Луцький ПУМ: поза законом. Ч.2

Ірина Кунинець

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

В середньому 14 благодійних гривень щомісяця мав би принести кожен учень Палацу учнівської молоді м.Луцька у 2011-2012 навчальному році. Така цифра випливає з офіційного звіту благодійного фонду «Духовна скарбниця», який за ці гроші відповідає. Як свідчить документ, за вказаний період з батьків зібрано 462 тисячі 695 грн.. З власного досвіду та й з поінформованих джерел нам відомо, що в найчисельніших гуртках ПУМу діти здають від 60 до 120 грн. на місяць. При цьому офіційно навчання у закладі безплатне.

Проблема т.зв. благодійного здирництва у міському Палаці учнівської молоді лишилася не підйомною для місцевих правоохоронців. Жодної високопрофесійної перевірки і відповідних висновків не зроблено. Намагання ніби й були, але надто кволі як для людей, які називають себе захисниками закону. Рік тому місцева прокуратура відзвітувала перед журналістами, що порушників у ПУМі виявили і їх буде притягнуто до відповідальності. Але вже через півроку, даючи інтерв’ю, начальник міського управління освіти Олег Гребенюк такі факти заперечив:

Виникає враження кругової поруки й абсолютної нефаховості. Не виключаємо також можливості особистої зацікавленості певних осіб у тому, щоб факти здирництва й надалі приховувалися – адже йдеться про чималі суми тіньових коштів, потоки яких уже протягом багатьох років не зменшуються і не припиняються.

Офіційно збирати благодійні внески у ПУМі почали з січня 2011 року. Це підтверджують відповіді Луцької міської ради на наші запити. Але нам відомо, що гроші батьки здавали й набагато раніше – у примусовому порядку. Не платиш – твоя дитина в гуртку не навчається. Така позиція дирекції ПУМу позбавила багатьох маленьких лучан можливості вчитися, реалізовувати свої можливості й вдосконалювати свої таланти. Поодинокі скарги у різні роки надходили в міліцію, але їх завжди ігнорували. Проблему удаваного благодійництва місцевій міліції розв’язати не під силу.

Коли ми вперше з цього приводу звернулися із заявою до Луцького МВ УМВС у Волинській області, ПУМ у звітності показав більш-менш реальні цифри зібраних коштів – у травні 2011 року батьки здали 87 700 грн. Вказували ми т.зв. правоохоронцям і на той факт, що у документах, які надала Луцька міська рада, цифри щомісяця різні – тоді як з дітей збирають завжди одну й ту ж суму.

Отож, у січні 2011 року у ПУМі нібито зібрали «благодійних» 52 580 грн., а в лютому з невідомої причини - майже удвічі менше (25 800грн.), тоді як у квітні не збирали взагалі. Куди зникали кошти? Питання досі не з’ясоване.

Платити чи не платити – особиста справа кожного. Але той, хто не хоче цього робити, має право разом з іншими навчати своїх дітей у закладі, що перебуває у комунальній власності. Наразі це право грубо порушується. Беззаконня і свавілля у сфері освіти набули нереального розмаху. Бо це надто вигідно тим, хто у ній працює. Корупцію зупинити можна, але воля людей для цього наразі надто слабка. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь