Іран. Ганебна оцінка нашій медицині.

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Багато хто з вас встиг відчути на собі, або на своїх рідних, всі принади якості української медицини. За роки незалежності про реформування галузі охорони здоров’я не говорив хіба що тільки лінивий. Говорять і досі… Наша вітчизняна медицина, що існує завдяки згасаючій ще радянській інерції, здебільшого тримається лише на залишках професійних кадрів Радянського Союзу та частині вчорашніх випускниках вже українських вишів. Дивлячись на сучасних медиків, згадуються образи студентів медичних факультетів, з їх «нестримним» бажанням вчитись, яке було компромісно замінено грошовим еквівалентом. А про спосіб вступу до цих «ескулапових конюшень» і сучасні методи тестування знань студентів і згадувати вже не хочеться. Уявляєш це і моторошно стає за величезну армію недобитих владою громадян, що гордо носять звання українського пацієнта.

Прикро, але мало хто з одноплемінників замислюється над цим, спокійно ширяючи в ілюзіях нав’язаних суспільних стереотипів та надуманих авторитетів, скроплюючи жирні коліщатка медичної системи кровавими «благодійностями». 

Проте те, що вперто не хочуть бачити українці, видно аж в гарячих пісках Далекого Сходу. Нещодавно Посольство України в Ірані підтвердило інформацію про відмову цієї держави визнавати дипломи українських медичних вищих навчальних закладів з 1 січня 2010 року. Саме через вкрай низький фаховий рівень лікарів, яких готують в українських вузах, включаючи престижний Національний медичний університет ім. А. А. Богомольця, і вкрай високий рівень корупції, Іран більше не визнає дипломів медичних вузів України. 

Крім цього, з 1 червня 2009 року Вища рада оцінки навчальних документів при Міністерстві терапії, гігієни і медичної освіти Ірану відмовила в праві проведення лікарської практики навіть своїм громадянам, які навчалися у нас. З першого січня 2010 року дипломи про вищу освіту, отримані у вищих медичних навчальних закладах України, просто не визнаються. Таку резолюцію Іран також прийняв і у відношенні Вірменії. 

Хтось може закинути, що таке рішення могло бути прийняте під тиском досить авторитарного уряду цієї країни… Та ні. Представники іранських професорських кіл у ході міжнародної конференції в Тегерані (Іран) 26 червня теж висловили аналогічну думку. Рівень навчання в Україні є низьким і не відповідає міжнародним стандартам – наголосили поважні мужі. 

Чи то, щоб не травмувати український вкрай розвинений медичний гонор, чи то із скромності, іранська сторона навіть офіційно не довела цю інформацію до своїх українських колег. Наше посольство дізналось про це, лише проводячи моніторинг іранських ЗМІ, який вивів на сайт центру освітніх послуг при Міністерстві терапії, гігієни і медичної освіти Ірану, де і була розміщена дана інформація. 

Іранська сторона запропонувала вирішити це питання шляхом проведення міжвідомчих консультацій з питань освіти, проте з української ні відповіді, ні пропозицій на цей рахунок так і не надходило. 

Схід справа тонка, але наша славнозвісна байдужість по відношенню до власних проблем, нарешті природно нарвалась на міжнародні «грубощі». Мабуть їм свої громадяни дорожчі, а тому експерименти над людьми, за їх же рахунок, що в нас чомусь називають медициною, і досі залишаються дозволеними тільки у нас…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь