Місто без голови...

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Сьогодні, 29 березня, відбулося засідання Луцької міської ради, на якому депутати узаконили факт продовження знищення історичного серця Луцька – Державного історико-культурного заповідника. Частину скандальної корупційної ділянки на вул. Кафедральна, 13 фактично подарували луцьким “мажорам”. Байдужі наші депутати і міський голова до позиції громади, фахівців, істориків і краєзнавців. Вимоги законів і державних норм їм ні до чого. 

Вражає відсутність в місті міського голови. Позиція М. Романюка, яку ми побачили, спостерігаючи за прямою трансляцією на телеканалі “Аверс”, радше притаманна гостю міста, а не людині, якій лучани довірили його долю і стратегію. Якщо після такої кількості публікацій, звернень мешканців, матеріалів, поданих у правоохоронні органи, керманич міста користується аргументами на рівні «красива картинка» і «мені подобається», а не фаховими висновками істориків, краєзнавців, архітекторів, то це серйозно насторожує і спонукає задуматись: а хто нами керує?.. 

Лучеськ є! Лучан немає... Місто спить Рабан гуляє!!!!

На сесію не запросили жодного незалежного фахівця, жодного професійного висновку не було представлено. Позиція працівників відділу охорони культурної спадщини ВОДА, в оперативному управлінні якої перебуває заповідник і яка була направлена на ім’я міського голови (стверджувалося, що це будівництво - недоцільне і може становити загрозу навколишнім пам’яткам — авт.), була проігнорована. Її ніхто навіть не зачитав і не взяв до уваги. Зате на сесії виступив громадянин Т.Рабан, який з незрозумілих причин представляв державний заповідник. Адже, за інформацією, наданою нам представниками прокуратури, Т.Рабана з 26.03.2012 р. відсторонено від виконання своїх обов’язків у зв’язку з відкриттям проти нього обвинувачення в кримінальному злочині. Представляти позицію заповідника він не мав юридичного права. А його заяви на кшталт того, що особливо цінні державні землі можуть перебувати в комунальній власності, чи про те, що державні будівельні норми не поширюються на заповідники, вчергове продемонстрували повну некомпетентність цього чинуші, який за стільки років не вивчив основних азів і намагається ввести в оману інших. 

Важко очікувати справедливості і фаховості в середовищі повного бізнесу і корупції, в яке за багато років перетворено Луцьку міську раду і провладні кабінети навколо неї. Де правлять гроші і зиск, принципова позиція неможлива. 

Про позицію БЮТу навіть говорити не хочеться - адже скандальним забудовником ділянки є саме її представник, та ще й екс-депутат минулого скликання Т.Павлюк. Саме з підтримки рідної партії він отримав дві ділянки в Старому місті під багатоповерхове будівництво.  Нинішній секретар ради пан Г.Пустовіт тоді очолював міську організацію партії і був в курсі цієї ситуації. Місцевий БЮТ давно перетворився в бізнес-клуб, що вирішує винятково свої інтереси. Яскравим свідченням тому може стати факт отримання майже всіма членами фракції минулого скликання земельних ділянок (готові опублікувати документи) — і це при тому, що «прості смертні» і досі отримують відписки… 

Із ситуацією були особисто ознайомлені обласне і міське керівництво ВО Свобода (С. Боруцький, А. Вітів). Крім того, відповідне наше звернення було розміщене на персональній сторінці волинського осередку “Свободи” у Фейсбуці. Жодної позиції цієї сили, яка називає себе патріотичною, ми так і не почули. Можливо вирішальними виявилися товариські стосунки нинішнього забудовника на Кафедральній Т.Павлюка зі спонсором фракції, головою постійної депутатської комісії з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів О.Чернецьким, який є її депутатом… Що ж, незважаючи на гасла та пропагандистські історичні паралелі з вояками нашого славного українського минулого, нинішня місцева “Свобода” нічим не відрізняється від інших ліберальних політичних товариств із обмеженою відповідальністю. Тож галас навколо перейменувань пам’ятників та історичних контраверсій, при повній відсутності позиції до знищення історичної спадщини українців, корупції та свавіллі не десь в Києві чи на Марсі, а в нас - на Волині, мабуть, є лише ширмою для вирішення власних проблем деякими її членами.  

Орендарем основної земельної ділянки під цим будівництвом є така собі пані Поцілуй М. – фактично підставна особа, на яку було оформлено цю ділянку. За інформацією, яку нещодавно оприлюднив телеканал “Аверс”, саме вона є мамою нинішнього депутата Волинської обласної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 29 (Турійський район) Сергія Мартиняка – відомого бізнесмена Голови ТзОВ «АПГ «Пан Курчак». Саме цей пан, за свідченнями іншого Волинського бізнесмена В.Столяра, був основним спонсором «Фронту змін» на Волині. Тож закономірною є підтримка будівництва на Кафедральній фракцією цієї партії в міській раді й особисто екс-керівником волинського обласного осередку “Фронту змін” та першим заступником міського голови Луцька паном С.Кравчуком. «Якщо ми зараз хочемо законсервувати Старе місто і лишити все так, як було, то можемо. А якщо ми хочемо, щоб воно жило, то там треба щось робити», - зауважив він на одному із засідань щодо цього питання. Тут він абсолютно правий. Тільки чомусь шановний пан тихенько замовчує той факт, що така ситуація склалась за час саме його фактичного курування Державним історико-культурним заповідником в м. Луцьку. Адже саме пан Кравчук 10 років був першим заступником міського голови Луцька і ще п’ять - на посаді заступника голови Волинської ОДА. Саме в цей час безцеремонно знищувався державний заповідник, знищувалась його культура і архітектура (готові опублікувати чимало документів). Тому позиція цього чиновника нам абсолютно зрозуміла, як і корупційна ситуація навколо цього будівництва. Згідно з отриманими нами документами, керівником проектних робіт на Кафедральній, 13 є такий собі підприємець В.Ф.Семенюк, брат бізнесмена С.Ф.Семенюка, який трагічно загинув минулого року і який очолював колись волейбольний клуб «Підшипник». Саме С.Ф.Семенюк багато років був близьким другом С.Кравчука і бізнес-партнером пана А. Кривицького. (У випадку сумнівів, готові опублікувати документи і факти, яких достатньо). Саме за В.Ф. Семенюком числиться будівля відомого в Луцьку центру «Світлинка», який фактично належить колишньому меру Луцька А.Кривицькому і яким керує його дочка… До речі, цей будинок також був збудований в «старому місті», без відповідних дозволів і погоджень… Тож не виключно, що наше нинішнє «вічне» міське начальство має свій бізнес-інтерес і в цьому будівництві та хоче, благополучно доживши до пенсії, замолювати багаторічні гріхи, спостерігаючи за службою Божою в костелі св. Петра і Павла прямо з вікон власних квартир на Кафедральній, 13… 

Чергова демонстрація повного ігнорування думки громади і фахівців відбулася. І як не парадоксально, але це розв’язує нам руки в багатьох питаннях, адже ілюзія надії на залишки патріотизму і совісті в наших керманичів і депутатів розвіюється як дим. І хоч сучасний Луцьк розмістився по двох сторонах барикад, де з однієї - спить громада, з іншої - метушаться провладні гендлярі, які вдало користуються моментом, щоб зняти під солодкий спів партійних сирен із сонних громадян останні штани, громада свою крапку в цьому питанні ще не поставила. Тож панове бізнесмени і чиновники, чекайте сюрпризів. Луцьк прокидається… 


  1. Дембицький Віктор 30 березня 2012 6:19
    Ох не сподобаються ті "сюрпризи" цим підлим корупціонерам і партійця ...але ж самі винуваті бо свою совість заплювали й на всіх людей "наклали". Лещата зжимаються...!!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь