Ліки з недоведеною терапевтичною ефективністю

Volyn Times

Людина :: ТЕМА ДНЯ

Фармагедон – так можна назвати ситуацію на фармацевтичному ринку України. На ньому існує величезна кількість ліків, які взагалі не мають переконливих доказів корисності, якщо, звичайно,  не вважати користю прибуток їх виробників і продавців.
 

1. Актовегін, Церебролізин, Солкосерил - препарати з недоведеною ефективністю.

Актовегін не пройшов повноцінних, незалежних досліджень за правилами GCP. У західній Європі і США Актовегін не застосовується. Препарати, що містять компоненти тваринного походження, заборонені в розвинених країнах. У бібліотеці Кокрановського немає жодного дослідження Актовегіну. І при цьому у нас Актовегін призначається практично всім на будь-якій стадії вагітності, під час і після пологів, для лікування опіків, реабілітації полі-інфарктів й інсультів, при багатьох хронічних захворюваннях. На англомовному сайті корпорації-виробника вказано, що витяжка з крові телят продається тільки в країни СНД, Китай і Південну Корею.

2. Арбідол, Інгавірін, Віферон, Лавомакс, Анаферон, Поліоксидоній, Циклоферон, Ерсефуріл, Імуномакс, Лікопід, Ізопринозин, прімадофілюс, Енгістол, Імудон та інші імуномодулятори.
Арбідол: проведені дослідження не дають підстав розглядати арбідол як препарат з доведеною у випробуваннях активністю для лікування грипу. Дослідників з-за кордону по-справжньому цей препарат не зацікавив. Добре рекламуються і активно лобіюються на найвищому рівні.
 
3. АТФ (аденотрифосфорна кислота)
У кардіології АТФ використовується тільки для купірування певних порушень ритму, що пов'язано з його здатністю швидко блокувати провідність АВ-вузла. При цьому АТФ вводиться внутрішньовенно, а ефект обмежується кількома хвилинами. У всіх інших випадках (у тому числі поширене раніше застосування в / м курсами) АТФ марний, тому що "живе" при введенні в організм ця АТФ дуже мало часу і потім розпадається на складові свої частини. Тому єдиний можливий результат запровадження АТФ - це абсцес у місці введення. 
 
4. Біфідумбактерин, Біфіформ, Лінекс, Хілак Форте, Прімадофілус й інші пробіотики. До призначення пробіотиків у розвинених країнах ставляться з великою обережністю. 

5. Валідол. Не більше ніж м'ятна цукерка, що має віддалений стосунок до медицини. Непогано освіжає подих. Відчувши біль у серці, людина кладе під язик валідол - замість обов'язкового в таких ситуаціях нітрогліцерину - і їде з інфарктом до лікарні.

6. Вінпоцетин і Кaвінтон. Сьогодні до застосування не рекомендується: жодне доброякісне дослідження клінічно значущих ефектів у них не виявило. Це речовина, що отримується з листя рослини Vinca minor. Препарати мало вивчені. Тому в США і багатьох інших країнах належить до БАДу, а не до ліків. $ 15 баночка на місяць прийняття. У Японії вилучений з продажу через неефективність.

7. Ноотропіл, Пірацетам, Семакс, Тенотен, Фезам, аминалон, фенібут, Пантогам, Пікамілон - плацебо препарати.

8. Фенотропіл, Мілдронат, Мексідол, допінги під виглядом ноотропів - використовуються тільки в СНД. 

9. Тималін, Тимоген
За словами професора Василя Власова,жоден із «стимуляторів імунітету», на зразок Левамізолу, Тималіну, Аміксину - їх безліч на українському ринку - не має переконливих доказів корисності, якщо, звичайно, не вважати користю прибуток виробника.
 
10. Биопарокс, Кудесан. Не проводилося великих досліджень, всі статті на Pubmed, в основному, російського походження. "Дослідження" проводилися в основному на мишах.
 
11. Вобензим. Виробники запевняють, що він зцілює, продовжує життя і молодість. Не варто вірити в казку про чудодійний препарат, який не тестувався в експериментальних дослідженнях тільки тому, що це дорого. Фармкомпанії вкладають сотні мільйонів доларів на випробування препарату, навіть якщо є невелика надія, що вдасться довести його ефективність. Залишається тільки здогадуватися, чому ці дослідження щодо Вобензиму не зроблені досі. Зате великі кошти вкладаються в його рекламу.
 
12. Гліцин (амінокислота) Тенатен, енеріон, препарати звіробою, Гриппол, Поліоксидоній.
 
13. Глюкозамін, Хондроїтин
Ефективність не доведена.
 
14. Кокарбоксилаза.
Тільки в Росії активно використовуються і в акушерстві, і в неврології, і в інтенсивній терапії. Не застосовуються в розвинених країнах. Ніколи не тестувалася в серйозних дослідженнях. Цьому препарату приписуються якісь чудодійні здатності покращувати обмін речовин, допомагати від багатьох хвороб і нібито посилювати ефект інших препаратів.
 
15. Корвалол, Валокордин
Клінічно доведено, що Корвалол (до складу входить сильнодіючий засіб - фенобарбітал) не впливає на перебіг та наслідки серцево-судинних захворювань і водночас доведено, що Фенобарбітал, що входить до їх складу, накопичується в тканинах і  руйнує їх. Фенобарбітал заборонений у всьому світі і тільки у нас продається без рецепту.
 
16. Тромбовазім - тромболітик, використовується для лікування хронічної венозної недостатності, гострого коронарного синдрому, інфаркту міокарда.
 
17. Спарфлоксацин або Авелокс моксифлоксацин.
 
18. Предуктал.
 
19. Цитохром С + Аденозин + Нікотинамід (Офтан катахром), Азапентацен (Квінакс), Таурин (тауфон)
Не доведена можливість запобігти розвитку катаракти і відтермінувати операцію.
 
20. Ессенціале, Ліволін Ессенціале Н, як і численні препарати-аналоги, які нібито покращують стан печінки.
Переконливих даних про це немає, виробники не прагнуть їх активно випробовувати. А наше законодавство дозволяє виводити на ринок препарати, які не пройшли правильних подвійних  контрольованих випробувань. Немає досліджень, які відповідають принципам доказової медицини, що підтверджують ефективність Ліволіна і його аналогів у лікуванні захворювань печінки взагалі, і жирового гепатозу зокрема.
 
21. Мезим форте.
 
22. Рибоксин (Інозин)
Ефективність рибоксину не була доведена, але водночас з'ясувалося, що Рибоксин призводить до появи сечової кислоти в крові, що в свою чергу викликає ушкодження органів і тканин. Так само можливі побічні ефекти, гіперурикемія й алергічні реакції (гіперемія, свербіж шкіри, кропив'янка). "Ефективність" пояснюється ефектом плацебо.
 
23. Ново-пассит
 
24. Пропротен 100
 
25. Інстенон, Цинаризин
Інстенон не застосовується в інших країнах з кінця 70-х років минулого століття.
 
Біологічно активні добавки і гомеопатія:
1. Всі БАДи НВО Евалар - ліками не є, хоча активно рекламуються під виглядом лікарських засобів.
2. Апілак. - БАД
3. Омакору - БАД
4. Лактусан - БАД
5. Церебрум композитум (пр-во Хеель Гмбх), Неврохель, Валеріанохель, Гепарил-композитум, Траумель, Дискус, Канефрон, Лімфоміозот, Ма стодінон, Мукоза, Убихинон, Цель Т, Ехінацея, Грип-Хель і ін - гомеопатія.
Не є лікарськими препаратами, лікувальної дії не мають, але їм властивий плацебо - ефект, тобто реакція очікування на застосування.
6. Перелік БАДів, що продаються в аптеках під виглядом лікарських препаратів, можна продовжувати нескінченно ...
 
Застосування згаданих "ліків" цілком і повністю - на совісті лікаря, з обов'язковим інформуванням і згодою хворого на прийом (засобів з недоведеною ефективністю). Гірше в тому випадку, якщо доведена неефективність - тоді його призначати не рекомендується. Перераховані вище препарати настирливо просуваються фармкомпаніями в нашій країні, незважаючи на те, що велику їх частину з цього списку ніде в світі більше не застосовують. Крім країн СНД.
 
За посиланням http://topgif.ru/lekarstva.htm 


  1. Ірина Кунинець 21 травня 2011 13:50
    Чимало лікарів сьогодні зі спокійною совістю співпрацюють із фармацевтами, прописуючи без особливої потреби ті чи інші препарати. Безумовно, це - злочин. Як і взагалі випускати і нав'язувати недосліджені препарати. А ще дивуємося, чому наша нація така хвора.

  2. Іван Шворак 10 червня 2011 16:30
    Якби в країні існувала охорона здоров"я то в медицині, була б куди менша потреба.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь