На Кафедральній, 13 знайдено археологічний об’єкт.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Те, про що багато разів казала луцька громада, попереджували волинські історики та краєзнавці, й до чого не дослухаються корумповані луцькі чиновники таки сталося. При проведенні земляних робіт на горезвісній ділянці на Кафедральній, 13, з історичною назвою «Пекло», знайдено об’єкт 17 ст..

08.08.2012

Про це повідомили виданню представники Комітету захисту національної спадщини Громадської Ради Волині. Попри публічні заяви посадовців управління архітектури Луцької міської ради, що ділянка повністю досліджена, що на ній проведено всі археологічні розвідки, все це вчергове виявилося неправдою. При проведенні підрядником робіт із улаштування каналізації на маленькому клаптику землі виявлено археологічні знахідки 17 ст.. За свідченнями фахівців ДП ОАСУ "Волинські старожитності", які обстежили ділянку, ґрунт на цій частині розкопу не піддавався жодним впливам і зовсім не досліджений. Археологи М. Кучінко та С.Терський тут раніше розкопок не проводили. Виявлені керамічні вироби 17 ст., які могли бути частиною господарської ями, можуть вказувати на існування древнього житла або виробничої споруди.

Кафедральна, 13.08.2012

Наразі ці перші знахідки потребують досконалого фахового вивчення та всебічного аналізу спеціалістами-археологами. Зважаючи на це, історики та краєзнавці наполягатимуть на чіткому виконанні чиновниками вимог чинного законодавства про повномасштабне дослідження цієї історичної ділянки, яке нині повністю ігнорується. Лише після його проведення можна буде говорити про можливість будь-якого будівництва чи музеєфікації.

Зауважимо, що органам охорони культурної спадщини ВОДА і ЛМР про цю знахідку не повідомили. Хоча власник цього будівництва, екс-депутат ЛМР БЮТівець Тихін Павлюк, був попереджений про вимогу ст. 36 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», яка чітко передбачає: «якщо під час проведення будь-яких земляних робіт виявлено знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов'язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи».

14.08.2012

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь