Знищена історія вулиці Плитниці

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Громадянська кампанія “Волинський щит” продовжує свій наступ на безкультур’я поглинаючого нас простору байдужості. В Старому місті відбувся черговий «прес-штурм», організований її учасниками. Темою для обговорення стала древня вулиця Плитниця, яка розкинулась під самим валом Луцького замку.

Саме з цієї невеличкої луцької вулички і починалося будівництво всієї старої частини міста. За свідченнями краєзнавця Івана Шворака, саме тут була гавань, в яку заходили судна з будматеріалами та глиною для виробництва цегли і кахлю - з них і творилась архітектура житлових, оборонних та сакральних споруд Лучеська Великого на Стиру. Тут донедавна ще були й унікальні пам’ятки, які за багато десятків років так і не удостоїлись уваги та вивчення.

Початок вулиці Плитниці

Болотні ґрунти, що стали основою вулиці, є хорошим консерватором і можуть слугувати прекрасним захистом для унікальних археологічних артефактів. В них добре зберігається навіть людське волосся, а що вже говорити про берестяні грамоти, які цілком ймовірно могли залишитися з тих часів! Про це розповів учасник кампанії, археолог Володимир Чопюк.

Проте історія Плитниці, як виявляється, нікого не хвилює. Колгоспне мислення, що вперто побутує в головах волинських чиновників і доброї частини населення, вперто нав’язує власні стереотипи розвитку заповідної території. Не можуть вони вийти поза межі вічних для примітивних ссавців проблем – поїсти, попити, поспати і розважитися. Тому і намагаються втулити в заповідник черговий генделик, готельно-бордельний комплекс, особняк чи іншу прибуткову для себе атракцію. Поняття культура, історія і заповідна територія для цього дрібнесенького панства - слова незбагненні.

Саме тому на намоленому місці древньої церкви святої Катерини нині паркують свої дорогі автівки місцеві чинуші і скоробагатьки – постійні клієнти новомодної їдальні під стінами замку, що нахабно повісила на себе «корону Вітовта». Тож єдину згадку про великого князя маємо лише в корчмі, що своєю назвою терапевтично допомагає долати комплекс провінційності місцевим пихатим любителям випивки й історії.

Міський голова Луцька М.Романюк, голова Волинської обласної ради Войтович біля ресторану в робочий час

Приміщення ж самої корчми за адресою Плитниця, 1 є пам’яткою архітектури ХIХ ст. В 90-х роках минулого вже століття його використовував Державний історико-культурний заповідник. На його даху навіть тулилися жителі і клуб «Ентузіаст» відомого луцького хранителя підземель костелу Петра і Павла Олега Виноградова.

Після смерті в березні 1985 року відомого волинського скульптора Станіслава Серцевича тут «зберігали» і його унікальну колекцію скульптур, що ввійшла до європейських каталогів примітивного мистецтва.

Станіслав Серцевич і його твори

Скульптури С.Сирцевича

Проте ні його дітям, які фактично позбулися батьківських творінь, щоб розчистити ділянку біля хати, ні дирекції заповідника на чолі з Т.Рабаном вона була непотрібною… Тож тут, у підвалах, вона і знайшла свою ганебну загибель, погостювавши у воді й волозі до часу вивезення на смітник.

Саму ж пам’ятку у вересні 2002 року, незважаючи на грубі порушення діючих тоді законів, рішенням виконкому Луцької міської ради під головуванням А.Кривицького безплатно і незаконно передали римо-католикам. Ті ж, у свою чергу, щоб отримати все приміщення колишнього монастиря шариток, вже в лютому 2003 року обміняли її на частину приміщень ТЗоВ “Волинський комерційно-виробничий комбінат”, розміщених у цьому ж монастирі. Жодних відповідних погоджень, передбачених законом, ніхто не отримував, як ніхто не звертав уваги на заборону приватизації в Старому місті. Пани А.Кривицький і С.Кравчук були верховною владою в місті, а бізнес завжди знаходив порозуміння з ними на зрозумілій їм мові…

В 2002 році під маркою реставрації розпочали перепланування пам’ятки. Жодних відповідних погоджень і проектної документації в порядку, який визначає закон, ніхто не виготовляв. Жодного контролю фахівців реставраторів взагалі не було.

Булівельні роботи на вул. Плитниця, 1 Фото 2002 рік

Тож повна втрата архітектурної автентичності й історичного образу пам’ятки - закономірний наслідок. З пам’ятки ліпили ресторан, а історія тут була зайвою.

Так виглядала пам'ятка на початку століття. Праворуч біля замку.

Фото квітень 2013

Будівлю, як пам’ятку, фактично знищили. Це підтверджують і відповіді Міністерства культури України, і горе-охоронці управління культури Волинської ОДА під керівництвом В.Лисюка, які, згідно з їхніми обов’язками, повинні були б її охороняти.

Їхні офіційні відповіді підтримують беззаконня і є фактичною розпискою у власній бездарності.

Відповідь управління культури ВОДА від 23.04.2013 року

Незважаючи на наполегливі багаторічні й багаточисельні звернення волинських пам’яткоохоронців до прокуратури, міської влади і адміністрації області, останні вперто прикривають ці злочини в заповіднику. Тай як вони будуть воювати з тим, що самі створили - та ще й там, де мало не щодня самі п’ють і гуляють?

Ну хіба буде на це зважати нинішній мер Романюк, який всіма силами намагається довершити починання друзів «попєрєдніків», добиваючи луцький заповідник своєю провінційною недалекістю, перетворюючи історичний центр Волині в банальний мікрорайон з улюбленими для нього місцями для п’янок і «красивими» об’єктами в інтересах бізнесу друзів? Відповідь очевидна і риторична. До речі, саме його колишній банківський заступник безпосередньо причетний до цього закладу. А може і сам…?

Наслідки господарювання міської влади не потребують слів. Ось так виглядає частина комунальної власності за адресою Плитниця, 5. Пів будинку приватизовано, інша, комунальна половина, засипана побутовим сміттям.

Плитниця, 5

Безславно сконала поруч ще одна унікальна пам’ятка архітектури - житловий будинок ХVIII ст. на Плитниці, 7. На тому, що вона — особлива, наголошує й один із засновників луцького заповідника Богдан Колосок, який стверджує, що більш пізня наземна споруда пам’ятки стоїть на невивчених фундаментах, які можуть дати багато інформації про ґенезу розвитку Старого міста і його історію.

Плитниця, 7

Будинок пам’ятки був також незаконно переданий римо-католикам з «панського плеча» А.Кривицьким - рішенням виконкому луцької міської ради №362 від 30.09.2002 року. Потім за  такою ж схемою, як і на Плитниці, 1, його обміняли на приміщення «ТЗоВ Волинський комерційно-виробничий комбінат». Щоправда, на відміну від попередньої пам’ятки, яку знищили одразу, цю банально перепродали. Тож багато років, незважаючи на постійні звернення до державних і правоохоронних органів, вона безкарно умисно руйнується - завдяки байдужості й беззаконню.

Плитниця, 7

Адже вигідніше довести пам’ятку до знищення, а потім, посилаючись на втрату історичної цінності, збудувати там чергову багатоповерхівку, ніж морочитися з реставрацією у визначених межах і правилах. А про це, до речі, вже подейкують. На цих проблемах акцентував увагу під час  «прес-штурму» журналіст і краєзнавець Юрій Горбач. Незважаючи на велику кількість запитів, які він подавав до державних і місцевих органів, йому так і не вдалось офіційно отримати інформації про нинішнього власника цієї пам’ятки. Але її раніше надали представникам Комітету захисту національної спадщини. Байдужим вандалом виявилась громадянка Наталія Торчинюк. Можливо така утаємниченість пов'язана з тим, що, зі слів волинських археологів, ця особа - дружина одного з суддів рівненського апеляційного суду…

Плитниця, 7 Пам'ятка архітектури.

Може саме цим пояснюється і «куряча сліпота» нашої прокуратури? Адже її відповіді за підписом заступника прокурора м. Луцька М.Біляка з цього приводу можна пропонувати студентам-юристам - як гарний взірець правового невігластва і прокурорської недбалості, що пишно процвітає на Волині.

Мало того, що пам’ятка умисно руйнується, вона ще й повністю потопає в смітті.

Плитниця, 7 Смітник під пам'яткою.

В її охоронній зоні учасники «прес-штурму» виявили приховане величезне сміттєзвалище. Це так минулого року, згідно з поданням прокуратури міста, вдало «прибирали» працівники луцького департаменту ЖКГ. Все сміття, яке звозив до пам’ятки екс-директор Т.Рабан і його місцеві послідовники, горе-прибиральники закинули в … напівзруйновані склади поруч і самочинно затулили парканом. 

Сміттєзвалище поруч з пам'яткою

Намагається не відставати від попередника і колишній чиновник Волинської ОДА, а нинішній директор Державного історико-культурного заповідника П.Рудецький. Сходження снігу вдало продемонструвало його безгосподарність. В цьому пересвідчились і учасники «прес-штурму». Незважаючи на численну кількість публікацій в місцевій і всеукраїнській пресі, звернень у правоохоронні органи, тут знову ведуться самочинні будівельні роботи. Тривали вони й у день проведення нашого заходу.

Нові самобуди на вулиці Плитниці

Вся забудова Плитниці протягом останніх років - самочинна. Це впевнено стверджують представники Комітету захисту національної спадщини. На тих місцях, де колись стояли вежі окольного замку і його мури, нині неконтрольовано зростають приватні маєтки осіб, наближених до влади. На генеральний план заповідника, яким часто маніпулюють чиновники в інтересах своїх спонсорів, тут ніхто не зважає. Будівельна вакханалія продовжується і нині. Різномасті химерні прибудовки, кам’яні паркани - все це навіки знищує нашу історію й археологічні артефакти, які  знаходять своє місце не в музеях, яких тут фактично немає, а на банальному смітнику.

Побувавши вчергове в Старому місті, вкотре ловиш себе на думці: а навіщо ми за власні кошти утримуємо цю велику чиновницьку армію нероб, невдах і нездар, які фактично його і руйнують? Може на зекономлені від їхніх зарплат і поборів кошти краще відбудовувати пам’ятки, здійснювати археологічні дослідження, запрошувати реальних фахівців? Може тоді й історію наші діти вивчатимуть справжню, а не за бутафорією в стилі «красіво»?


  1. ЛабОРАторія простору 5 травня 2013 12:51
    "Карасям" "красіво" в болоті, бо щуки там не живуть,зимувати тепло й хробаків доста. Рай!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь