Ковбаса - із сальмонелою, вода - із холерою

Volyn Times

Новини :: ВОЛИНЬ

Оминати пункти швидкого харчування в літній період, а також ретельно оглядати продукти перед тим, як їх купувати - один із найпростіших шляхів запобігання інфікуванню. Цього року піку кишкових захворювань ще немає, але торік у Луцьку реєстрували багато випадків отруєння кефірами, сметаною і копченою рибою, що їх люди придбали у супермаркетах міста, - розповіла Лариса Рубас, лікар-інфекціоніст Луцької міської поліклініки № 1. Причому, термін придатності цієї продукції на момент купівлі ще не вийшов. Пояснити, чому продукти, куплені в магазині, де нібито й вимоги зберігання дотримуються, і служби контролю працюють, фахівець не змогла. Каже, що в кількох супермаркетах, розміщених переважно в центральній частині обласного центру, її пацієнти поїли інфікованих салатів. А ще одна жінка у магазині на вулиці Винниченка придбала варену ковбасу, заражену сальмонелою. Представники міськрайонної санепідстанції в один голос переконують: споживати продукти з місцевих крамниць і ринків безпечно. Мовляв, усе, що перевіряли, - придатне для споживання. Але ковбаси й копченості, що просто неба лежать на ринкових прилавках у 30-градусну спеку, довіри аж ніяк не викликають. Люди труяться низькоякісними продуктами щороку. А лікувати кишкові інфекції не так легко, як здається на перший погляд. Після лікарняного курсу, як правило, слід деякий час дотримуватися суворої дієти. Недолікована хвороба може легко перейти в хронічну форму і перетворитися на постійного життєвого супутника.

Для того, аби вберегтися, Лариса Рубас радить ніколи не купувати уцінений товар. Якщо помітили на продуктах певні нашарування, відчули незвичний запах чи їх колір не відповідає звичному — ліпше не беріть. Купуйте вітчизняні овочі й фрукти, вимочуйте їх у воді впродовж 10-20 хвилин, а потім ретельно мийте під проточною водою. Овочі рекомендується ще й обдати окропом. Завжди дотримуйтеся особистої гігієни — руки слід мити з милом і теж під проточною водою. Вологі серветки, зі слів Лариси Рубас, лише освіжають руки, але не дезінфікують. Тому на них не варто надто покладатися. Кишкова паличка найлегше передається через воду — купаючись у водоймах, стежте за тим, щоби не заковтнути її. Холерний вібріон дуже довго живе й швидко розмножується у солоній воді. Тому у Маріуполі заборонили купатися.

Коли після вживання їжі вам стало зле — промивайте шлунок розчином води й соди і звертайтеся до лікаря.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь