Яценюк прикриває угорських вандалів?

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, вдаючись до політичного загравання з угорською стороною, прикриває наругу над могилою українських воїнів Другої світової війни, що нині чиниться в місті Фельчут (Угорщина).

Цими днями Міністерство оборони Угорщини здійснює ексгумаційні роботи в місті Фельчут, де поховано рештки радянських воїнів, які загинули на території Угорщини в 1945 році. Саме тут місцеві жителі на знак подяки вшанували пам’ять радянського офіцера, який, ризикуючи, врятував їх від неминучої  депортації.

Для участі в ексгумації запрошено й українських фахівців-археологів, які представляють Державну міжвідомчу комісію у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій. Те, що  побачили, їх вразило й обурило. Ось так описав побачене один із членів ДМК на своїй сторінці в ФБ: «Це так "ексгумують" наших українців в Угорщині. ... Совковою лопатою разом із землею кістки з могильної  ями. Так вибирають кладовища домашніх тварин.»

На цьому відео від 09.07.2014 року ви самі можете побачити все те, що зачепило українських спеціалістів. Назвати це порпання в залишках людей фаховою ексгумацією абсолютно не можна.

Представники української сторони змушені були вимагати негайного припинення важливих робіт, що здійснювалися у такий ганебний спосіб. Оскільки це не тільки порушує всі археологічні принципи, але й суперечить елементарним нормам моралі. Угорська сторона роботи тимчасово зупинила. І повідомила про це своєму керівництву в столиці. Наслідком цього, як стверджують представники ДМК, став прямий дзвінок колишнього гравця однойменного футбольного клубу «Фельчут», а нині прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана нашому прем’єру Арсенію Яценюку. Зауважимо, що саме В.Орбан нещодавно давав досить провокативні пропозиції українській угорській меншині Західної України щодо способу організації її проживання і політичного вибору.

Пан А.Яценюк, з притаманною йому заповзятою «проєвропейськістю»,  особливо не вникаючи в суть питання, вирішив догодити тій стороні і провчити своїх занадто вимогливих фахівців. Тож, під загрозу звільнення потрапив керівник Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій пан Я. Жилкін, який на цій посаді за останні роки показав досить активну роботу. А фахівці, які підняли це питання, тепер занепокоєні можливістю депортації. Про це вони розповіли в соціальних мережах.

Сподіваємося, що нашим чиновникам вищого рівня все-таки вистачить розуму об’єктивно розібратися в ситуації і відстояти пам’ять своїх земляків. Бо якщо хочемо бути справді великою державою, ми повинні навчитися не тільки захищатись, а й захищати пам’ять своїх померлих пращурів і шанувати їх. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь