Черговий факт церковного вандалізму

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

19 серпня 2012 року на історичних пагорбах нинішнього скверу, що поблизу 4-ої гімназії, представниками ОАСУ ДП «Волинські старожитності» та Комітету захисту національної спадщини Громадської Ради Волині було зафіксовано черговий факт церковного вандалізму. На передодні святої неділі представниками УПЦ КП (настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрей Михайло Онищук) за допомогою важкої техніки було зруйновано частину схилу колишнього луцького цвинтаря в цьому сквері.

Фото 19.08.2012

Цим ганебним вчинком Волинська Єпархія УПЦ КП вчергове продемонструвала свою зневагу до законів держави і національного спадку українців і волинян. Служителі культу цинічно знехтували заборону державних органів охорони культурної спадщини і волинських археологів на проведення земляних робіт на території колишнього кладовища.

Фото 19.08.2012

До 70-х років минулого століття у цьому сквері існував православний цвинтар, на якому були поховані відомі волиняни. Були тут і могили українських «літунів» часів Першої світової війни та генерал-хорунжого Армії УНР Олекси Алмазова.

Могила Олекси Алмазова

Цвинтар ліквідовували в авральному порядку, а тому в землі і досі є багато поховань і склепів. З метою вивчення цієї історичної місцини тут здійснювалися точкові археологічні розвідки. Проводив їх волинський археолог, завідувач кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Волинського національного університету ім. Лесі Українки, доктор історичних наук М.М Кучинко. Саме вони і підтвердили існування тут древніх поселень лучан ранньослов’янського періоду. Оскільки ця частина Луцька ще мало вивчена, фахівці вирішили провести тут ґрунтовні археологічні дослідження, які могли би вписати ще одну сторінку в його історію. 

Фото 19.08.2012

Проте луцька історія та її археологічні тонкощі мало хвилюють наших попів і можновладців. Рішенням Луцької міськради 1 квітня 2009 року луцькі депутати надали дозвіл на складання проекту землеустрою під відведення земельної ділянки для будівництва тут Храму Ікони Холмської Божої Матері. Незважаючи на те, що ще в липні 2009 Державна служба з питань збереження історичної спадщини Міністерства культури України і відділ охорони культурної спадщини Волинської ОДА у своїх офіційних документах поставили обов’язкові вимоги до цієї релігійної громади, яка належить до Волинської Єпархії УПЦ КП, провести стаціонарні археологічні дослідження на цій ділянці, вони були вперто проігноровані. Вже у вересні 2009 року на цьому місці, без жодних дозволів та погоджень, постала дерев’яна каплиця, на будівництво якої, за інформацією ЗМІ, було витрачено 250 000 «спонсорських» гривень. Мабуть, для «замолювання гріхів» самобуд освятив Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич), для якого це робити вже не вперше. Жодного реагування управління архітектури ЛМР та Інспекції архітектурно-будівельного контролю у Волинській області досі немає. Церква в нас, як завжди, поза законом. 

Місце, яке луцькі депутати визначили для встановлення чергового храму, в благоустроєному сквері за кілька метрів від міських фонтанів, служить місцем відпочинку для жителів міста. В попередні роки для його облаштування було затрачено величезні кошти з міського бюджету. Проте бажання служителів культу втулити чергову церковну споруду саме в цьому, дивом збереженому від галопуючої «блатної» забудови міському сквері, затуливши чудовий краєвид зеленого плеса міського парку, переважило здоровий глузд і професійні підходи містобудування…

 Сквер навпроти 4 гімназії

Наразі представниками ОАСУ ДП «Волинські старожитності» та Комітетом захисту національної спадщини Громадської Ради Волині складено акт про порушення вимог законів України. На його основі в.о. начальника відділу охорони культурної спадщини Управління Культури Волинської ОДА П. Ходань вніс припис настоятелю цієї парафії, протоієрею Михайлу Онищуку про заборону проведення будь-яких робіт. Матеріали щодо цього факту будуть направлені в прокуратуру м.Луцька для подальшого визначення завданих збитків, які є значними, та притягнення до відповідальності нерадивого служителя культу.


  1. Юлія Стернічук 21 серпня 2012 19:11
    Просто немає слів, як так, будувати церкву на кладовищі, викидаючи та витісняючи тих загиблих людей, та ще без ніяких погоджень. Цю моду започаткував Архієпископ Михаїл, який також повикидав кістки монахів з кладовища біля Собору, щоб там побудувати семінарію. У попів така традиція плюндрувати пам'ять загиблих. А на рахунок цієї церкви - втулили свою капличку посеред сходів... їм що мозок висох?! Мало у нас церков, куди не глянь скрізь вони, прям як аптеки, на кожному кроці, та місця більше не знайшлося де її втулити. Нічого людяного у них не має!

  2. igor_vt 22 серпня 2012 6:57
    УПЦ КП...
    УПЦ МП...
    КПСС...КПУ...
    Однiм миром мазанi...

  3. Rumata 22 серпня 2012 8:44
    (Додаток до попереднього посту)
    ЧК-ГПУ-КГБ...
    Отці Звіздонії

  4. Дембицький Віктор 24 серпня 2012 3:36
    Коли громада миленько усміхається, спостерігаючи за жлобством та вандалізмом попів, то й пописька ведуть себе як хазяї життя чи якісь боги. Доречі, дуже сумніваюсь що так дали б чинити, наприклад, мулі чи равіну...
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь