Готуємося до Великодня (Audio)

Ірина Кунинець

Культура :: KIDS TIMES

Сьогодні у нас особливий день, бо будемо готуватися до Великодня. Це - велике і світле свято для всіх християн. Господині завжди дуже ретельно до нього готуються – прибирають у домі, печуть пасочки й різну смакоту, розписують яєчка. Саме зараз ви, малята, можете виконати свою почесну місію – стати справжніми помічниками. Ваша мама обов'язково зрадіє й втішиться, що ви у неї – такі розумники.  Я вже бачу, як віник проситься до ваших рук, а іграшки нетерпляче чекають вашої команди швиденько шикуватися і йти на своє місце.  Можна також вологою ганчіркою витерти пил. Одним словом, - роботи вистачить для всіх. А вихованці мистецької школи арт-студії “Рубанс” розкажуть вам, як правильно розписувати яйця. 

Яйце здавна було джерелом життя і символом сонця. А ще наші пращури вважали його талісманом, що відганяє всі нещастя.

А чи знаєте ви, що яйця можна розмалювати не лише фарбами? Наші з вами прабабусі не могли їх купити в магазині, бо раніше їх там не продавали. Тому вони фарбували яйця, додаючи у воду різні рослини. Наприклад, жовту фарбу отримували з гілочок чи кори дикої яблуні; зелену - з пролісків, насіння чорного соняшника, барвінкового листя; коричневу - отримували з бруньок вільхи, ліщини, кори дуба, листя кінського каштана, цибулиння; чорну готували з чорнильних горішків дуба, листків чорноклена.

Кожен колір на писанці має своє значення. Чорний – плодючість, це - колір свята весняної землі, що прокидається від зимового сну. Червоний колір - символізує життя, блискавку, Сонце, любов. На писанках - це символ життєдайної сили весни і відродження. Білий - чистота. Жовтий колір означає стигле зерно, достаток, врожай.  Це - колір сонця. Жовтий колір оберігає від злих сил і він ще символізує багатство. Блакитний уособлює небо, повітря, воду, здоров'я. Зелений - колір весни, воскресіння природи. Коричневий колір позначає матір-землю.

Для писанок наші прабабусі брали спеціальну воду. Вони дуже рано прокидалися і набирали її з трьох джерел. Потім зливали в один посуд і несли додому, ні з ким не розмовляючи. Також не можна було дивитися на тих, хто йшов назустріч, і не можна оглядатися. Далі до цієї додавали свячену воду – і в ній варили. Прабабусі казали, що саме така вода – сильна і жива.

Разом із мамою чи бабусею ви готуватимете великодній кошик, з яким підете до церкви. У нього треба покласти пасочку, яйця, м'ясо і ковбаску, масло, сіль і хрін. Коли настане Великдень ви сядете всією родиною за стіл і будете частуватися. Тоді й похвалитеся своїми гарними писанками. І не просто похвалитеся – постукаєтеся. У кого яйце лишиться цілим – той і виграв.

Великдень святкують три дні. У перший – сім'я сама сідає за стіл, на другий – ходять у гості. Не забудьте провідати своїх хресних. Ну і найголовніше – чи знаєте ви, як треба вітатися на Пасху? Аж ніяк не “привіт” і не “добрий день”. На це свято люди кажуть: “Христос Воскрес!”. А  відповісти треба: “Воістину Воскрес!” Бажаю вам веселого свята, найгарніших і найміцніших писанок.


  1. ЛабОРАторія простору 16 квітня 2012 16:56
    Нехай світло буде Вашим Провідником у оновлене Життя! Красно!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь