Удавана благодійність

Ірина Кунинець

Антимафія :: НА ЧАТАХ

У Луцькій міській поліклініці № 2 відмовляються надавати послуги пацієнтам без сплати так званих „благодійних” внесків. 24-річна лучанка Юлія С. звернулася до медиків зі скаргою на біль у спині. Практично не оглянувши пацієнтку, сімейний лікар п.Цях спрямувала її до невропатолога, а та, у свою чергу, - на рентген.

У рентгенкабінеті дівчину поставили перед фактом: необхідно заплатити 40 грн. Коли Юлія поцікавилася, чи вони „благодійні”, медсестра відповіла ствердно. „Отже, я маю право не платити, ” – резюмувала лучанка. Медсестра миттю зателефонувала лікарю – Петру Панасюку. Той не забарився. Коли дівчина пояснила, що у неї немає коштів на рентген, бо довелося купити дороговартісні ліки, він порадив їй прийти наступного дня і взяти з собою хоча б 20 грн. „Я сказала йому, що не платитиму, бо ці кошти - благодійні. Отже, я маю на це право,” – розповіла Юлія. Схоже, така впертість не надто сподобалася пану Панасюку. Запитавши в пацієнтки, скільки їй років, він раптом почав переконувати її, що в такому віці і не варто робити рентген, що діагноз можна визначити і без нього, а зайве опромінення їй ні до чого.

Прийшовши до невропатолога з порожніми руками, лучанка пояснила ситуацію. Лікар спочатку здивувалася: мовляв, відколи це рентгенолог вирішує, що треба, а що ні. Вона пішла до колеги з’ясувати обставини, а, повернувшись, виписала ліки й відкрила „лікарняний лист” – без направлення і результатів рентгену. Мабуть, пан Панасюк знайшов і для неї аргументи. 

Отож, благодійність у Луцькій міській поліклініці № 2 – удавана: маєш гроші – тебе обслужать, не маєш – обійдешся і так. Ціна виторгу – людське здоров’я і життя. Місцеві медичні чиновники неодноразово запевняли про те, що благодійність – це добровільність. Але так говорять лише журналістам на мікрофон. Насправді ж все зводиться до пацієнтового гаманця. І навряд чи у таких випадках людина доможеться правди й справедливості у кабінетах цих же медичних чиновників – адже таке „благодійництво” часто відбувається саме з їхнього благословення. Медіа-портал „Volyn Тimes” готовий оприлюднювати їхні імена. Завдяки вашим зверненням кожен, хто вимагає кошти чи вдається до протиправних дій, зможе про себе прочитати на volyntimes.com.ua.   

Ну а медикам можна лише порадити ще раз перечитати “Присягу лікаря”, один із пунктів якої стверджує: “незмінно керуватися у своїх діях і помислах принципами загальнолюдської моралі, бути безкорисливим і чуйним до хворих, визнавати свої помилки, гідно продовжувати благородні традиції світової медицини.” 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь