Луцький ПУМ: поза законом Ч.1.

Ірина Кунинець

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Незаконний збір т.зв. благодійних коштів, а також приховування фактів оренди приміщень у луцькому Палаці учнівської молоді досі не знайшли відповідного реагування правоохоронців. Переписка із обласним УМВС, Луцьким МВ УМВС, а також обома прокуратурами – обласною й міською – настільки затягнулася, що, здавалося б, утратила будь-яку доцільність. Схоже, саме на це й розраховують т.зв. стражі порядку – постійною, часто - пустопорожньою, писаниною вони намагаються відбити будь-яке бажання звертатися до них ще раз.

Зрозуміло, що визнання факту незаконного здирництва з батьків у сфері освіти – справа прецедентна. Якби правоохоронні структури встановили бодай один такий, довелося б руйнувати всю систему «благодійництва», яка складалася роками, яка живить чимало її основоположників. І якщо міліцію й прокуратуру такий уклад у нинішньому суспільстві влаштовує, то ми мовчати не згодні. А тому продовжуємо публікувати інформацію, яка підтверджує факти ймовірних зловживань у міському ПУМі. І цього разу йтиметься не лише про удаване благодійництво.

ХТОСЬ ТАНЦЮЄ, А ХТОСЬ – МАСАЖУЄ 

Приміщення Палацу учнівської молоді перебуває у комунальній власності. Воно розташоване у привабливій з комерційної точки зору частині міста – а відтак тут не тільки навчаються діти, а й часто організовуються заходи загальноміського значення, торговельні виставки-ярмарки, з’їзди різних політичних і релігійних сил. Практично кожен бажаючий може орендувати залу чи кімнату у ПУМі за певну суму, яка, за всіма правилами, має поповнювати міський бюджет. Втім, як випливає з отриманих на наші інформаційні запити документів, оренда приміщень – неабиякий ласий шмат, передусім, для дирекції ПУМу. Бо не всі заходи, що відбувалися в закладі, обліковуються. Протягом тривалого періоду ми подавали кілька запитів з приводу оренди приміщень у Палаці учнівської молоді. Інформація, яку нам надавали в різний період, різниться.

Крім того, у списку орендарів, що його нам надали у Луцькій міській раді, не має ряду об’єктів. Зокрема, з оголошень в Інтернеті ми з’ясували, що в Палаці учнівської молоді можна отримати лікувальний, тайський і антицелюлітний масаж:

Також на Шопена, 18 діє весільний салон «Mia sposa»:

Там само вам нададуть поліграфічні послуги:

Заправлять картридж:

А ще у ПУМі – справжній квітковий рай:

Як нас запевнив у своїй відповіді перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, кошти від оренд приміщень ПУМу «надходили до міського бюджету в розмірі 100% фактичних надходжень орендної плати – згідно з рішенням сесії Луцької міської ради». Він, очевидно, мав на увазі легальну оренду й надходження від неї. А от масаж і все інше, згадане вище, у цьому закладі, схоже, безплатне. 

КЛІНІКА ВІГОВСЬКОГО 

Окремої уваги заслуговує клініка славнозвісного лікаря-лора Віговського, яка дев’ятий рік діє у ПУМі. Згідно з інформацією, яку нам надали у Луцькій міській раді в 2011 році, такий підприємець у цьому освітньому закладі приміщень не орендував – у загальному списку його прізвища немає:

Тоді як у 2012 році Віговський у реєстрі договорів з’явився:

Причому, той же Святослав Кравчук у своїй відповіді запевнив, що пан Віговський платив за оренду приміщень з березня 2005 року:

То був чи не був Віговський у ПУМі? Намагаючись це з’ясувати, ми витребували копії договорів оренди. Перший укладений на термін листопад 2004-го – грудень 2009-го. Другий – на період з лютого 2010-го до січня 2013-го. Те, що кілька місяців оренди управління освіти фактично подарувало підприємцю, - дрібниці порівняно з іншим фактом. 11 лютого 2010 року договір підписала Анжела Масиник, – як зазначено у документі, начальник управління освіти Луцької міської ради.

Але тодішній мер Богдан Шиба у лютому 2010-го ще не призначив А. Масиник на цю посаду. Таке розпорядження з’явилося лише через півтора місяці - 24.03.2010р.

То хто ж уповноважив пані, яка на той момент ще не була керівником освітян, підписувати документи? Нехай це тепер з’ясовують правоохоронці.

У договорі оренди зазначено, що приміщення пан Віговський отримав для надання медичних послуг. Дивно… Бо клініку, в якій лікують пацієнтів з хворобами, що легко передаються повітряно-краплевим шляхом, дозволили облаштувати в закладі, де навчається багато дітей. Вхід у Палац учнівської молоді й у цей медкабінет – один і той же. Чи є ризик інфікування здорових людей? Не треба бути великим фахівцем, щоб відповісти на це запитання. 

«Volyn Times» неодноразово ініціював перевірки у ПУМі, вказуючи правоохоронцям на можливі факти зловживань. Але досі цього належно не зроблено. Дирекція згадуваного освітнього закладу нахабно викручується, надаючи неповну інформацію або ж узагалі відмовляючись її надавати. Але ми не втрачаємо пильності й терпіння. Тому – далі буде…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь