Більшість неповнолітніх українців курять, вживають алкоголь, а декотрі – навіть уже „пробували” марихуану. Весь світ розголосив звістку про те, що наші діти – лідери серед пяниць. І це при тому, що продаж алкоголю й тютюнових виробів неповнолітнім у країні – під забороною. То що ж спонукає наших чад цмулити цигарки й зазирати до чарки? І хто зацікавлений у цьому? 

ТАК БУЛО

Перше рішення про заборону торгівлі тютюновими виробами на територіях, прилеглих до навчальних, дошкільних та позашкільних закладів у Луцьку було прийняте 18 квітня 2005 року. Тоді з такою ініціативою у залі міської ради до своїх колег-обранців звернулася депутат Луцької міської ради четвертого скликання, голова Антикорупційного комітету м. Луцька Інна Рейкіна. З її слів, у сесійній залі рішення приймали з великими потугами – комусь були не зрозумілі формулювання, а хтось поспішно підраховував можливі збитки. „Передусім переважає комерційний інтерес, - каже пані Інна. – Вони просто не хочуть чути людей. Найболючіше те, що наш бізнес абсолютно не рахується з дитячим здоров’ям. Вони не хочуть розуміти, що не повинно бути таких речей, які сприяють дітям курити й вживати алкоголь, - навпаки, поширюють рекламу, встановлюють якнайбільше кіосків, відстоюють своє право торгувати тютюном і алкоголем. І роблять це бездумно. Таке враження, що в них дітей немає.”  

У 2005 році – після того, як депутати рішення все-таки прийняли, - воно не почало виконуватися одразу. Представники земельного кадастру ще довго виробляли карти, в яких чітко визначався 100-метровий радіус від межі території шкіл. А потім до влади прийшли нові обранці. З 2006 року і, я вважаю, що до сьогодні, це рішення не виконується належним чином. Саботаж іде винятково від влади міста. Бо саме функція влади контролювати це все, щоб воно не відбувалося. А влада, на мою думку, робить послаблення, можливо беруть і хабарі чи ще якісь подарунки від підприємців, які торгують. І не ведеться взагалі політика влади щодо підприємців – не роз’яснюється, що вони мають бути підприємливі: придумувати інші способи заробітку, а не шукати легкої наживи – наприклад, на здоров’ї громадян, лучан і їхніх дітей,” – вважає Інна Рейкіна.

 ТАК Є

Зараз у Луцьку діє рішення міської ради від 20.04.2011 року, згідно з яким забороняється продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів в об'єктах торгівлі, розміщених в радіусі 100 метрів від головного входу в приміщення загальноосвітніх навчальних закладів; в стаціонарних магазинах, які вбудовані в житлові приміщення, тимчасових спорудах торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності з 22.00 до 8.00 (крім продажу тютюнових виробів).

Торгівля пивом і тютюном - зупинка навпроти 4 гімназії

Торгівля алкоголем в 100 метровій зоні заборони біля 4 Гімназії

Управлінню розвитку підприємництва та реклами доручено надавати довідки про приналежність до визначених 100-метрових зон відповідно до схем, розроблених та погоджених управлінням містобудування та архітектури міської ради, на запити суб’єктів господарювання. На думку Інни Рейкіної, нове рішення значно послаблене, оскільки з нього зникли дошкільні й позашкільні заклади, а також вузи: „Тобто, біля садочка можна втулити якусь кнайпу - і продавати. Дитина, яка ходить біля таких закладів, перечіплюється поглядом і вважає нормою курити, вживати алкоголь. Це впливає на психіку і дитина це вже сприймає нормально, вона агресивно на це не реагує.”

Торгівля тютюном і пивом в 100 метровій зоні 4 гімназії

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 4 Гімназії

То чим же керувалися нинішні депутати?

Звернувшись до інтернет-приймалень голів усіх фракцій, представлених у Луцькій міській раді, впродовж тижня ми отримали відповіді лише від трьох. Павло Данильчук, голова фракції “За Україну!”, розповів, що його пропозицію рахувати 100-метрівку від навчального закладу, а не від головного входу, депутати не підтримали. На думку пана Данильчука, рішення із заборони продажу алкоголю фактично не виконується та є недосконалим.

Торгівля алкоголем і тютюном в 100 метровій зоні 26 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 26 школи

Андрій Козюра, голова фракції “Наша Україна”, хоч і висловився “категорично проти продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів поблизу навчальних закладів”, мотивує дозвіл їх продавати поблизу дошкільних закладів тим, що там „навчаються діти до 6-ти років, які без нагляду батьків або ж вихователів самостійно не залишають територію дитячого садочка, тому потреби забороняти не було. Що стосується позашкільних навчальних закладів – спортшколи, мистецькі гуртки  - то тут інша ситуація, але логічно, якщо дитина активно займається спортом, вона навряд чи піде купувати після занять пиво.” Виникає чимало запитань до пана Андрія: звідки береться така логіка і хто її автор? У позашкільних закладах діти не тільки спортом і мистецтвом займаються. А під час перерви між заняттями вони не рідко заходять щось “перехопити” у кіоск або магазин. То чи не може виникнути спокуса у дітей — зважаючи на те, що з усіх усюд лунає: “футбол без пива — не футбол”?

Торгівля алкоголем і тютюном в 100 метровій зоні 9 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 9 Гімназії

Тетяна Дементьєва, представник фракції “Партії регіонів”, повідомила, що Луцька міська рада, приймаючи рішення, фактично підсилила Закон України, який забороняє продаж алкогольних і тютюнових виробів у приміщеннях  та  на  території  навчальних  закладів.

У законі йдеться про всі навчальні заклади — то чому ж луцькі депутати його підсилили тільки в тій частині, яка стосується шкіл? Чи може дошкільнята живуть в іншому світі й не помічають, що відбувається навколо? Або ж поблизу вузів немає пивних і тютюнових спокус? Дитяча психіка — нестійка і легко піддається впливам ззовні. Якщо діти, заходячи у магазин, скажімо, за цукеркою, постійно бачитимуть пляшки з алкоголем й цигарки, хто гарантує, що вони не захочуть ще й їх просмакувати?

ХТО ДАЄ?

Продавці в один голос стверджують: неповнолітнім заборонені товари вони не продають. То звідки ж у дітей беруться цигарки й алкоголь? Начальники міських управління освіти Олег Гребенюк і відділу муніципальної дружини Микола Корнейко неодноразово мали можливість пересвідчитися у неправдивості слів працівників торгівлі.

„Муніципальною дружиною спільно з податковою і управлінням торгівлі Луцької міської ради проводилися відпрацювання торговельних точок, - розповів Микола Корнейко. - Згідно з рішенням – інформація, яка є в мене, – таких поблизу шкіл працює 12. Але водночас під час перевірок було встановлено, що в 5-ти з них є довідки із земельного кадастру про те, що вони розташовані поза 100-метровою зоною. Були виявлені факти незаконної торгівлі на трьох точках – в центрі міста і на пр-ті Молоді - складені відповідні адмінпротоколи, направлені матеріали на адмінкомісію. Однак, суттєвих порушень нами виявлено на сьогодні, на жаль, ще не було. Заплановане відпрацювання ще 6-ти таких точок, але ми чекали початку нового навчального року і зараз такі заходи продовжуватимуться знову.”

Торгівля алкоголем і тютюном в 100 метровій зоні 10 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 10 школи

Чималий штраф за невиконання закону, зі слів Миколи Корнейка, лякає не всіх. Порушник може заплатити до 7-ми тисяч грн., а продавець, який безпосередньо збуває дітям заборонений товар, повинен буде викласти 860 грн. з власної кишені. Я би не сказав, що вони не бояться, але продавці – безвідповідальні, - вважає головний муніципал Луцька. - Вони думають, що це нормально. Але коли ми їх затримуємо, починаються сльози. Одразу розповідають, що ті, хто купляв, виглядали набагато старшими – хоча дітям, які купують тютюн, в середньому - 15 років. Продавці не думають за наслідки, які вони створюють продажем.”

Торгівля алкоголем і тютюном в 100 метровій зоні 21 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 21 школи

Олег Гребенюк, у свою чергу, назвав збут дітям алкоголю й тютюну аморальним: Ми знаємо, що вони продають і будуть продавати, як тютюнові, так і алкогольні й слабоалкогольні напої дітям. Тому заборона міської ради хоч якусь перепону на цьому шляху таки поставить. Ніхто не говорить про заборону торгівлі. Торгувати можна різними товарами, які будуть купувати і діти - і також дадуть прибутки підприємцям. Але торгувати алкоголем і тютюном, який може потрапити в руки дітям, я вважаю, що неморально. На переконання посадовця, можливо дітям, які відвідують дитсадки, у магазинах, розташованих поряд, і не продадуть заборонене. А от учні позашкільних закладів  потрапляють до категорії ризику. Поблизу таких установ було б доцільно торгівлю цигарками й алкоголем заборонити, - вважає пан Гребенюк. Але до слів освітянина (та й медиків) підприємці не дослухаються.

Торгівля пивом в 100 метровій зоні 22 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 22 школи

З поінформованих джерел нам стало відомо, що у магазині “Наш край” поблизу гімназії № 4 продавці часто “грішать”, продаючи неповнолітнім. А поблизу “вечірньої” школи на вул. Ковельській є аж 5 (!) торговельних точок із згадуваною продукцією — ну хіба зможе дитина втриматися від такої спокуси? В управлінні розвитку підприємництва та реклами нам повідомили, що під час рейдів перевіряючі стикаються з неймовірним супротивом підприємців. Зрозуміло, що власна кишеня дорожча.

 ПРОДАВЦІ НЕ ВИННІ?

У 5-ти із 6-ти торговельних точок на вулиці Привокзальній і пр-ті Перемоги, де ми побували, продавці погодилися розповісти, чи приходять діти до них купувати цигарки й алкоголь. З їхніх слів, аби отримати бажане, неповнолітні часто вдаються до хитрощів: роблять фальшиві копії паспортів, приносять “листи” від батьків, дають гроші й ховають обличчя, дівчата повертають каблучки на руці й видають себе за заміжніх і дорослих. Доводиться продавцям і слухати лайку, якщо відмовляються продати те, що просять. Всі опитані запевнили, що вимагають документи і перевіряють їх.

Торгівля алкоголем і тютюном в 100 метровій зоні 5 школи

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 5 школи

А от у кіоску № 268 на зупинці навпроти 5-ої школи, ледве почувши запитання журналіста, продавці закрили вікно. Достукатися до них не вдалося, що, природно, викликало неабияке здивування. Але коли ми візуально визначили відстань від цієї торговельної точки до головного входу школи, 100 метрів там не набралося. Від кіоску шкільні двері відділяє дорога, тротуар і невелике шкільне подвір'я, — за нашими підрахунками, всього 53м. Начальник муніципальної дружини пояснив: на пр-ті Перемоги поблизу 5-ої школи є такий один кіоск, він входить у 100-метрову зону, але власник має довідку із земельного кадастру про те, що цей заклад розташований поза 100-метровою зоною (!!!).

Торгівля пивом і тютюном 5 школа

Торгівля алкоголем і тютюновими виробами в 100 метровій зоні заборони біля 5 школи

Підтвердив це і начальник управління розвитку підприємництва та реклами Олександр Козлюк. Яким чином земельний кадастр “розширив” відстань від кіоска до головного входу в 5-у школу, наразі не відомо. Але  ми подамо офіційні запити, аби це з'ясувати. Олександр Козлюк запевнив, що зараз відбуваються відпрацювання у місті: якщо підприємців двічі впіймають на факті порушення закону, їх позбавляють ліцензії. Втім, це вже прерогатива не його відомства. Патенти видає й скасовує регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України у Волинській області.

 КОМУ ЦЕ ТРЕБА?

Для молоді цигарка – це атрибут дорослої людини. Такий існує стереотип у молодіжному середовищі. Для того, щоб відповідати цьому хибному образу, підліток починає курити, - вважають психологи. «Якщо цей атрибут є - дитині комфортно, сучасно, її приймають у колективі, - кажуть фахівці.  - Тому діти дійсно багато що можуть робити, щоби бути прийнятим, бути своїм у своєму колі».

Медики, у свою чергу, наголошують: для дитячого організму тютюн особливо шкідливий.
Передусім страждає нервова система і зношуються судини.

Проаналізувавши документи щодо голосування депутатів на сесії, коли розглядалося питання заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів поблизу шкіл, робимо висновок, що не всі з них розуміють важливість такого рішення. З 51-го обранця не голосували - 10, один — утримався, 8-ох — не було. “Так” сказали 32 депутати.

Держава, з одного боку, вжила заходів, щоби запобігти продажу алкоголю й тютюну дітям, але, з другого боку, реклама цих товарів у нас лише обмежена. Діти мають можливість бачити і чути про те, які принади цих товарів. Не маємо забувати і про те, що виховання починається в сім'ї: взірець поведінки батьків часто — найпереконливіший. Врешті-решт, є громада, яка теж має засоби впливу. Тож якщо ви стали свідком продажу чи купівлі неповнолітнім цигарок або алкоголю, зупиніть і продавця, і дитину. Повідомте про такий факт правоохоронцям (телефон Відділу муніципальної дружини м.Луцька - (0332) 728653). А представникам бізнесу слід пам'ятати, що їхні діти теж живуть у соціумі і можуть потрапляти під його вплив. Ми не проти, щоби ви отримували прибутки, але не за рахунок здоров'я - нашого і наших дітей.

P.S. Веб-портал Volyn Times бере під контроль це важливе для майбутнього нації питання. Про факти нереагування на ваші звернення відповідних державних, чи муніципальних органів, або про виявлені фактів порушень правил торгівлі тютюном і алкоголем, ви можете повідомити на нашу електронну адресу: volyntimes@gmail.com . Анонімність і реагування гарантуємо.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь