В Луцьку буде музей-меморіал «Луцька Голгофа».

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

22 грудня 2011 року відбулася непомічена нашими ЗМІ подія, яка може стати ще однією сторінкою в історії Волині і нарешті поставити славну крапку на багаторічних топтаннях на могилах та «одноразових» траурних політичних мітингах біля луцької тюрми.

Про достойне вшанування жертв страшного червневого розстрілу НКВС в’язнів луцької тюрми існує безліч публікацій. Вже більше 20 років місцеві чиновники та політичні сили, які окупували монополію на патріотизм, проводять під мурами колишньої луцької тюрми свої заходи. Проте, достойного вшанування пам’яті загиблих досі не відбулося. Крім трагічної сторінки цієї страшної цитаделі, датованої 23 червня 1941 року, існує ще одна не менш кривава - пов’язана з масовими знищеннями тут у 1941-1942 роках в’язнів таборів для військовополонених т.зв. Шталагів 360/Z і 365/Z, про яку ми дізналися нещодавно.

Луцька тюрма

Останні кілька років питанням достойного вшанування жертв війни ретельно займаються представники Комітету захисту національної спадщини Громадської Ради Волині. Результатом їх роботи стало гідне перепоховання останків 370 військовополонених, які були виявлені в м. Луцьку у 2008 році. За участю Луцької міської ради вони були віддані з воїнськими почестями землі Гнідавської гірки. Завдяки проведеним пошуковим роботам було публічно піднято цілий пласт історії Волині й у 2011 році повернуто більше чотирьох сотень імен солдатів луцьких шталагів, які й досі покояться під асфальтом Старого міста в Луцьку. Про це ми повідомляли в наших попередніх публікаціях.   

Питання створення на основі луцької тюрми меморіального комплексу та музею представники Громадської Ради Волині публічно піднімають вже кілька років поспіль. Однак, крім самопіару наших місцевих чиновників, реального результату так і не досягнуто. Характерна для Волині чиновницька байдужість не охолодила прагнень організації домогтися достойного увіковічнення пам’яті жертв двох найбільших тоталітарних режимів ХХ століття. Багаторічна практична пошукова і дослідницька робота організації помножена на наполегливу позицію принесла реальний результат. 22 грудня 2011 року відбулося засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій під головуванням заступника голови Волинської ОДА О.Курилюка. На ньому і була розглянута ініціатива Громадської Ради Волині про увіковічнення пам’яті розстріляних у червні 1941 року в’язнів луцької тюрми і жертв двох луцьких таборів для військовополонених - Шталагів 360/Z і 365/Z, а також створення на базі приміщення луцької тюрми та поховання на Гнідавській гірці музею і меморіального комплексу «Луцька Голгофа». 

Вшанування жертв луцької тюрми 1941 рік

Виступ голови Громадської Ради Волині Ігора Левчука, який розповів присутнім нові факти з історії нищення в’язнів луцької тюрми сталінським та гітлерівським режимами і детально обґрунтував необхідність створення на її базі меморіального комплексу-музею «Луцька Голгофа», не залишив нікого байдужим. «Саме цей меморіал міг би стати гарною основою для процесів національного єднання й справжнього осмислення наслідків тоталітарного більшовицького мислення, яке і досі панує в свідомості багатьох українців, ділячи націю на бандитів-бандерівців-УПівців та радянських окупантів» - зазначив доповідач. 

Громадську ініціативу підтримали всі члени комісії. Голова Братства вояків УПА Волинського краю ім. полковника Клима Савура В.Г. Кушнір повідомив членам комісії про те, що 13 травня 2011 року рішенням Волинської обласної ради №4/40 було виділено кімнатку на вул. Кафедральній, 12 для організації музею «Жертв тоталітарних режимів» - у приміщенні колишнього «Кіновідеопрокату», проте умови приміщення абсолютно не відповідають статусу музею. Зважаючи на це І. Левчук запропонував не втрачати часу на бюрократичні процедури і використати надане обласною владою приміщення для створення своєрідного штабу зі створення музею-меморіалу. Його підтримав і директор Волинського краєзнавчого музею А.М. Силюк, який висловив пропозицію почати збирати тут експонати для майбутнього музею. Після обговорення комісією було прийнято рішення: 

1. Підтримати ідею створення музею «Луцька Голгофа» у приміщенні луцької тюрми на вул. Кафедральній, 16;

2. Рекомендувати Управлінню культури і туризму облдержадміністрації до 1 лютого 2012 року подати комісії пропозиції щодо порядку створення музею «Луцька Голгофа»;

3. Рекомендувати Луцькій міській раді розробити проект впорядкування поховань на Гнідавській гірці і підготувати пакет документів щодо внесення Гнідавської гірки до Державного реєстру пам'яток історії та культури. 

Витяг з протоколу Комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій від 22.12.2011 р.

Тож вітаємо всіх патріотів Волині зі створенням меморіалу пам’яті і закликаємо всіх долучатися до створення цього музею!


  1. Дембицький Віктор 7 січня 2012 23:06
    Добрий зачин! Вітаю!

  2. інквізитор 25 листопада 2012 20:56
    Коли Григорій Гуртовий проводив екскурсію для школярів поблизу колишньої тюрми, десь у 70-ті, до нього підійшов якийсь перехожий літнього віку і сказав:"Ви учитель? Так, тоді розкажіть своїм учням, що тут трапилось в червні 41-го... Да тут з під бруківки кров сочиться... Кров невинно убієнних..." Григорій Олександрович казав, що це для нього було шоком! За Советів про це не говорили.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь