочках дубове листя, яке мало їх оберігати від злих духів. У дитячі колиски немовлятам клали дубове листя. З деревини дуба, що вважалась вічним матеріалом, виготовлялися ліжка, меблі та інше хатнє начиння.

Юзефинський дуб

За переказами місцевих жителів, Юзефінський дуб, з давних-давен, називали ”дубом князя Ігоря”. Про йогонепростий і древній вік свідчить його стовбур, що став подібним на  прадавню руїну, овіяну вітрами, збатожену дошками, биту-перебиту блискавицями  довгих віків. Саме завдяки блискавці, яка вдарила у дуб-велетень 28 червня 1997 року і зрізала найтовщу гілку, розкроївши кору дерева аж до землі, і була підтверджена легенда про його існування в часи походів київського князя Ігоря 945 року. Вчені – дендрологи за фітограмою визначили  його вік - 1350 років.

Древній язичницький дуб нині гордовито оберігає православних монашок жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері, який завбачливо відкрився поблизу 12 років тому. Навіть сильний буревій, що пройшов декілька років тому над районом і позривав черепицю з дахів, позносив хліви, туалети в сусідніх селах, неторкнувся навколишнього лісу і обителі. Негоди, як і вовки та кабани, обходять урочище стороною. Місцеві жителі впевнені, що це місце оберігає якась невидима сила.

Із ХV століття урочище Юзефін належало до володінь князів Радзивілів, тому навколишні ліси мали назву Радзивілівської пущі. В другій половині XIX століття поліські пущі нещадно вирубувались колоністами, але, нащастя, дуб і урочище збереглося й досі серед розлогих загоринських боліт. Нині, вся територія колишнього маєтку польського пана Юзе-фіна – Юзефінські дачі – є ботанічною пам'яткою природи, де збереглося чимало старих дерев. Тут ростуть і 100-літні ялини, 300-400-річні дуби і могутня сосна Веймутова (батьківщина – Північна Америка). Навіть кущі ліщини сягають тут 8-ми метрів. Знаходяться тут і залишки става, який пан наказав викопати для своєї дружини і дно якого встелили дубовими дошками.

Дендрологи та екологічні активісти Рівненщини наполегливо наполягають на негайному впорядкуванні унікальної Юзефінської пам’ятки, встановленні громовідводу, замащенні пломбами та скріпленні стовбура залізними стяжками. Лісівники огородили дуб парканом із табличкою, а місцеві жителі намагаються продовжити життя дереву: замазують глиною дупла та уражені блискавками місця.

Довідка для краєзнавців: Дуб знаходиться у лісі між селищами Глинне та Березове. Щоб добратись до нього, треба виїхати з райцентру в напрямку сіл Вежиця, Переходичі або Дроздинь. Автобуси ходять кожні дві-три години. Найближча зупинка до дуба - на 40-му км. від Рокитного, біля жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері. Квиток із райцентру до монастиря коштував 8 грн. Якщо їхати з Рівного — 22-23 грн.


  1. інквізитор 13 липня 2011 0:52
    Не одні громи та бурі пронеслися над велетом - нам би його довголіття, стійкість та міць!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь