Куди зникають нагороди?

Volyn Times

Культура :: ПОЗИЦІЯ

Двоє волинських спортсменів, які здобули призові місця на 22-их літніх Дефлімпійських іграх у Болгарії, а також їхні тренери досі не отримали своїх нагород. Міжнародні змагання серед спортсменів із вадами слуху відбулися у липні-серпні 2013-го року. Ордени і медалі їм мали б вручити ще на початку грудня — коли вийшов відповідний указ. У попередні роки так зазвичай і відбувалося. Але цього разу, на думку спортсменів, хтось вирішив зманіпулювати ситуацією. Для чого і кому це потрібно, вони вголос не наважуються розповідати. Між тим, запевняють, що нагороди для спортсменів — надзвичайно важливі. Адже це не брязкальця, якими можна заповнювати антресолі, а результат багаторічної щоденної важкої праці. Крім того, за нагороди передбачені відповідні доплати, які для спортсменів-інвалідів особливо важливі.

Олександрові Колодію — 27 років. Торік у Болгарії він побив свій же рекорд із кульової стрільби і здобув золото. У 2011-му році Європейська спортивна організація глухих визнала його кращим серед спортсменів із вадами слуху. Він — багаторазовий чемпіон і призер змагань різного рівня.

Олександрова дружина - Світлана Яценко - у свої 20 років теж неодноразово здобувала призові місця. На 22-х Дефлімпійських іграх у Болгарії вона виборола срібло — у стрільбі з пневматичної гвинтівки і бронзу — з малокаліберної гвинтівки з положення лежачи, стоячи та з коліна.

Тренують спортсменів - заслужений тренер України Олександр Платонов і тренер-викладач вищої категорії Вікторія Свереда.

Намагаючись з'ясувати ситуацію, ми звернулися з інформаційним запитом до Спортивної федерації глухих України, яку очолює Леонід Касіцький. Й отримали таку відповідь: “До цього часу вручення державних нагород чемпіонам та призерам XXII літніх Дефлімпійських ігор, їх тренерам та працівникам збірних команд, які брали безпосередню участь у підготовці призерів до змагань, не відбулося з причини нестабільної ситуації в країні.” Можливу дату вручення там повідомити не змогли, спрямувавши нас до Міністерства молоді та спорту України. Дивно, що представники федерації самі  цим питанням досі не поцікавилися — адже, будучи всеукраїнською громадською організацією інвалідів, вони першими мали б ініціювати й пришвидшувати процес нагородження. Тим більше, що спортсмени зголошуються, аби їхнє вшанування відбулося без особливих урочистостей і навіть не у столиці.

За неофіційною інформацією, нагородження досі не відбулося через надмірну забюрократизованість і самовільні рішення певних чиновників. Наразі ми цей матеріал спрямуємо на реагування у Міністерство молоді та спорту України, сподіваючись, що нещодавня зміна керівництва у ньому посприяє розв'язанню проблеми. Спортсмени не заслуговують, щоб на їхніх іменах і досягненнях хтось спекулював. Тим більше, коли йдеться про спортсменів-інвалідів... 

Довідка: У 22-х Дефлімпійських іграх у Болгарії взяли участь більше 190 спортсменів із України. Наша збірна тоді посіла 2 місце, здобувши 88 медалей: 21 - золоту, 30 - срібних та 37 - бронзових.

Згідно з Указом Президента України від 03.12.14 р. № 664/ 2013 «Про відзначення державними нагородами України», Олександр Колодій мав би отримати орден “За мужність” ІІ ступеня, Світлана Яценко досі чекає ордена “За заслуги” ІІІ ступеня. Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено Вікторію Свереду, а Олександра Платонова — медаллю “За працю і звитягу”.  

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь