Обережно - «Волиньгаз»!

Volyn Times

Антимафія :: НА ЧАТАХ

Правовий нігілізм в нашій країні торкнувся не лише вищих владних ешалонів. Відчути себе маленьким царьком прагне будь-хто, кому дали папірець з назвою «посвідчення». Хвороба вахтера, як її колись називав Михайло Задорнов, торкнулась і структур, які обслуговують нас із вами. 

Якщо ви, прокинувшись вранці і розплющивши заспані очі, побачите над собою суворе обличчя невідомої громадянки, не варто згадувати пікантні подробиці вечора. Все просто: це – «Волиньгаз». Саме така історія трапилася з однією луцькою сім’єю. Господар помешкання, прокинувшись вранці у замкненій квартирі, побачив над собою невідому громадяночку. «Волиньгаз», ми прийшли перевіряти прилади у вашій квартирі…» - скоромовкою відрапортувала вона. Здивуванню господаря не було меж. «Як ви проникли в помешкання?» - ошелешено запитав він. «Нам відкрили діти!» … Нахабні пані були миттю чемно виставлені за двері. З погрозами «ми вам покажемо…» вони пішли туди, звідки прийшли … 

Зі слів двох і три-річних дітей, “тьоті сказали їм відкрити двері і впустити їх до господи”. За фактом незаконного проникнення того ж дня було подано лист в ПАТ «Волиньгаз» і повідомлено юридичну службу підприємства. Проте, реакції не було жодної. Натомість через місяць до господарів, які мали сміливість виставити громадянок, що навіть посвідчень не пред’явили, прийшло повідомлення з того ж «Волиньгазу» про кількатисячну заборгованість за спожитий газ. Господарі були вражені, адже справно платили за послуги… Згодом з’ясувалося, що заборгованість нарахували за нібито незаконний відбір газу. Господарі знову були в шоці. Протягом кількох років газові прилади в старому помешканні були опломбовані - в зв’язку з використанням електроопалення, адже вони ситуативно проживали в ньому, маючи інше житло. 

Після таких сюрпризів, вони самі звернулися у «Волиньгаз» з проханням провести комісійну перевірку пломб на приладах. Комісія з двох жінок прибула у вказаний день. Обстеживши помешкання, вони зафіксували пломби на всіх приладах. Це їх неабияк збентежило. Адже попередній акт, який з’явився, мабуть з фантазії «вранішніх візитерок», стверджував про їх відсутність. Опинившись в незручній ситуації, вони відмовилися писати новий акт перевірки… Довелося господарям наполягти і викликане в терміновому порядку їх начальство, що вже цілим «гаремом» зафіксувало наявність і неушкодженість пломб на всіх приладах… 

Конфлікт, як кажуть, повинен був би бути вичерпаний, але ж ні… 16 серпня 2011 року, через три місяці, господарі «знайшли» на своєму замкненому на ключ подвір'ї невідомого чоловіка селянської зовнішності, який прогулювався ним, як у себе вдома. «Я працівник «Волиньгазу»» - відрапортував він, - «будемо відрізати вам газ!». «Як ви проникли на подвір’я?». «Через паркан. Нам можна…» І тикнув в руки посвідчення. «Читайте…!»

Посвідчення працівника "Волиньгазу", що незаконно проник на територію помешкання

Навчені досвідом господарі вирішили не вступати в полеміку з особою, яка, розвалившись на лавочці, смалила цигарку. Одразу викликали працівників міліції. Доки чекали правоохоронців, хамовитий тип зник, натомість приїхала служба безпеки підприємства. Їм і була пояснена ситуація. Проникати на подвір’я у них бажання відпало, вони тільки дуже вже просили повернути посвідчення. Господарі відповіли, що передадуть його працівникам МВС. Проте, ніхто чекати не став і «Волиньгазівські» сек'юріті швидко зникли з очей… Міліція приїхала. Акт склали. А лучани тепер оглядають помешкання, чи, бува, нічого не зникло з дому. Бо ж хтозна, що могло збрести людині, яка безцеремонно вдерлася до господи... В першому випадку після відвідин «вранішніх жіночок» із помешкання вже зникли гроші… 

Нахабство і свавілля наших обслуговуючих монополістів вражає. Користуючись правовою безграмотністю громадян, відсутністю права вибору надавача послуг і за інерцією ще радянського монополізму, вони чинять те, що їм заманеться. 

Щоби захиститися від правового хамства, громадянам слід чітко знати свої права і ставити знахабнілих порушників в законне стійло. Слід пам’ятати, що статтею 30 Конституції України кожному гарантована недоторканність житла, а проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку допускається лише за вмотивованим рішенням суду. Частина 2 цієї статті допускає й інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду й обшуку у невідкладних випадках. Але він пов’язаний винятково з порятунком життя людей або майна, з безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у скоєнні злочину. 

Відповідно до цього положення Конституції, в ч. 4 ст. 190 КПК України передбачена норма про те, що огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді. Ця стаття передбачає і винятки, але вони стосуються лише невідкладних випадків. А таких у цьому випадку не було. Не було ні акту, ні постанови суду, ні навіть елементарного офіційного попередження… 

Всі спірні питання вирішує суд. Який він в нас не є, але іншої арбітражної інституції ще не створили. А тому нам, як законослухняним громадянам, слід чітко пам’ятати: якщо ви як власник домоволодіння не дали усної чи письмової згоди на огляд квартири або господарства, ніхто не має права до них проникати. Жодна фірма, структура чи посадова особа… Це можливо тільки в судовому порядку або у виняткових межах закону, який треба знати. Всі інші дії - грубе порушення ваших конституційних прав на недоторканність житла. А це вже кваліфікується ст. 162 Кримінального Кодексу України як «незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само … інші дії, що порушують недоторканність житла громадян» і карається штрафом «від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років», а якщо такі дії вчиняє службова особа або це відбувається із «застосуванням насильства чи з погрозою його застосування», тоді передбачено позбавлення волі терміном від двох до п'яти років. 

Описаний приклад - яскрава ілюстрація правового хамства. Ми беремо на контроль цю ситуацію і намагатимемося найближчим часом знайти відповіді на питання, що ж діється за лаштунками “Волиньгазу”. Адже від цього залежить і ціна блакитного палива, яку ми, лучани, платимо цьому приватному посереднику.

P.S  Якщо ви володієте інформацією про факти порушення прав громадян, або зловживання посадовими особами ПАТ"Волиньгаз", просимо надавати її на поштову скриньку - volyntimes@gmail.com, або на нашу "гарячу лінію"

Комітет правозахисту та боротьби з корупцією


  1. шамбала 16 серпня 2011 18:06
    респект за лікбез

  2. Дембицький Віктор 17 серпня 2011 3:38
    Цим хамам досить щастить, що їх не відстрілюють як банальних злодіїв ...вдерся у помешкання - отримуй свинець у тіло, а потім розповідай про причини та мотиви проникнення!!!

  3. Ірина Кунинець 17 серпня 2011 10:05
    Віть, злодіїв у нашій країні не відстрілюють. Навіть якщо вони банальні. Треба просто вивчити кілька кодексів, мільйон законів перечитати. Та й по всьому. Тоді сходу кожного проханого і не проханого гостя можна поставити на його місце. Ну або - рукопашний бій.

  4. Дембицький Віктор 17 серпня 2011 13:47
    Справді, це, відстрілювання, не прийнято у нас регулярно творити ...але такий самозахист має місце.

  5. Dargon Mayers 30 серпня 2011 22:58
    .....Треба перевірити чи зачинені двері........і поставити під напругу паркан......
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь