«ПриватБанк». Тільки для євреїв!?

Volyn Times

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Переймаючи історичний досвід Сполучених Штатів та Південної Африки, в Україні вже створюються установи за національною ознакою. 

Ні для кого не є секретом, що «ПриватБанк» давно належить бізнесменові Ігорю Коломойському - 48-літньому голові Європейського єврейського союзу – EJU, громадянину Ізраїлю, статок якого, відповідно до березневого рейтингу журналу "Фокус", оцінений в 5320 млн. доларів, і його компаньйонові Геннадію Боголюбову. З повідомлення регіонального інтернет-видання «Інформатор» стало відомо, що в місті Дніпропетровську, після урочистого проведення церемонії «ханукат байт» та укріплення мезузи на одвірку вхідних дверей, на площі 300 квадратних метрів, на двох рівнях у центральній галереї будівлі найбільшого в світі єврейського центру "Менора", відкрилося відділення «Приватбанку» з однойменною назвою «Менора». Працівники, які будуть працювати в відділенні, теж підібрані виключно за національною ознакою. Всі вони активісти єврейської громади. Єврейські організації Дніпропетровська вже почала активно рекламувати послуги свого «єврейського» банку на своєму офіційному сайті. 

«Ми в перший раз створюємо таке спеціальне відділення банку, яке орієнтоване на певну національну або релігійну групу», - підкреслив, виступаючи на церемонії, Дмитро Луговий, директор філії «ПриватБанку» «Будинок губернатора». 

Відкриття банківського сервісу виключно за національною ознакою та факт вручення його власником  нагороди Європейського єврейського союзу «За послідовну боротьбу проти героїзації фашизму» (фактично за оцінку дій ОУН-УПА та позицію до історичних постатей Бандери і Шухевича авт.) Президенту України Віктору Януковичу, проявили тенденцію  явного переплетення політики і бізнесу навколо одного з найбільших банків України. 

Зважаючи на вкрай непросте для України питання національних взаємовідносин та насторожуючі європейські тенденції зростаючого антисемітизму, дана ініціатива є досить неоднозначною. «Непатріотичні» тренди «Привату» вже досить широко обговорюються в українському інтернет просторі. Зокрема, особливий резонанс викликало розміщення єврейських релігійних листівок у відділеннях банку на стенді «Вічні цінності», та знаходження його валютних активів зовсім в іншому банку, а саме в  Джей. Пі. Моргана (JP MORGAN CHASE BANK) у Нью-Йорку (NY). 

"Вічні цінності" "ПриватБанку"

"Вічні цінності" "ПриватБанку"

Залишається сподіватись, що нашим політикам та бізнесменам нарешті вистачить глузду усвідомити правильність тверджень про відділення бізнесу та політики і перестати експериментувати в ювелірних питаннях національних взаємовідносин. А державі  слід негайно вжити заходів, щоб наступним кроком не стало створення крамниць, навчальних закладів та транспорту виключно за національною ознакою. Щось подібне в історії ми вже проходили.


  1. Іван Шворак 8 червня 2011 17:19
    Чому ми обурюємось, євреї відкрили банк для євреїв, чи може, вони коли небуть переймались долею інших народів, крім обраного. Залишається питання, чи є український банк в Ізраєлі?

  2. ЛабОРАторія простору 11 жовтня 2011 21:37
    "Жираф большой - ему видней...", сказал кролик, доедая последние стебли травы в пустыне до-ЛАРА.

  3. Vujko 21 березня 2013 17:51
    Не лигайте коментарі! Може ліпше прибрати можливість висловлювати думку?
    Попахує совком...Вибачайте!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь