Настав час діяти!

Volyn Times

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Тільки адекватна реакція на особистісні виклики створює громадянина. Тільки адекватна реакція на колективні виклики створює націю. Саме вона є пульсом життєздатності. Сподіватися немає на кого - слід уже сьогодні почати практично створювати перші особистісні оази модерного «вірусу» українськості. 

Фундамент є основою дому, адже чинить опір ґрунту і стінам. Цей ключовий закон фізики тіла повинен стати основою і національного будівництва. Рахуються лише з тими, хто ладен чинити опір і здатен до наступу за своє право бути людиною. ЛОХ («лицо обиженое хулиганами») не потрібен нікому, він завжди є предметом маніпуляцій для наживи і безликою сходинкою для чужих інтересів. Він є лише інертним наповнювачем суспільних і політичних форм, а, отже, не може бути фундаментом справжнього громадянського суспільства. Єдиною формою терапії цієї ганебної хвороби громадянського інфантилізму є живий розум і здорова природна реакція. Рецепт простий: принижують – реагуйте! Порушують ваші права як споживача, в лікарні, ВУЗі, школі, садочку – реагуйте! Знищують ваш культурний, мовний, життєвий простір – реагуйте! Грамотно, зважено, адекватно. Не знаєте як? Об’єднуйтеся, шукайте подібних духом і тих, хто володіє знаннями. Тільки гуртом ми можемо подолати гнітюче розчарування безперспективністю і комплекси особистої й суспільної меншовартості. Іншого шляху не має. Ніхто не буде робити це за нас. Жодна партія, влада, опозиція…. У них інші інтереси. 

Реакція - це не тільки протидія. Реакція - це і творення. Від констатації проблеми, навіть фахової, ніщо саме по собі не зміниться. Потрібна інша якість альтернативного мислення, здатного творити нові смисли. Потрібні чіткі зрозумілі принципи. А їх ідейна основа проста і природна - практичне поєднання індивідуального і колективного в забезпеченні ключового права і обов’язку кожного бути людиною. Без цього жодні розмови про етноси, нації… є лише популістськими маніпуляціями. Тільки створення сильних самоорганізованих громадянських структур, побудованих на якісно нових принципах, методах впливу та спільних цінностях, з беззаперечною системою взаємовиручки, може започаткувати процес створення реального альтернативного громадянського простору. 

З ЧОГО ПОЧАТИ? 

Першим етапом є елементарна організація неформальних груп, де їх члени спільно визначатимуть і підніматимуть конкретні питання спільного життєвого простору, загальних та індивідуальних проблем, і, найголовніше, - знаходитимуть ефективні форми їх розв'язання. Спочатку це можуть бути дружні зустрічі за філіжанкою кави, в будь-якій пристойній кав’ярні, зініційовані за допомогою соціальних мереж, ЗМІ або особистих знайомств. А щоб ці зустрічі не закінчилися традиційно – балачками і літрами випитих ароматних напоїв, - критерієм оцінки їхньої ефективності повинна бути практичність і наслідок. Для цього слід чітко ставити завдання, шукати можливості, грамотно розподіляти ролі і досягати результату. Цьому сприятимуть всі наявні зв’язки і ресурси членів гурту або створені ними нові. 

Фундаментальні принципи до геніальності прості: твоя проблема – наша проблема, твій успіх – наш успіх. Лише тоді, коли кожен практично відчуватиме відповідальність за всіх, а всі - за одного, ми нарешті матимемо шанс на одужання від тотальної епідемії ментального куркульства, яка унеможливлює національне єднання. Хто ж не дотримується цього беззаперечного правила, най, як «козел Азазеля», самостійно шукає собі місце у великій суспільній пустелі. Не місце йому в «українській оазі». Якщо цей світоглядний феодальний лен їх влаштовує, то най і живуть собі в ньому, чекаючи чергового месіанського чи партійного пришестя… Не варто тратити час на горбатих… 

Власний позитивний досвід варто популяризувати. Комусь він стане дороговказом, когось задавить велика хохляцька «жаба»… Можливо лише її поцілунок ладен розбудить чиюсь самосвідомість… Шляхи різні. 

Тож, щоб не бути голослівними, ми готові взяти на себе тягар започаткування ініціативи зі створення таких «українських оаз». Практично. У всеукраїнському масштабі організації цього процесу слугуватиме група «Народження Нації» в мережі ФБ, яку ми створюємо. Тут, не заглиблюючись в нетрі пустого інтелектуального мудрування, ми всі разом спробуємо започаткувати цей рух і визначити його основні принципи й поняття, практично втілюючи їх в життя. Щоб не клонувати мільйонну стрічку чужих новин і перепостів, основним правилом групи буде публікація лише власних думок, власного практичного досвіду, конкретних справ, вартих наслідування і практична допомога у вирішенні проблем членів групи. 

Тож, хто відчуває внутрішнє бажання і свідому готовність змінювати своє життя вже сьогодні, навіть в таких непростих умовах тотальної брехні і байдужості – єднаймося! Інтелектуальні і пропагандистські драглі і вічна надія на месій вбивають дорогоцінний час нашого життя  і дію, що здатна його творити. Ніхто, крім нас самих, не здатен навести порядок в нашому домі!

Хочете жити - не чекайте. Живіть вже. Життя минає, поки ви ждете його. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь