Забуті казки Волині

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Ниткою Аріадни, що веде нас по лабіринту національного усвідомлення, є народні казки. Саме вони, мов пуповина, зв’язують кожну маленьку душу з праматір’ю великого національного роду, живлячи наші серця життєдайною прадавньою енергією національної мудрості. Проте сучасність диктує свої вимоги, а тому казки, поступово втративши своїх вербальних носіїв, з традиційної усної творчості поступово перебрели в друкований і екранізований вимір, від якості та кількості якого і залежить цей великий національний зв’язок. Волинь теж має ці живильні джерела. Проте, зважаючи на вкрай малу кількість цих друкованих скарбничок, вона і досі залишається в зоні ризику витіснення їх мудрості сучасним глобальним анімованим ерзацом.

Щоб упередити ці негативні процеси, ми хочемо рекомендувати вам книгу «Казки Волині». До неї увійшли самобутні етнографічні записи волинських казок, зроблені наприкінці 70-х років XX століття та на початку XXI століття. Ця збірка, презентована невеликою кількістю екземплярів, вже багато місяців незаслужено залишається поза увагою волинян.

Казки Волині

Вона є двадцять шостою з унікальної 40-томної серії, що увібрала в себе понад 4 тисячі українських народних казок різних регіонів України. Є тут 8 книг казок Гуцульщини, 3 - Буковини, 2 - Покуття, 2 - Бойківщини, 6 - Закарпаття, 1 - Галичини, 1 - Волині, 2 - Поділля, 2 - Наддніпрянщини, 1 - Кіровоградщини, 2 - Полтавщини. Намагаючись максимально наблизити мову казок до літературної, в ній збережено всі найхарактерніші діалектизми та синтаксичні конструкції і навіть є їх тлумачення у словничку. Автор і упорядник книги - Микола Антонович Зінчук, який присвятив збиранню та літературній обробці народного фольклору понад 30 років свого життя.
Микола Антонович Зінчук
Народився він 7 березня 1925 року у селі Кошелівка Червоноармійського району Житомирської області в селянській сім’ї середнього статку. Під час лихоліття 1930—1933 років його сім’я змушена була покинути рідне село. Війна застала дев’ятикласника Миколу вже у райцентрі Черняхів Житомирської області. Травень 1942 року став початком його поневірянь в Німеччині, де він працював на примусових роботах з ремонту залізниці у місті Галле. Невдала повторна спроба втечі завершилась ув’язненням у концтаборі «Флосенбург», з якого на початку 1945 року він був депортований у концтабір «Дахау». Радість визволення 29 квітня 1945 року «Дахау» американською армією затьмарила тяжка форма туберкульозу, яку довелося лікувати у шпиталі 2,5 місяці. Війна забрала його батька і майже усіх родичів по чоловічій лінії. Після повернення на Батьківщину і праці в колгоспі, Микола Зінчук у 1946 році вступив на історичний факультет Львівського педагогічного інституту, який закінчив з відзнакою у 1950 році й отримав направлення у Руднівську середню школу (тепер Львівська середня школа № 74) на околиці Львова. У 1957—1963 роках працював директором Порічанської восьмирічки Яворівського району Львівської області. Серйозним поштовхом, що спонукав написати ряд науково-педагогічних статей, стало його знайомство з видатним педагогом В. О. Сухомлинським, з яким вони постійно листувалися. Вивчення теорії фольклору, захоплення краєзнавством і збір фольклорного матеріалу та народних казок стали основним змістом його життя. Непереборна мета створити унікальний багатотомник народних казок, що міг би охопити якнайбільшу територію України, повністю поглинула всі його вихідні, свята і відпустки.
Українські народні казки
У 1986—2002 роках видавництва Ужгорода, Львова, Києва почали друкувати упорядковані ним збірки народних казок та оповідань. Все робилося за власні, зароблені вчительською працею, гроші, які витрачалися на поїздки, готелі, магнітофони, касети… У 2003 році у львівському видавництві «Світ» вийшов перший із 40 томів «Українських народних казок».
Українські народні казки
Його «Чарівні казки» в 2007 році були оцінені міжнародною премією Воляників-Швабінських при фундації Українського університету в Нью-Йорку. Проте повністю здійснити свої творчі задуми автору не дала тонка лінія життя, що обірвалась 2 лютого 2012 року.
Українські народні казки

Сьогодні через нестачу коштів залишаються не опублікованими ще дев’ять із 40 томів «Українських народних казок». Тож придбання кожної нової книги з цієї серії є справжньою інвестицією, що дає шанс появи ще однієї ниточки, яка зв’язує нас з духовним спадком предків.

P.S. Купити «Казки Волині» наші земляки можуть в бібліотеці Волинського інституту післядипломної освіти - за адресою: м. Луцьк, вул. Винниченка, 31, або безпосередньо у сина автора Олександра Зінчука - ел. пошта: olz.email@gmail.com тел. +380671927505  +380667328389

Більше про Українські народні казки у 40 книгах можна дізнатись Тут


  1. Rumata 20 червня 2012 11:39
    У Волинському інституті післядипломної освіти ніхто ні сном, ні духом щодо цієї книги.

  2. Volyn Times 10 липня 2012 22:53
    Є дані про залишки томів книги на складах:
    1. Видавничий дім "Букрек". Директор Максимець Дарина Степанівна. Чернівці, вул. Радіщева, 10. Тел. (0372) 552943, daryna@bukrek.net:
    19,22,23 – Казки Закарпаття;24 – Казки Галичини
    27,30 – Казки Поділля;33,34,35 – Казки Наддніпрянщини;37,38 – Казки Полтавщини;39,40 – Казки Чернігівщини;

  3. Volyn Times 10 липня 2012 22:53
    2. Рівненський обласний інститут післядипломної освіти. Лавренчук Володимир Павлович, 0507678746: 26 – Казки Волині
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь