«Волинський щит» : справи не терплять галасу

Volyn Times

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Деякі справи не потребують особливого розголосу. Так вважають у підрозділі  ГРВ «Волинський щит», який був створений під час буремних подій Майдану для його організованої і скоординованої підтримки (а її тоді вкрай не вистачало). До підрозділу увійшли люди, які мають спеціальну і військову підготовку, а також спортсмени клубів єдиноборств Волині. 

Члени “Волинського щита” без зайвого привертання уваги до себе брали участь в активних діях у Києві і забезпечували громадський порядок під час бурхливих подій у Луцьку, зокрема, біля УМВС і СБУ, чітко й принципово зберігаючи власну позицію щодо процесів у країні й області. Одразу ж підрозділом було організовано незалежне патрулювання обласного центру. Майже 50 людей, скоординувавши свої дії зі штабом Майдану й УМВС, брали участь у патрулюванні всього міста - від 40-го кварталу до вулиці Львівської і МКС. Були організовані вело- й автогрупи, які практично допомагали в патрулюванні. Ініціатива “Волинського щита” зі створення Веломайдану набула популярності й була втілена іншими організаціями.

Зважаючи на виклики і загрози для безпеки країни на сучасному етапі, зараз “Волинський щит” активно виконує свої основні завдання зі сприяння обороні України та охороні громадської безпеки. Акценти зроблено на домобілізаційну й організаційну підготовку, яка, на думку членів організації, відчутно сприятиме більшому виживанню людей у лавах Збройних сил й ополченні, а також дасть змогу ефективніше діяти в умовах можливої окупації. Для цього відповідні фахівці розробили спеціальну тренувальну програму.

Основні засади останньої - тактична підготовка, знання матеріальної частини засобів ведення бою, основи альпіністської підготовки і виживання, прийоми рукопашного бою та інші спеціальні навики, що необхідні під час ведення бойових дій в різних умовах. Підрозділом, за офіційного сприяння, здійснюється також навчальна підготовка зі стрільби з різних видів зброї.

Регулярно відбувається тактична підготовка в умовах лісової місцевості, яка найбільш характерна для нашого краю. Проводяться навчання і з основ штурмової підготовки в умовах міста.  Сучасні ігрові імітатори дають можливість практично відчути ведення бою й сприяти психологічному сприйняттю ситуації, наближеної до бойової.

 

До речі, до “Волинського щита” входять не тільки чоловіки. Є тут і дівчата, які тренуються без особливих поблажок й абсолютно не відстають у підготовці.

Зважаючи на непросту економічну ситуацію в країні й армії, підрозділ власними можливостями і силами небайдужих патріотів намагається забезпечити свої матеріальні потреби й екіпірування.

Реально оцінюючи рівень загрози сепаратизму і військових дій з боку окупантів, а також беручи до уваги досить пасивну і не завжди зрозумілу позицію державних структур із задіяння величезного кадрового потенціалу оборони, який не підпадає під перші рівні мобілізації, “Волинський щит” наразі акцентує увагу на проведенні навчальної підготовки мобілізаційного резерву і створенні ополчення.

При вступі до організації перевага надається колишнім військовим, громадянам із хорошою спортивною й спеціальною підготовкою. Основні вимоги - здоровий глузд, стійка психіка, здатність працювати в команді, а, найголовніше, - відсутність політичного фанатизму. Саме «позапартійність», незалежність від економічних груп, відсутність заангажованості в традиційних політичних і місцевих процесах, а також власне бачення їх розвитку є особливістю “Волинського щита”, яка відрізняє його від інших організацій. Оскільки серед “щитів” є і юристи, основний принцип діяльності підрозділу - чітке й принципове співвідношення власної діяльності до норм і законів України.

Наразі з метою активізації оборонних процесів представники “Волинського щита” увійшли до Громадського координаційного штабу зі сприяння обороні України, який нещодавно створено у Волинській області, й готові координувати свої дії зі створеним РНБО Штабом територіальної оборони.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь