НЛО в історії Волині

Ігор Левчук

Людина :: Terra incognita

Історія Волині, крім політичних і економічних сторінок, містить в собі і багато незвіданого. Світогляд волинянина, що ґрунтувався на традиціях пращурів та відголосках сивої давнини, історично був набагато ширший за рамки сучасних релігійних понять про добро і зло. Споглядаючи весь горизонт буття як одне ціле, він не розбивав його на різні ідеологічні чи релігійні шматки. Тому присутність у повсякденні домовиків, мавок, лісовиків нікого не дивувала. В їх життєвому просторі було все, траплялися навіть НЛО… Проте нашим прадідам цей термін ще не був відомий, хоча саме явище спостерігалося з давніх-давен і найвідоміші наші літописи про це яскраво свідчать. Зокрема, в Іпатієвському XII століття йдеться: «Было знамение за рекой Днепр, недалеко от Киева: летел в небе будто круг огненный и менял направление… а было это днем». Схоже стверджує і Никонівский літопис XV століття: «В один из дней божественной литургии многие из прихожан видели над церковью Рождества высоко в небе, как облако тонкое протянулось или как дым тонкий излился, белизною же как иней чист, светлостью подобно солнцу блистал. Здесь тогда в тонкости и светлости облака того видели подобие «образа», к небу поднимающегося…». 

Про зустріч з такою небаченою летючою машиною, яку спостерігали в околицях міста Луцька в березні 1892 року, описує в своєму зверненні до редактора журналу «Свєт», опублікованому 29 березня цього ж року, один із офіцерів Драгунського Ізюмського полку: 

"Милостивый государь, г-н редактор! Считаю своим долгом сообщить многоуважаемой газете о появлении уже не впервые и у нас "летающей" машины. Ее видели 15, 16, 17 и 23 марта сего года (1892 - прим. авт). Сего числа в шесть с половиной часов утра ее видели в 2-х верстах севернее г. Луцка Волынской губернии над селом Змеинец. Видели ее солдаты 3-го взвода 2-го эскадрона 33-го Драгунского Изюмского полка и крестьяне села Змеинец. Движение машины было с востока на запад. Полет - быстрее полета птицы. Вышина полета может быть сравнена с вышиной полета журавля. Шум от движения сей штуки был слышен в крестьянских избах. При движении машины ветер был с северо-запада. Подлинность моего рассказа может подтвердить командир 2-го эскадрона 33-го Драгунского Изюмского полка Н. Р."

Інший опис зустрічі з невідомим на теренах історичної Волині - на Житомирщині - ми знаходимо в рапорті місцевій владі радомишлянського земського урядника, датованому 19 травня 1859 року. Цей чиновник свідчить, що рано-вранці 18 травня того ж року селяни Радомишльського повіту спостерігали «ядро ​​"вогняного" кольору розміром, як сприймало звичайне око, два з половиною вершка (1 вершок - 4, 445 см). Тіло об'єкта мало хвіст (теж "вогняний") у вигляді променя яскраво фіолетового, з відтінками зеленого кольору. Довжина променя налічувала півтора аршина (1 аршин - 71, 12 см), висота польоту тіла - 60 сажнів (1 сажень - 2, 1336 м).» Потім з'явилося ще багато таких же "ядер". Одні під час свого польоту, розсипаючись іскрами, зникали в повітрі, інші, розсипаючись, падали на землю "з тріском, не залишаючи ніяких слідів", а деякі і далі продовжували свій шлях. У своєму рапорті урядник зауважує: "Замечены явления в одном направлении возле трактовой корчмы, принадлежащей селу Колгановка. Один из метеоров упал, очевидно, в результате чего возник пожар на крыше корчмы". 

Саме в 90-х роках ХІХ століття, у  переддень технологічної революції, наш край пережив справжній бум нашестя непізнаних літаючих об’єктів. В газетах того часу можна зустріти багато таких свідчень та історій. Про те, що такі явища ставалися досить часто, і було це досить буденним, свідчить рапорт професора Шиловського ректору Київського університету Івану Якович Нейкріху: «… имею честь доложить, что огненные метеоры, замеченные в разных местах Киевской и Волынской губерний, не представляют собой ничего нового, так как подобные явления уже неоднократно наблюдались и раньше…». 

Збираючи по крупинці історію рідного краю, його вірування і звичаї, і дивлячись на них очима людини ХХІ століття, все частіше задумуєшся, а що як релігійні чудеса, казкові події і міфологічні персонажі можуть мати і явно не вигадане походження… Можливо з ними нам ще доведеться зустрітися і на яву…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь