Межиріч. Церква нищить, міліція прикриває

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Тандем бездіяльності і непрофесійності Острозького МВ УМВС України в Рівненській області і чиновників відділу охорони історико-культурної спадщини і туризму управління культури і туризму Рівненської ОДА, призвели до знищення пам’ятки національного значення на території Межиріцького монастиря. Державі знову завдано збитки.  

Унікальний комплекс пам’яток сакральної архітектури Межиріцького Свято-Троїцького монастиря 15-17 ст. тісно пов'язаний з відомим волинським родом князів Острозьких. Він розташований у с. Межиріч Острозького району Рівненської області. Саме цю пам’ятку національного значення - при повному потуранні посадовців - багато років на свій смак і розсуд самочинно й безконтрольно руйнують і перебудовують служителі Свято-Троїцького чоловічого монастиря Рівненської єпархії УПЦ. Благі наміри церковників створити собі комфортні умови життя знищують історичну спадщину українців.

Межиріцький Свято-Троїцький монастир

Після звернення Комітету захисту національної спадщини ГРВ за фактом руйнування і перебудови монастирської Надбрамної  дзвіниці – пам’ятки національного значення - Острозьким МВ УМВС України 9 липня було відкрито досудове слідство. Слідчі дії розпочато ще чотири місяці тому, але досі міліція навіть не взяла пояснень у заявників, а  нищення пам’ятки і самочинні роботи тривають і нині. За інформацією прес-служби Острозького МВ УМВС України в Рівненській області, правоохоронці за цей час спромоглися лише … запланували виїзне колективне обстеження стану пам’ятки. Коли воно має відбутись, у міліції і досі не знають.

Злочинна недбалість острозьких правоохоронців, які не зупинили злочин, коштувала державі національної пам’ятки. Надбрамна дзвіниця знищена, перебудована і повністю втратила свій автентичний вигляд. Сприяла вандалізму й бездіяльність відділу охорони історико-культурної спадщини і туризму управління культури і туризму Рівненської ОДА на чолі з Ю.М.Калітинським. Чиновники, які першими повинні були бити на сполох, лише спромоглися дати коментар нашим колегам з «5-го каналу» про те, що керівництво монастиря нині «узаконює» в Міністерстві культури ці самобуди.

Тим часом представники Комітету захисту національної спадщини ГРВ разом із журналістами побували на місці знищення пам'ятки. Побачене вразило. Надбрамна дзвіниця нині повністю спотворена і жодним чином не нагадує свою історичну попередницю.

Надбрамна дзвіниця. До і після...

Біля неї і досі просто неба валяються історичні артефакти, які можуть мати наукову цінність і прикрасити експозицію музею.

Історичні артефакти

Вразив і величезний цегляний двохповерховий самобуд на території пам’ятки - Межиріцького монастиря. За словами монахів, ці гаражі і приміщення для паломників збудували лише два роки тому.

Цегляний самобуд на території пам’ятки - Межиріцького монастиря

Цегляний самобуд на території пам’ятки - Межиріцького монастиря

Ще одна нещодавно збудована господарська будівля чи гараж сховалась від людського ока за залізними церковними воротами, під самим історичним муром.

Гараж збудований на місці знищеного валу-пам'ятки

Для її будівництва бульдозерами, по-варварськи, зрізано частину земляних укріплень, які теж є пам’яткою національного значення з охоронним № 15100.

Знищення історичного валу пам'ятки. Фото з мережі ФБ

Знищення історичного валу пам'ятки. Фото з мережі ФБ

Жодних археологічних досліджень чи наукового нагляду за земляними і будівельними роботами в охоронній зоні пам’ятки не здійснювалося. Це засвідчили нам регіональні представники ОАСУ Інституту археології України. Збитки, які завдано культурному археологічному шару та охоронюваним інтересам держави, можуть вимірюватися десятками мільйонів гривень.

Роботи з реставрації внутрішніх фресок пам’ятки, які, за словами монахів, проводилися рік тому, теж навряд чи хтось контролював. Що вони замалювали і що ми втратили, тепер навряд чи дізнаємося.

Внутрішніх фрески Межиріцького Свято-Троїцького храму

Привертають увагу й інші пам’ятки національного значення, які розташовані поруч, за древніми монастирськими стінами. Міська Заславська брама 16 ст. та піч князя Януша Острозького 17 ст. сиротіють, у занедбаному стані чекаючи вироку.                  

Міська Заславська брама 16 ст.

Піч князя Януша Острозького 17 ст.

Зауважимо, що жоден із керівників Свято-Троїцького чоловічого монастиря Рівненської єпархії УПЦ так і не захотів вийти до журналістів та прокоментувати свою позицію. Після кількох годин марного очікування нам вдалося почути лише думку одного з монахів, яка красномовно відображає стан справ.

Поспілкувавшись із обивателями монастиря, ми зробили невтішний висновок: прямодушність намірів монахів, які несуть свою службу в стінах пам’ятки, надзвичайно далека від понять наука, спадщина, історія, архітектура… А тому таїть постійну небезпеку профанації і знищення. Однак, чиновники та правоохоронці не можуть так легко сховатися за риторикою екзальтованого Незнайки. На відміну від чисельних теологічних «талмудів» вони повинні користуватися винятково законом. А саме він (закон — авт.), як показують ці події, на Рівненщині замінений вседозволеністю і некомпетентністю. Тож доки церковники і чиновники умислом, бездарністю і благими намірами стелять слизьку дорогу беззаконня, варварські багаття свавілля і далі пожиратимуть залишки великої української історії.   

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь