Таїна людської Душі проявляє себе вищою образотворчою силою, бо йде від Творця й струменить невичерпним джерелом натхнення. І непоборною стає сила Духу Творця, котрий віднайшов себе у серці, що схвильовано б’ється в приреченому на немічну нерухомість тілі. Тоді неміч відступає і людина стає Автором – співтворцем Світу. Саме такою бачиться творча сила волинської художниці Валентини Протопоп.  

Вона обрала зовсім не народний жанр образотворчого самовираження – графіку. На цю стезю стають люди, які пізнали логіку й красу штриха та володіють почуттями живописця. А ще – поетичною натурою, закоханою в рідну землю, котра, куди не поглянь, відгукується видноколами такої рідної України. Звідси маємо витоки образів природи і рукомесної творчості нашого народу, серед яких віднайшли себе й вишивані твори Валентини, й «герої» її натюрмортів та композицій, які б я назвав «українськими візитками».

Просякнуте наскрізь знайомими кожному українцеві народними мотивами довкілля стає доступним особливо ліричному сприйняттю завдяки «забарвленню», створеному філігранним штрихом техніки графіки Валентини Протопоп. І звучить музика, і чуємо високі слова поезії, і поглинає наше єство чарівне намисто нашого буття – непомітного в марноті щоденних турбот, але піднятого живим пером Автора до високого звучання образу.

І пригадую твори такого ж самоука, названого найвидатнішим ілюстратором ХІХ  століття, Поля Гюстава Доре – дуже вже хочеться навести саме таке порівння. Обох Майстрів єднає вишуканий штрих, але різнить спрямованість творчої тематики – француз Доре націлений на розкриття люської історії та психології, Валентина ж кохається в образах невмирущої  краси української природи.

Героями не народжуються. Ними стають на шляху, визначеному Долею. Доля Валентини набула виразності Долі Всесвіту, на кону якого вміщена незбагненна суть України.

Нехай живе це ім’я у віках, у творіннях Неба та Землі й рук людських, бо воно дається нам божественною силою в споконвічному стражданні! Відтак освячується і страждання, і шлях України, і Доля  її Героїв.  


  1. інквізитор 25 листопада 2011 23:22
    Філігранна техніка володіння пером викликає безмежне захоплення, а сила духу глибоку повагу! Подивіться вічно не задоволені нитіки: які у вас підстави для суму?
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь