Англія у вогні

Volyn Times

Новини :: СВІТ

В ніч на 7 серпня в англійських містах почалися вуличні заворушення. Іскрою до виступів послужила загибель місцевого жителя Марка Дуґана, імовірно застреленого поліцейськими під час спроби його затримати. Представники поліції стверджують, що вони відповіли вогнем на застосування вогнепальної зброї підозрюваним. Проте поліція визнає, що громадськість не була належним чином і вчасно поінформована про інцидент. В результаті у соціальних мережах інтернету поширилися чутки, що і призвели до погромів, грабежів, нападів і мародерства, які були зафіксовані в багатьох найбільших містах: Лондоні, Манчестері, Ліверпулі, Бірмінгемі, Ноттінгемі, Лідсі, Брістолі і інших. 

Під час погромів в столиці було заарештовано 768 осіб. 126 з них вже пред'явлені звинувачення. В інших містах Англії, де заворушення почалися пізніше, також затримані кілька сотень людей. Жертвами вуличних заворушень, за останніми даними, стали чотири людини. Кількість постраждалих обраховується сотнями. 

Громадський активіст Сімеон Бравн розчарований насильством і мародерством, але просить не забувати, що «це почалося, як мирний протест з вимогами підзвітності поліції і прозорості у справі Марка Дуґана». «І це було частиною ширшого руху за підзвітність і прозорість», – зауважує він.

У першу ж ніч заворушень жертвою підпалу стала відома будівля Carpetright на вулиці Тоттенхем Хай-роуд у Лондоні. Пожежу гасили аж до ранку наступного дня, але її врятувати не вдалося. 

Безглуздому вандалізму піддався і меблевий магазин Reeves в лондонському районі Кройдон. Будівлю, де понад сто років процвітав сімейний бізнес, підпалили в понеділок увечері. Власник магазину Тревор Ривс і досі в розпачі. Він нічим не може пояснити це безглузде дикунство.

Піддалися нападу і будинки на вулиці Лондон-роуд в Кройдоні. На Google Streetview можна побачити, як виглядала ця торгова вулиця до початку заворушень. За висновками пожежних значну частину постраждалих будівель доведеться знести.

Заворушення не обійшли і район Клепхем Джанкшн. Універмаг Debenhams на Лавендер-хілл був розграбований мародерами.

Значних збитків зазнали і підприємці з Тоттенхему і багатьох інших районів Лондона. Підпалений в суботу Магазин Paradise Gems, згорів дощенту.

У ту ж ніч було підпалено будівлю юридичної контори на Тоттенхем Хай-роуд. Багато мешканців району взагалі залишилися без житла.

Прем'єр-міністр Кемерон пообіцяв зробити все можливе, щоб відновити порядок в місті.


  1. Дембицький Віктор 11 серпня 2011 6:57
    ...і це ще один приклад, як небезпечно подразнювати люд що опустився до споживацького рівня. Коли мізки розмягчені, то будь-що провокує невмотивовану локальну агресію, переростаючу у суспільну адреналінну хвилю.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь