Луцький виконком саботує оборону

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Луцькі чиновники, які в ситуації війни нічогісінько не зробили, щоб хоч якимось чином забезпечити захист міста й запобігти виникненню нештатних ситуацій, відверто протидіють громадським ініціативам, спрямованим на забезпечення громадського порядку й оборони. А допомагають їм у цьому керівник штабу П.Порошенка на Волині і деякі активісти, які прагнуть створити монополію.

Це яскраво засвідчило останнє засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, на якому розглядалося формальне питання реєстрації громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Волинський щит», яке вже сьогодні інтенсивно допомагає армії в питаннях оборони краю. Воно і стало чудовим лакмусом для позбавлення залишків ілюзій і зняття масок з удаваних фахівців та новоявлених штатних «революціонерів».

Більше місяця тому «Волинський щит» подав заяву і документи на реєстрацію. Їх ретельно перевірили й затвердили юристи не лише міської ради, а й УМВС та Держприкордонслужби. Проте, всупереч вимогам закону, виконком тривалий час це питання ігнорував. У юридичному відділі міської ради представникам організації пояснили, що після консультацій «консиліуму», до якого входив і колишній начальник Луцького МВ УМВС Роман Крохмаль, вирішили, що печатки вищого - обласного МВС - мало і потрібна ще печатка міського…. Хоча законом це і не передбачено, але вимога була негайно виконана. 2 липня, хоч і в порушення термінів реєстрації, але питання нарешті винесли на розгляд засідання виконкому. Саме до функцій останнього належить забезпечення формальної реєстрації громадських формувань, які діють винятково в правовому полі і під контролем МВС та Держприкордонслужби. Але, як з'ясувалося, члени виконкому законами не переймаються, бо в них свої критерії… Попри те, що всі документи були бездоганно підготовлені — відповідно до закону «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», - і на цьому на засіданні неодноразово наголошував начальник юридичного відділу міськради Олександр Рачков, а також всупереч тому, що єдиною підставою відмови в реєстрації може бути та, «якщо статутні документи суперечать чинному законодавству», члени виконкому все-таки відмовилися реєструвати організацію. Знехтували вони й тим, що закон прямо вказує: «органи  місцевого самоврядування та правоохоронні органи надають всіляку допомогу та підтримку у створенні громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону»…  Допомогли…

Основними ініціаторами цієї «допомоги» і фарсу беззаконня виявилися два бізнесмени з абсолютно різних політичних таборів: керівник штабу Поршенка і член виконкому при всіх останніх владах - Володимир Гунчик, а також, як не дивно, - один із керівників аналогічного громадського формування - «Самооборона Волині» -  Богдан Климчук, який на «революційній хвилі» нещодавно втиснувся у виконавчий комітет.

Аргументи і «революціонера», і «функціонера» були на рівні… На рівні дитячого садочка. Один, читаючи статут, все дивувався праву членів організації конвоювати порушників до міськвідділу і патрулювати вулиці, абсолютно не реагуючи на урезонюючі доводи юристів міської ради, що це не забаганки, а вимоги закону і статут - повністю типовий. Втім, випещеного пана, якого пророкують в нові «губернатори», це не бентежило. Перебуваючи в ейфорії повного юридичного невігластва, він роздивився ще й у цьому чергову змову з метою створення в місті ще однієї міліції. Але статут слово в слово копіює затверджений Верховною Радою типовий взірець - пан Гунчик міг би спершу поцікавитися, а не безпідставно дивуватися його «нечітким формулюванням».

Другий, ймовірно, ревниво побоюючись втратити «революційну» монополію своєї структури, всіляко намагався довести іншим членам виконкому недоцільність створення ще однієї. А оскільки не мав серйозних аргументів, то апелював до факту, що за 13 років таких формувань створено аж… п’ять… Забув лише пан «революціонер», що майже всі вони з'являлися винятково з комерційною метою - легалізації травматичної зброї для «друзів МВС і влади», які користалися нішею в законі. Тож, за браком фантазії і вагомих аргументів, рекомендував заявникам ставати міліціянтами, тобто, вступати в міліцейський батальйон «Світязь», що створюють на заміну розпущеному «Беркуту»… Інші члени виконкому лише кивали головами…

Чоловіки з «Волинського щита», які планували в найближчі дні легально виїхати на допомогу прикордонникам, були вражені відвертим беззаконням, що царить у виконавчому органі влади, а особливо негідною поведінкою одного з керівників “Самооборони Волині”, яка не вперше демонструє хворобливі недружні прояви.

Прикро, що такі бездумні рішення приймаються в час війни, коли є величезна потреба у підготовлених бійцях і в національному єднанні. Така поведінка дискредитує ідеї і підриває віру в принципи ще незавершеної революції гідності… Тож, зваживши на це, члени “Волинського щита” відкинули ідею розв'язання проблеми «революційними методами» і вирішили не опускатися до  рівня, їм не притаманного. Але тим, хто намагається підривати єдність, сіяти розбрат, гратися в монополії, створюючи перепони в обороні країни під час війни, вони готують достойну відповідь — винятково у правовому полі. Не зважаючи на PR, блат, звання і «революційні заслуги»…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь