Лікуємо зубки (Аudio)

Ірина Кунинець

Культура :: KIDS TIMES

Вітаю Вас, малята. Сьогодні читайте і слухайте про те, чому у вас болять зубки, як за ними правильно доглядати, чи можна їсти цукерки і жувати жуйки.

Коли ви усміхаєтеся, довкола радіє весь світ. Ваша усмішка поліпшує настрій нам, дорослим, бо так ми знаємо, що вам втішно і весело, що у вас нічого не болить. Бо ж коли нам щось дошкуляє, сміятися зовсім не хочеться.

Коли ви хворієте, ваша мама викликає лікаря або ви разом із нею йдете в поліклініку. Там працює багато різних лікарів. Серед них є і стоматолог. Він заглядає у ваш ротик, дивиться, чи здорові ваші зубки, чи потрібно їх лікувати. Нещодавно я теж була у поліклініці і познайомилася з дуже хорошим лікарем-стоматологом — Наталією Євгенівною Дручик. Вона каже, що коли у вас заболів зубчик, це означає, що у ньому є дірочка і туди заліз мікроб-хробачок, який постійно кусається. Тому вам болить. А для того, щоб його вийняти звідти, необхідно йти до лікаря-стоматолога — у нього є спеціальний зубний апарат-пилесосик, який видмухує хробачків. Потім у дірочку закладають пломбочку - і тоді нові хробачки більше не можуть залізти. Звичайно, хробачки не дуже хочуть вилазити із зубчика, бо їм там добре жити. Тому, поки лікар вийматиме їх, вам може трішки боліти і доведеться потерпіти.

Зубки допомагають нам їсти різну смакоту. Тортики, печиво, цукерки, морозиво... м-м-м! Хто ж їх не любить! Але якщо їсти багато солодощів, то наші зубки швидко почнуть псуватися. Цукерочка має бути призом — якщо ви гарно поводилися і були  слухняні. Але лише одна і - після їжі. Цукерку бажано заїсти морквою чи яблучком. Шкодять нашим зубчикам майонези і вода з бульбашками. А от жуйку можна лише тоді, коли її ду-у-уже хочеться. Пожували 15 хвилин і - викидайте.

Пригадайте, як часто нам кортить розкусити смачнючу карамельку. Так не хочеться чекати, коли вона розтане на язичку — і ми її хрусь-хрусь... А потім... Потім можуть початися неприємності. Наприклад, наш зубчик може зламатися. Наталія Євгенівна каже, що ніколи нічого не можна гризти – навіть якщо це дуже цікаво і цього надзвичайно хочеться.

Чи знаєте ви, що зубки не тільки ламаються, а ще й випадають? Тільки не лякайтеся. Насправді це означає, що ви стаєте доросліші. А на місці тих зубчиків, які випали, незабаром виростуть нові.

Щоби ваші зубки були здорові і не боліли, їх треба чистити. Якщо ви ще дуже маленькі, то нехай вам допомагає мама. А от школярі чистять зуби самі. Для цього їм потрібна зубна щітка і паста.

Тепер ви знаєте, що мати здорові зубки — дуже важливо. І коли вони у вас болять, треба одразу йти до лікаря-стоматолога, який їх полікує і зробить так, що ви знову будете радіти й усміхатися.

Будьте здорові і чемні. Папа. 


  1. ЛабОРАторія простору 3 березня 2012 9:59
    Я захоплений! Клас:)))))

  2. Ірина Кунинець 3 березня 2012 15:35
    Дякую. Всі ми родом із дитинства. Шукаю свої першоджерела...

  3. ЛабОРАторія простору 3 березня 2012 19:12
    Як добре, що ВОДА відроджує ПРАВИльні рухи людей, спрямовуючи власних Дітей у часи, коли Душа була Богом без обмежень.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь