Небезпечний віртуал

Ірина Кунинець

Культура :: ТЕМА ДНЯ

За допомогою світової Павутини ми можемо значно швидше отримувати бажану інформацію, спілкуватися з людьми з різних куточків Землі, розважатися, а хтось — навіть працює в Інтернеті. Це є вагомий здобуток нашого часу і дуже добре, що він стає доступнішим для багатьох людей. Але, сидячи за комп'ютером, ми практично не думаємо про те, що перебування в мережі може становити небезпеку для нас, а надто — для наших дітей. Між тим, фахівці застерігають: ви — ризикуєте потрапити під вплив шахраїв, торговців людьми, психічно неврівноважених людей. Життя в інтернеті — таке ж реальне. Таким був лейтмотив однієї з тем семінару для журналістів,  організованого Благодійним фондом “Здоров'я жінки і планування сім'ї”.

Необережні знайомства з неперевіреними, невідомими людьми можуть мати фатальні наслідки. Якщо ми, дорослі, можемо відфільтрувати потрібну інформацію від небезпечної, діти не завжди орієнтуються в цьому і можуть потрапити в неприємну ситуацію. 76% батьків не знають, які сайти відвідують їхні діти. Інтернет їх вабить великими можливостями, - розповіла Наталія Бочкор,  представник Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла страда Україна”:

Лише 9% дітей в Інтернеті шукають інформацію, котра потрібна їм для навчання. Такі результати дослідження, проведеного компанією “Майкрософт” спільно з кафедрою “Юнісеф”. Зі слів Ольги Свириденко, менеджера освітньої мережі Microsoft "Партнерство у навчанні", дуже часто діти розміщують у Мережі конфіденційну інформацію, якою може скористатися будь-хто:

Наталія Бочкор розповіла про випадок, який стався у Данії: познайомившись із чоловіком в Інтернеті, Марі мало не втрапила у халепу. Хтозна, чи лишилася б вона живою, якби вчасно не схаменулася:

Отож, як і в реальному житті, в інтернеті можуть зустрітися люди, які намагатимуться увійти в довіру до Вашої дитини з корисливими або злочинними намірами. Щоб убезпечити свою дитину, Вам необхідно знати, якими прийомами злочинці користуються найчастіше. Цю інформацію на своєму сайті розмістила компанія “Київстар” (online-bezpeka.kyivstar.ua):

1. Злочинці намагаються викликати жалість. Наприклад, розповідають, що їдуть із країни, і не можуть взяти з собою чудове кошеня, тому шукають гідного для нього господаря; пропонують дитині зустрітися й подивитися/забрати нещасну тварину.

2. Привертають увагу за допомогою незвичайних, яскравих речей, які так подобаються дітям, а потім — пропонують купити/виграти/отримати в подарунок під час особистої зустрічі.

3. Штучно підвищують самооцінку дітей, розповідаючи про те, які вони чудові й унікальні, але ніхто, за винятком, зрозуміло, злочинця їх не розуміє. Діти дуже люблять, коли їх хвалять і часто готові на все, щоб їх хвалили якнайбільше.

4. Звертаються до дитини від імені знайомих, авторитетних для дитини людей. Наприклад, представляються друзями батьків або співробітниками правоохоронних органів і просять вислати важливу конфіденційну інформацію про себе, родину, дім.

Щоб уберегти дитину від таких ситуацій, необхідно багаторазово програти й проговорити їх із нею. Дитина повинна навчитися автоматично відповідати або виконувати певні дії. Наприклад — виходити із чата, коли хтось занадто нав’язливо цікавиться особистою інформацією й обов’язково розповідати батькам про такі спроби! А Вам належить обов’язково повідомляти про інциденти адміністрації сайту, а в окремих випадках — і правоохоронним органам.

Інші поради — з вуст Ольги Свириденко:

Пані Ольга розповіла також про те, що діти часто користуються батьківськими кредитними картками для оплати послуг в Інтернеті, а ті щиро вірять, що це не так. Для того, аби навчити дітей безпеці в Інтернеті, батькам варто підвищувати свою комп'ютерну грамотність. Ви можете також бути поруч із дитиною, коли вона в мережі. Заборона, як ви розумієте, справі не зарадить — дитина може скористатися Інтернетом і в друзів, і в спеціальних кафе. Тож врахуйте ще й такі поради фахівців:

Дитині до 7 років цікаво й навіть необхідно грати, особливо — у розвиваючі й сюжетно-рольові ігри. Віртуальні ігри не нашкодять, якщо ви їх самі обиратимете й обмежуватимете перебування в Мережі.

З 7 до 11 років, діти як і раніше, полюбляють грати й прагнуть використати інтернет саме як майданчик для ігор. Але в цьому віці у дітей прокидається т. зв. соціальне «Я». Дітям важливо зайняти значуще місце в житті свого маленького світу: класу, школи, дружити з однолітками. В цей період приділяйте дітям максимум своєї уваги. Перші невдалі спроби дружби в початковій школі можуть травмувати дитину. У цьому випадку батьки можуть дати їй практичні поради зі встановлення контакту з однолітками, разом беручи участь у віртуальному спілкуванні в мережі.

Дитина в 11—14 років — це підліток. І найголовнішою, значущою, провідною її діяльністю є спілкування з ровесниками. Мобільний інтернет може стати просто незамінним помічником. Але, знову ж, все добре - в міру! Інтерактивне спілкування потрібно обов’язково сполучати з реальним. Після 11 років у підлітків уже починає активно прокидатися інтерес до питань дорослого життя, психології статей і всього, що з цим пов’язане. Важливо, щоб відповіді на свої питання підліток знаходив, передусім, у батьків, а не на сумнівних сайтах.

Після 14 років дитина — вже досить доросла, вона вважає, що сама краще знає, як їй треба поводитися, яку музику слухати, що читати, з ким спілкуватися. Цікавтеся всім тим, чим цікавиться Ваша дитина, намагайтеся вникнути в коло її інтересів і спілкуйтеся з нею про це, навіть якщо це «не Ваша тема». Починаючи із цього віку з дитиною можна говорити й про вибір майбутньої професії. А в інтернеті можна знайти безліч інформації, що допоможе дитині визначитися.

Навчіть своїх дітей поводитися в Інтернеті як у реальному житті. А цьому можна навчитися. Ольга Свириденко розповіла про проект “Онляндія” - це сайт, на якому можуть знайти необхідну інформацію діти, батьки і вчителі:

Адреса сайту: http://onlandia.org.ua. Добрим порадником також є посібник для батьків "Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі", який підготували Інститут психології ім. Костюка Національної академії педагогічних наук України разом із компанією "Київстар".

Отож, ваш комп'ютер має бути обладнаний антивірусними програмами і спам-фільтрами,  реєструючись на сайтах — у соціальних мережах, форумах, чатах і т.д. -  використовуйте ніки й паролі, уникайте невідомих сайтів і повідомлень, стежте за тим, щоб на загальному комп'ютері не було небажаної для ваших дітей інформації, переглядайте електронну скриньку, налаштуйте запаролений вхід у комп'ютер для різних користувачів, обговорюйте з дитиною її дії в інтернеті, не розголошуйте конфіденційної інформації, будьте ввічливими — адже інтернет-життя таке ж справжнє.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь