Піп не поховав померлого

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

На Львівщині священник відмовився відспівати селянина Ярослава Демчука – за те, що його сім'я не сплачувала церкві щомісячний оброк. Дочка померлого Марія Шамко розповіла виданню “Gazeta.ua”, що “храм закрили. Ми повинні були просити чужого священика - з сусідньої Бібрки. А все через те, що гроші на церкву не здавали. На місяць потрібно було по сто гривень. А у нас не було з чого давати, батько хворів. У нього був плеврит, в легенях збиралася вода. У нас 2000 боргу зібралося. Я ходила до батюшки про похорон просити, обіцяла, що частину грошей віддамо. А він сказав, що потрібно все.”

Вхід через касу...

53-річний Степан Палій правив у греко-католицькому храмі Андрія Первозванного, що у селі Сірники Перемишлянського району. Там він з 1993-го року. До прийняття сану працював ветеринаром, музикантом. Останні два роки церковний комітет щомісячно збирає по 100 грн з сім'ї на церкву. Пожертви записують в спеціальну книжку. Членів сімей, які не здають, не вінчають, дітей - не хрестять, покійників - не відспівують.

- У нас тарифи вищі, ніж у Почаївській лаврі, - розповіла журналістам газети 63-річна місцева мешканка. - За хрестини потрібно 800 гривень, за похорони - 400. Батюшка забирає всі гроші, навіть з останнього цілування в церкві. Це вже не перший такий випадок. Але раніше хто просив, а хто й платив. Демчук раптово помер. Все життя пропрацював, чотирьох дітей виростив, до церкви ходив.
Сам Палій пояснив, що гроші потрібні церкві, щоб “хоч якось жити”. Керівництво на цей вчинок відреагувало своєрідно - горе-попа відіслали на місяць замолювати гріхи в монастир.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь