В Старому місті знову копають.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Зі зміною керівництва у Державному історико-культурному заповіднику м. Луцька було пов’язано чимало сподівань на те, що нарешті ця важлива для обласного центру його частина почне відроджуватися. Проте тенденції останніх місяців серйозно насторожують.

27 вересня 2012 року біля самої дирекції заповідника, між вулицями Братковського і Драгоманова, ми зафіксували факт здійснення чергових масштабних земляних робіт. Вирили величезну, майже тридцятиметрову, траншею.

Земляні роботи між вулицями Братковського і Драгоманова

Роботи здійснював підприємець А.Корнієнко, який спокійно добудовує свій самобуд в історичній частині древнього Луцька на вул. Драгоманова, 11 Б.

Жодних погоджень цих земляних робіт органи охорони культурної спадщини ні міського, ні обласного рівня не надавали, жодних проектів не погоджували. Дирекція ДІКЗ спромоглася лише факсом повідомити управління культури Волинської ОДА про самочинні роботи і про те, що вона їх нібито зупинила. Фактично ж їх ніхто зупиняти і не збирався. А тому копання землі тривало весь робочий день – за сто метрів від офісу вже нового директора ДІКЗ П. Рудецького.

Міський відділ охорони культурної спадщини управління культури ЛМР на чолі зі своїм начальником С.Годлевським - розташований він на такій же відстані від цього місця, як і дирекція заповідника, - як завжди, «спав», а тому взагалі ніяк на це не відреагував. Волинським археологам ДП «Волинські старожитності» підрядник повідомив про цей факт лише в кінці робочого дня  - з проханням про організацію нагляду. І це при тому, що всі роботи вже було проведено (!)

Лише поверхневий огляд розкопаної землі засвідчив можливі серйозні втрати цінного археологічного шару. Довкола валялися залишки людських кісток й історичної кераміки. Зауважимо, що земельна ділянка, яка розміщена на території ДІКЗ, наразі має статус нововиявленої пам’ятки археології й перебуває під захистом держави. З огляду на серйозні порушення, що стосуються цього будівництва, які призвели до значних матеріальних і нематеріальних втрат, наразі готуються серйозні заходи з відповідним реагуванням і ставиться питання про кримінальну відповідальність посадових осіб і забудовника. 

Фото І.Шворака

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь