Обережно інтернет шахраї

Volyn Times

Business Тimes :: ЕКСПЕРТ

В теперішній час, коли павутина Інтернет досягла значного розвитку й охопила практично весь світ, у багатьох збільшилась можливість на цьому заробляти. Але одні роблять це чесно, а інші – шляхом обдурювання малообізнаних та легковірних користувачів. І якщо Ви малодосвідчений користувач Інтернету, дуже легко можете потрапити в тенета шахраїв, які намагаються максимально використати унікальні можливості Інтернету. 

Саме такою діяльністю займається ТОВ «ІМР». Рекламуючи на спеціально створеному для цього сайті свою продукцію, обіцяючи подарунки, ця компанія заманює малодосвідчених у пастку, і потім вимагає з них оплату за доставлений товар. Зауважу, що так званий товар компанія розсилає своїм клієнтам звичайним листом (різного типу карточки, які є не більше ніж рекламна продукція, і коштує вона набагато дешевше за суму, вказану в рахунку). 

Якщо Ви через необережність зареєструвались на сайті цієї компанії та замовили у них продукцію, будьте впевнені, що Вас у спокої не залишать.

А починається все банально просто. Ви, переглядаючи величезну масу сайтів, потрапляєте на сайт ТОВ «ІМР» (http://www.imponline.com.ua/sad-moiei-mechty-legko-i-dostupno/), де розміщено пропозицію, від якої відмовитись дуже важко, а саме: «Поздравляем, вступительный комплект стоимостью 172 гривны Вы получите ДАРОМ». До цього комплекту, за інформацією сайту, входять: «36 иллюстрированных карточек (ДАРОМ), удобный скоросшиватель для хранения карточек (ДАРОМ), тематический указатель из 12 разделов (ДАРОМ), Элегантный набор из стильной дорожной сумки и двух косметичек в тон (ДАРОМ). Чим не привабливо? Але радість Ваша передчасна, тому що замовивши на сайті компанії вступний комплект з подарунком, Ви отримаєте лише проблему та безсонні ночі. В кращому випадку Вам надішлють комплект карточок (про подарунок можете забути), або взагалі не надішлють нічого. Зате оплату будуть вимагати регулярно, при цьому, якщо Ви не оплатите рахунку, наступний раз пришлють лист з рахунком, сума в якому буде збільшена (штраф). Для прикладу: Вам прийшов лист-нагадування про сплату боргу в розмірі 29,80 грн. Якщо Ви не оплатили рахунку, в наступному листі сума буде збільшена на 40,00 грн і становитиме 69,80 грн. Ви ігноруєте і це. А Вам приходить ще один лист про те, що Ваш борг становить уже 89,80 грн, і Ви потрапили до чорного списку боржників (райдужна перспектива). Потім отримаєте повідомлення про те, що справа стосовно Вашої заборгованості передається до агенства по стягненню прострочених заборгованостей (тобто колекторам). І на закуску Ви отримаєте вимогу сплатити борг у досудовому порядку, але вже від ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі», і сума боргу становитиме вже 137, 80 грн. Тут слід зазначити, що передача даних про особу без її згоди незаконна і тягне за собою юридичну відповідальність. 

І навіть якщо Ви нічого в ТОВ «ІМР» не замовляли, Вас також може спіткати гірка доля «боржника». Ви здивовані, звідки компанії відомі прівище, ім’я, по батькові, адреса? Все дуже просто: купили в магазині або на ринку цікавий журнал в якому було запрошення прийняти участь у розиграші цінних призів, заповнили бланк запрошення та надіслали за вказаною адресою. І в результаті замість призу отримали головну біль. 

Зазначу, що отриманням листів від названих компаній це не обмежується: Вам будуть телефонувати, надсилати SMS-повідмлення і т.д. 

Як же вийти з цієї ситуації? По-перше: якщо товар надісланий не рекомендованим листом, то підтвердження про отримання товару немає, немає підтвердження – немає товару, а немає товару – немає оплати. Якщо товар надіслали рекомендованим листом – відмовтеся від отримання. По-друге: в повідомленні про оплату компанія зазначає номер договору. Це означає, що Вам повинні надіслати договір у двох примірниках для підписання, або Ви підписуєте його, застосувавши електронний підпис. Якщо цього не було, у Вас немає ніяких зобов’язань перед компанією. По-третє: зверніться з цією проблемою до правоохоронних органів (краще в прокуратуру), зазначивши в заяві, що з Вас вимагають сплатити неіснуючий борг, а також те, що інформція про Вас передана сторонній організації без Вашої згоди (договору Ви не підписували).  

Більш детальну інформацію про діяльність ТОВ «ІМР» та «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі» можна отримати на сайтах: http://ooo-imp.narod.ru/, http://www.urist.in.ua/showthread.php?t=32411, та інших.

Як же вберегтися від інтернет-шахраїв? Перш за все потрібно думати, проаналізувати прочитане на сайті. Пам’ятайте, що безкоштовний сир буває лише в мишоловках. Біль детально з видами інтернет-шахрайства можна ознайомитись на сайті http://www.aferizm.ru/moshen/m_pir_internet.htm (сайт російський, але дуже актуальний і для нашої країни), або на інших інтернет-ресурсах.

Про найбільш розповсюджені види інтернет-шахрайства читайте на сайті http://www.rate1.com.ua/ua/ekonomika/tekhnologiji/1538/

Матеріал розміщено на прохання потерпілої сторони,
з метою сприяння правоохоронним органам.

 


  1. romko 7 березня 2012 13:58
    мені здається що все це неправда, бабуся випісивает вже не перший рік і ніхто їй нічого не пред'являє

  2. natalo4ka 29 березня 2012 16:28
    Або просто самі нічого не дочитавши підписалися на їх умови, а тепер скаржитеся всім. А сенс в цьому? Допомагати потопаючим – справа самих потопаючих, так і тут підписалися самі і ще чогось хочете.

  3. natalo4ka 29 березня 2012 16:29
    Самі винні підписуєтеся а правил не читаєте, а потім скаржитеся що все так виходить, а не по іншому

  4. Olga 3 квітня 2012 19:18
    Не знаю, що там наговорюють про ТОВ ІМП, у мене все приходить в час, без яких-небудь проблем і загрози по телефону до мене не поступають! Читати треба уважніше за умову підписки!

  5. anasto 31 серпня 2012 13:00
    Вот почему все думают что если пишут о том что надо игнорить тех кто звонит или пишет, и все наладится само собой, но ведь это не так! Нужно добиваться правды и доказывать всем, а не ленится. И еще прежде чем подписаться на что либо намешало бы условия подписки почитать!

  6. Свідок 17 січня 2013 20:36
    Все,що написано--істинна правда!Сам в цьому переконався.На мій мобільний позвонив якийсь чоловік і дуже впрошував мене придбати за 20 грн.якийсь диск,брошурки,подарунок(дійсно був)обіцяв.Я згодився,але з умовою,що більше нічого в них замовляти небуду,адже 20грн. невеликі гроші.Тепер шлють--неперестають і вимагають гроші.Я вже і відмовлявся,дзвонив--відписувався,відмову буцім-то зареєстрували.Тепер якісь акти звірки шлють,про якийсь борг мелять.Так,що це шахраї-- ще ті... Шліть їх подалі!!!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь