Церковне свавілля в Межиріцькому монастирі

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

За поданням Комітету захисту національної спадщини ГРВ Острозьким МВ УМВС України в Рівненській області порушено кримінальне провадження за фактами завдання шкоди і знищення частин комплексу пам’яток архітектури національного значення Межиріцького Свято-Троїцького монастиря в с.Межиріч Острозького району Рівненської області.

Історія цієї унікальної української пам’ятки сакральної архітектури тісно пов'язана з відомим волинським родом князів Острозьких. Саме князь Федір Данилович Острозький, луцький староста, отримав в кінці XIV століття від Великого князя Литовського Вітовта Межиріч разом з кількома іншими містами і прилеглими до них землями. Тут він збудував дерев'яний замок, укріплений частоколом та земляними валами, і дерев'яну Свято-Троїцьку православну церкву у його центрі. Існує версія, що храм у Межирічі існував ще з ХІІІ століття і був заснований монахами Києво-Печерської лаври, які втекли сюди після розгрому Києва ханом Батиєм.

Після знищення пожежею в ХV столітті новий храм, що зберігся до наших днів, вже збудували з місцевого каменя-піщаника. Розбудовою самого ж Межиріча займалися нащадки Федора - син Василь (Красний) та онук Іван (Януш), який був останнім із роду Острозьких. Саме Іван домігся надання Магдебурзького права і статусу міста. Будучи католиком, він передав Свято-Троїцьку обитель ордену францисканців, добудувавши до неї двоповерхові корпуси келій та триярусні оборонні вежі у зовнішніх кутах. Зведена була і потужна кам'яна оборонна стіна з високими зубчастими шестигранними баштами і бійницями. Монастир перетворився на грізну фортецю.

Наполеон Орда.Вид на монастир Межиріч.

Проте їй не вдалось вистояти під час козацького повстання Богдана Хмельницького у ХVII столітті. Місто було практично зруйноване, як і замок Януша Острозького. Лише Межиріцький монастир залишився неушкоджений. Вигнавши францисканських монахів, повстанці не зачепили колишню православну обитель. Втім, пожежа 1820 року виявилася менш поблажливою, адже знищила велику монастирську бібліотеку, в якій налічувалося майже дві тисячі книг.

Монастир. Межиріч.

Наприкінці ХІХ століття Свято-Троїцький монастир з католицького знову став православним. Хоч він і був занедбаний, але служби в церкві проводилися навіть за радянської влади. У 1991 році його передали Українській православній церкві.

Надбрамна дзвіниця до церковної "реконструкції"

Проте традицію фахового будівництва Межиріча нахабно перервали нащадки в рясах, які на свій смак і власний розсуд почали самочинно перебудовувати, доповнювати і руйнувати унікальну волинську пам’ятку, що має національне значення. Про ці кричущі факти ми дізналися з мережі Facebook, де було розміщено світлини т.зв. церковної «реконструкції» надбрамної дзвіниці - її повністю розібрали. Зі слів місцевих жителів, така ж доля спіткала й інші пам’ятки монастирського комплексу.

Церковної «реконструкція» Надбрамної дзвіниці. Межиріч

Про те що, роботи тут здійснено самочинно, без жодної участі науковців, без жодної погодженої документації і дозволів, підтвердили й у Міністерстві культури України.

Відповідь Міністерства культури України від 21.06.2013 р.

У відомстві визнали також факт бездіяльності посадових осіб відділу охорони історико-культурної спадщини і туризму управління культури і туризму Рівненської ОДА, який очолює Ю.М.Калітинський. Останній знехтував вимоги ЗУ «Про охорону культурної спадщини» і не вжив жодних заходів, аби припинити беззаконня, а також не інформував міністерство про те, що відбувається.

Місцеві краєзнавці пояснили нам цю чиновницьку «сліпоту» близькими стосунками церковного і обласного керівництва, що, мабуть, і породжує правове свавілля в царині збереження сакральної архітектури Рівненщини.

Та «сповідальні відносини» чиновників і церковників мало переймають охоронців волинської історії. Тому за поданням Комітету захисту національної спадщини ГРВ Острозьким МВ УМВС України в Рівненській області відкрито кримінальне провадження – згідно зі ст. 298 Кримінального Кодексу України - за фактом завдавання шкоди пам’яткам архітектури національного значення і службової недбалості посадових осіб управління культури Рівненської ОДА.

Наразі розпочато досудове слідство. А ми триматимемо ситуацію на пильному контролі. Шануймо історію. Практично.

Фото з мережі ФБ

17.07.2013 р.


  1. Василь 18 жовтня 2013 14:25
    чудова стаття, інформативна, актуальна. маю тільки одну поправку, важливу для історика. вона стосується ремарки "Розбудовою самого ж Межиріча займалися нащадки Федора - син Василь (Красний) та онук Іван (Януш), який був останнім із роду Острозьких". автор, праця якого, без сумніву, має спрямування на сучасність, "втратив" півтора століття історії Острозьких, адже Іван Острозький жив в 15 ст., а останній з роду - Іван-Януш - в др. пол. 16 - на поч. 17 ст. загалом же, дякую за інформативну статтю.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь