Є зарядка для хвоста... (Audio)

Ірина Кунинець

Культура :: KIDS TIMES

Дві маленькі сірі жабки
Мили в річці милом лапки.
Мило мучилось, терпіло –
Плюх у воду ! І поплило.
Засмутились дуже жабки,
Бо брудні лишились лапки.

(Вірш про жабок)

Привіт, малята. Сьогодні дізнавайтеся про те, для чого ми вмиваємося і робимо зарядку. Вранці нам не завжди хочеться прокидатися, вставати з тепленького ліжечка і йти у ванну. Але ж мама завжди чатує і підганяє: «Хутчіше прокидайся, сонько-дрімко!» І нічого нам не лишається, як чалапати до крана з водою. Сонні оченята швиденько оживають від прохолодних крапельок. Ви ж вмиваєтеся по-справжньому?

Водичко, водичко, умий моє личко — щоб сміявся роток, щоб кусався зубок. Клац.

Дітки, які навчаються у старшій групі 29-го дитячого садочка в Луцьку, запевнили мене, що старанно вмиваються щоранку:

- Я мию руки, вмиваю личко — мама мені каже, бо я іноді забуваю. Для чого ти вмиваєш личко? - Щоб не було брудне.

- Я вранці прокидаюся, йду у ванну чистити зуби і вмиваюся.

- Я вмиваюся зранку, чищу зуби, вмиваю личко, у вушках мию, шийку мию — щоб бути здоровою, щоб бути гарною.

Ранкове вмивання не тільки допомагає нам прокинутися, але й робить наше личко чистеньким, свіженьким, рум'яненьким і гарненьким. А що ж буде з тими, хто не любить вмиватися? Пам'ятаєте, як у казці Корнія Чуковського від хлопчика-нечупари повтікали всі штанці, сорочки, одіяло і подушка? Стіл та іграшки теж побігли... А потім з маминої кімнати вийшов умивальник – великий начальник і командир...

УРИВОК із МИЙДОДИРА
Рано-вранці на світанку
Умиваються качата,
Кошенята, й мишенята,
І жучки, і павучки.
Тільки ти не умивався,
Замазурою зостався,
І втекли від замазури
І штанці, і чобітки.
Я - Великий Умивальник,
Славнозвісний Мийдодір,
Умивальників Начальник
І мочалок Командир!
Тільки тупну я ногою,
Тільки крикну: "Воювать!" -
У кімнату цю юрбою
Умивальники влетять
І загавкають, завиють,
Заскрегочуть, завищать
І брудного замазуру
Всі ухоплять чимскоріш,
Просто в річку,
Просто в річку
З головою полетиш!

Мабуть ви бачили, як кожна киця, прокинувшись вранці, вмивається. Лапкою вона старанно вичищає свою шубку. Хом'ячки – теж справжні чистюлі. Вони миються від носика до хвостика. Такі кумедні!

ВІРШ ПРО МИЛУ І МИЛО
Мила
Милитись
Не вміла,
Мила
Мило
З рук
Не змила.
Мама
Милила
Уміло,
Мама
З Мили
Змила
Мило.

Після того, як вмилися, саме час розім'ятися. Ранкова зарядка допомагає нам бути здоровими.

Анюта Матвіїшина, Олічка, Поддобюк, Валерія Кравецька, Сашенька Ващук, Юліана Бойко, Максим Алєнін і Михайлик Плита  розповіли мені про те, що завжди роблять зарядку – і не тільки в садочку, а й удома:

Анюта Матвіїшина: Зранку встаю, умиваю личко, ручки, роблю зарядку із братом. Як у садочку роблю — присідання, руки вгору, доторкнутися руками до підлоги. Ще я гуляю, спортом займаюся, гімнастикою — щоб бути сильною, здоровою і мати користь.

Оля Поддобюк: В ліжку — в мене у ньому багато місця, тому я в ньому роблю зарядку. - А які вправи виконуєш? - Присідання. - Саменька? - Ні, в мене ще є сестрички. - І як це ви в ліжку робите зарядку? - У нас верх і низ — і ми не перевертаємося. - Ви дуже обережно робите зарядку... - Так. - А в садочку? Робимо в садочку зарядку. - А які тобі вправи найбільше подобаються? - Рибку робити — лягти на килимок і кататися. - А для чого  ти робиш зарядку? - Щоб бути здоровою і щоб рости.

Валерія Кравецька: Люблю стрибати. - А де зарядку робиш: вдома чи в садочку? - І вдома, і в садочку.

Олександра Ващук: Я роблю зарядку в садочку. Мені подобається вправа рибка. Мені подобається вправа піднімати руки вгору.

Юліана Бойко: Я вранці ходжу в садочок і роблю зарядку. - Які вправи виконуєш? - Стрибати, йти як солдат, на пальчиках ходити, на п'яточках. І ще — присідання. - А ти знаєш, для чого зарядку треба робити? - Щоб бути здоровим і гарним.

Максим Алєнін: Я вранці встаю — роблю зарядку, вмиваюся, роблю присідання, вправи, дістаю пальчиками рук до підлоги. - А зарядку важко робити? - Ні. Добре мені, легко.  Потім ми йдемо мити руки і сідати за стіл їсти. - А зарядкою і спортом для чого займаються?-  Для того, щоб сильним бути.

Михайло Плита: В садочку роблю. - А які вправи виконуєш? — Ходити на носочках, марширувати, ходити на п'ятках, присідання. Мені подобається зарядка.  Щоб бути здоровим, красивим і струнким. -І подобатися дівчаткам? - Так. - Багатьом чи одній? - Одній.

Фізичні вправи завжди корисні. Вони збадьорюють нас, роблять сильними і – гарними. Ви ж хочете подобатися собі й іншим, мати гарну поставу?

ВІРШ ГУСАК
Наш гусак піднявсь
на кладку,
Став, як завше, на зарядку,
Повернувся вліво, вправо,
Чітко робить вільні вправи.
От зробив гусак зарядку
Та й у річку —
бух із кладки! —
Миє крила, чистить лапки.
Каже качур: — Так-так-так,
Фізкультурник наш гусак!

Щоби бути стрункими і гарними, можна не тільки робити зарядку, а ще й відвідувати різні гуртки. Алінка Чубар уже не перший рік займається гімнастикою. Дівчинка залюбки сідає на шпагат, робить перевороти і розтяжки:

Аліна Чубар: Йде розминка, потім перевороти, а далі — стрибки. Готуємося до змагань. - А ти вже на шпагат вмієш сідати? - Так. - Це важко? - Ні. - Тобі подобається на гімнастику ходити? - Так. - Ти вже змагалася? - Так. У Києві, Рівному. - А як виростеш, хочеш гімнасткою бути?  - Так, я вже завоювала шість медалей. - Що для того треба, щоб на гімнастику ходити, що ти з собою береш, коли йдеш?  - Скакалку, купальник, резинку, круг, ленту, булави, м'ячик. - А вдома тренуєшся?  - Так, шпагати роблю, перевороти.

Вихованці луцького дитсадка № 29 ще й займаються аеробікою. Як і що треба робити, добре знають Олександра Ващук і Максим Алєнін:

Олександра Ващук: Це — як зарядка і гімнастика. Там ми робимо берізку, різні вправи.

Максим Алєнін: На аеробіці треба роззуватися, ставати, спочатку треба марширувати, потім — на носочки, а потім — вправи різні.

Кожен з вас любить побігати і пострибати. Так весело і добре! Але найкраще це робити там, де можна. Уявляєте, що буде, якщо стрибаючи вдома з дивана на підлогу, ви раптом провалитеся до своїх сусідів? От вони будуть здивовані!

Якщо вдома вам дуже закортіло зайнятися спортом, зробіть кілька дуже легких вправ. Наприклад, уявіть себе маленьким хробачком. Бачили, як він повзе? Спробуйте так само. Або давайте будемо літаками: станьте рівненько, руки – в боки, а тепер – літаки полетіли!!!! Нахиляйтеся вліво, а потім – управо. Політали-покружляли і – приземлилися. Присядьте й обхопіть коліна руками, як метелик складає свої крильця. А тепер вставайте і розпрямте спинку.  Ну що, сподобалося?

А хто не любить літати і повзати, може вчитися плавати – як пінгвіни, які за день пропливають аж 27 кілометрів. Для цього попросіть маму, щоб записала вас у басейн.

Займатися спортом – надзвичайно цікаво і корисно. Щороку ви дорослішатимете і ставатимете сильнішими. А ще – будете менше хворіти, зможете частіше зустрічатися зі своїми друзями і ходити на прогулянки. Тільки не лінуйтеся. Я бажаю, щоб ви завжди були здорові, сильні і гарні. Па-па.

Послухати нову захопливу історію з “Дитячого дивосвіту” ви можете на нашому порталі в рубриці "Kids Times" або вмикаючи щоп'ятниці о 15.45 Волинське радіо і радіо “Луцьк” (107.3 FM).  

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь