Піп, Жидичин, знищена історія

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Збереження національної культурної спадщини залишається для Волині досить актуальним. Якщо в обласному центрі вдається хоч якось контролювати ситуацію, то в районах і досі є серйозні проблеми. Дати раду цьому й організувати ефективний контроль може лише об’єднання зусиль фахівців, громадян і влади. На жаль, багаторічні тенденції свідчать лише про повне небажання державних і місцевих органів до такої співпраці. Але перші сигнали, що маємо сьогодні, вселяють певний оптимізм. У зв’язку з кадровими змінами в органі охорони культурної спадщини управління культури і туризму ВОДА відбувається і якісна зміна підходів до вкрай важливих питань охорони спадку волинян. Підтвердженням цьому є і нещодавнє спільне виїзне засідання в с. Жидичин Ківерцівського району, перша письмова згадка про яке є в Іпатівському літописі за 1227 рік. Організували поїздку сектор охорони культурної спадщини управління культури Волинської ОДА і Комітет захисту національної спадщини Громадської Ради Волині. Ця поїздка вчергове засвідчила гостру необхідність моніторингу справ в області саме з виїздом на місце. А робити це ще й як варто! Те, що побачили у цьому багатому історією і традиціями колишньому духовному центрі Волині, лише яскраво це продемонструвало. 

Перед очима пам’яткоохоронців, які приїхали на територію колишнього знаменитого Жидичинського монастиря, до ікон якого молився ще король Данило Галицький, постала вражаюча картина: двоє дебелих «реставраторів» кримінальної зовнішності спокійно сиділи на будівельних риштуваннях й обкладали пам’ятку національного значення - Миколаївську церкву, збудовану ще в 1723 році - банальним дешевим пінопластом…

Миколаївська церква с. Жидичин

Втім, ця обставина, як з'ясувалося, нікого тут особливо не хвилювала. Древній вік храму і його історична цінність є лише додатковою проблемою для служителів культу й приводом для «піару», що з лихвою компенсується залученням багатих спонсорів. З настоятелем церкви, який представляє УПЦ, поспілкуватися не вдалося. Але його «матушка» пояснила, що роботи вони здійснюють вже майже 10 років і ніхто в них документів та жодних проектів досі не вимагав. На зауваження представника Волинської ОДА про можливу кримінальну відповідальність за незаконні роботи на пам’ятці, вона спокійно зауважила, що “батюшка тут ні до чого, в церкві є «двадцятка», ось хай вони і відповідають…”

Миколаївська церква с.Жидичин

Проте «жидичинські проблеми» не обмежилися лише церквою. На території між школою і садочком фахівці виявили ще одні самочинні роботи, які проводило підприємство «Житлобуд — 2» - його працівники без будь яких погоджень органу охорони культурної спадщини розрили цінну історичну землю для проведення теплотраси.

с.Жидичин

Наслідком цього стало знищення цінного історичного культурного шару. Земля навкруги була встелена залишками древньої кераміки.

с.Жидичин

Від вандальної зустрічі безжального чобота і древнього глечика залишилася тільки керамічна купа.

Колись це був глечик...

Що ж, бездіяльність чиновників і втручання попів у справи, що потребують серйозної фахової освіти й зважених наукових підходів, вже стало нездоровою загрозливою тенденцією. Той факт, що десять років ніхто навіть не поцікавився, що відбувається на території пам’ятки національного значення, свідчить сам за себе. Він є досить показовим для ілюстрації стану справ в архітектурній сфері Волині, яку представляють чиновники Головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської ОДА. Згідно з штатним розписом, саме при цій державній структурі існує посада головного спеціаліста відділу реставрації історичної забудови. На цьому кріслі багато років протирає свої штани колишній незмінний заступник горезвісного екс-директора ДІКЗ у м. Луцьку Т.Рабана П. Троневич. Саме завдяки його непрофесійності і службовій бездіяльності як посадовця, який повинен був би контролювати проведення робіт на території пам’яток національного і місцевого значення, Волинь втратила не один десяток пам’яток, що були знищені й незворотно спотворені. Про це безпристрасно свідчать документи, яких є безліч і які ми обов’язково оприлюднимо найближчим часом. 

За фактом виявлених в Жидичині порушень представники управління культури і туризму ВОДА склали відповідний припис про подальшу заборону робіт і проведення рятувальних археологічних досліджень.

Припис 20.09.2012 р.

Матеріали про порушення закону направлені для реагування в Департамент культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства Культури України. Готуються подання в прокуратуру області щодо посадових осіб. 

Лід скрес, панове-нерадиві чиновники, крига наближається до вас…

29.06.2012

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь