П’ятницька гірка бореться за історію.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

П’ятницька гірка знову бореться за свою історію. Незважаючи на офіційне звернення управління культури і туризму Волинської ОДА в прокуратуру міста Луцька щодо незаконного проведення підрядником ТОВ «Луцьксантехмонтаж» земляних робіт на охоронній території вул. Горького і Гаврилюка, вони там досі тривають. 

Здавалося б – нічого дивного. Адже чиновники управління ЖКГ, які повинні контролювати роботи, абсолютно не знають історії Луцька, що входить до переліку міст історичного значення, в якому вони живуть. Як і не знають вимог діючого законодавства. Тому і досі заступник начальника УЖКГ Віталій Осійчук, демонструючи своє повне невігластво, має нахабство стверджувати, що «ця територія ніякого захисту не потребує». Не контролюють ці посадовці нічого, адже перекопано вже весь центр, а ордер на виконання земляних робіт і досі ними не погоджено (!)

Ордер на виконання робіт ТОВ "Луцьксантехмонтаж"

Щодо ситуації на вул. Горького Комітетом захисту національної спадщини Громадської Ради Волині було офіційно інформовано органи охорони культурної спадщини і ДП ОАСУ «Волинські старожитності». За результатами звернення волинські археологи поінформували начальника управління культури і туризму ВОДА пана В.Лисюка і запропонували за власні кошти виготовити охоронну документацію на внесення П’ятницької гірки до переліку пам’яток археології й історії.

Лист ДП "Волинські старожитності"

Побоювання пам’яткоохоронців не безпідставні. Під час продовження земляних робіт субпідрядником ТзОВ «Волинська електротехнічна компанія» на вулиці Горького, 1 виявлено людські останки. До честі працівників підприємства вони одразу повідомили про знахідку.

Місце де було виявлено знахідки

Спільними зусиллями Комітету захисту національної спадщини, сектору охорони культурної спадщини управління культури і туризму Волинської ОДА та ДП ОАСУ «Волинські старожитності» роботи було зупинено і складено відповідний припис.

Припис ВОДА 31.08.2012

Представник археологів Віктор Баюк підтвердив, що виявлені рештки належать жінці і дитині. Цікаво, що поруч з ними було виявлено і фрагменти скелетів коня та вовка.

Знахідки 31.08.2012 р.

Представники відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради, які повинні забезпечити виконання припису про заборону робіт, повідомили про знахідку Луцького міського голову. Пана М.Романюка ознайомили і з позицією пам’яткоохоронців щодо неприпустимості зрізання частини землі скверу напроти колишнього кінотеатру «Батьківщина» й обов’язковості проведення археологічних досліджень.

Сквер біля колишнього кінотеатру "Батьківщина"

Під час вивчення місця знахідки фахівців зацікавили і роботи, що здійснювалися за допомогою важкої техніки в колишньому кінотеатрі, який є пам’яткою архітектури. Пам’ятку, що нині перебуває на балансі Волинської державної телерадіокомпанії, «реконструювало» СП ТОВ «Шинака-Україна». Воно і розчищало колишній кіноконцертний зал за допомогою екскаваторів.

Незаконні роботи на пам'ятці

Роботи в середині колишнього кінотеатру

За інформацією, наданою начальником сектору охорони культурної спадщини управління культури і туризму Волинської ОДА паном В.Стрільчуком, ці роботи теж ніхто не погоджував і проекту реконструкції пам’ятки ніхто не розглядав. Тож, зважаючи на ситуацію, думаємо, що новий інцидент стане поштовхом до серйозного вивчення законності всіх робіт, що проводилися на історичному об’єкті і в попередні роки. Наразі їх зупинено, про що повідомлено Волинській ОДА й луцькому міському голові. 

Незважаючи на приписи про заборону робіт, відділ охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради бездіє. Земляні роботи на вул. Горького, підприємством «Луцьксантехмонтаж», проводяться і досі (3 і 4 вересня 2012).

САмочинні земляні роботи "Луцьксантехмонтаж" 04.09.2012

Історична значимість П’ятницької гірки для нашого міста вимагає до неї і відповідної поваги. Тому ми й надалі здійснюватимемо серйозний контроль за всім, що може її знищити або завдати шкоди.  Тож сьогоднішні події можуть стати вирішальними у розставленні крапок над «і» в її долі, яка нарешті потрапила до рук фахівців. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь