С.Кравчук незаконно займає місце в виконкомі?

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Скандали давно супроводжують першого заступника Луцького міського голови Святослава Кравчука, який майже півтора десятка років хвацько займає вищі посади у самоврядуванні обласного центру. Цього разу йтиметься про законність поєднання ним посади першого заступника міського голови, члена виконавчого комітету ЛМР і статусу депутата обласної ради.

Посаду першого заступника міського голови С.Кравчук опанував вже як професію, поєднуючи її з кріслом секретаря міської ради з 1994 по 2006 роки. Після того, як його «попросили» з облюбленого за чотири роки місця заступника голови Волинської ОДА з гуманітарних питань, а також після невдалої спроби «рейдерства» посади керівника місцевої профспілкової організації, «тимчасово безробітний» екс-чиновник вирішив зачепитися за політику. Черговий значок депутата Волинської обласної ради вічний представник влади отримав у списку опозиційного «Фронту Змін», обласний осередок якого й очолив. Але його політична діяльність тривала недовго. 20 вересня 2011 року, в силу певних обставин, пан Кравчук написав заяву про відставку. При цьому партійного мандату «опозиціонер» не склав. А підібрав його тоді М.Романюк, який, не маючи достойної власної команди, «прихистив» всю відставну чиновницьку братію - з нею ж мав тісні бізнес-стосунки. Посаду свого першого заступника він беззаперечно дав С.Кравчуку. З листопада 2010 року дві іпостасі - депутат обласної ради і заступник мера - уживаються в одній людині.

Все б нічого, але такий «букет» не відповідає вимогам українського закону «Про статус депутатів місцевих рад», який чітко визначає несумісність статусу депутата місцевої ради з деякими посадами та видами діяльності. Зокрема, згідно зі ст. 7 п. 1 «депутат місцевої ради, який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюються вимоги Конституції та законів України щодо обмеження сумісництва, не може поєднувати свою службову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою на постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті 

Згідно з отриманою нами з офіційних джерел інформацією, С.Кравчук є і «першим заступником міського голови», і членом виконавчого комітету Луцької міської ради. Про це свідчить й інформація на офіційному сайті ЛМР.

Крім того, пан Кравчук ще є й членом апарату виконавчого комітету міської ради

Зауважимо, що додаток «перший» в назві посади заступника міського голови, який вже, як титул,  кочує за С.Кравчуком багато років, теж суперечить вимогам ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Закон не передбачає «арифметики» в назві посад заступників. Про це повинні були б знати юристи і чиновники міської ради. Адже згідно з вимогами ст.19 Конституції України, «органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.» Але, мабуть, меж внутрішнім комплексам і амбіціям деяких чиновників таки немає… 

Норма про недопустимість суміщення є відкриттям винятково для луцьких чиновників. У колег С.Кравчука з інших міст цієї проблеми немає. В них вона чітко виписана навіть у посадових інструкціях. Ось приклад ідентичного «заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради» Барської міської ради. В її п 1.3 чітко написано: «На заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради поширюються вимоги щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні” для міського голови, зокрема, він не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім наукової, викладацької та творчої роботи у поза робочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.»

Є з цього приводу і роз’яснення Міністерства юстиції України та Національного агентства з питань державної служби України від 13.04.2012 «Стосовно обмежень сумісності діяльності заступника селищного голови з діяльністю депутата районної ради», згідно з  яким заборонено поєднувати статус депутата і посаду заступника міського голови та члена виконкому. 

Але ніхто на це не зважає вже багато років. В міста давно немає грамотної юридичної служби і прокурорів , які мали б контролювати законність прийнятих владою рішень. Все працює винятково в ручному режимі і через рукостискання. Як? А ось хоч би й так. На цьому фото, датованому травнем 2013 року, М.Романюк вручає подяку за співпрацю багаторічному екс-заступнику прокурора Луцька М.Біляку, який курував міську раду і був постійним учасником її сесій.

Що ж, відверто. Адже саме під «пильним оком» прокуратури С.Кравчук багато років - всупереч закону - суміщав свої посади і статус депутата.  Цю прокурорську «сліпоту» можуть пояснити лише рішення ради і виконкому, що приймалися протягом багатьох років і в яких чітко видно земельні ділянки, квартири, гаражі та інші «послуги», що їх отримували й отримують прокурори та їх родичі з рук міських керманичів - за «співпрацю». Можливо оприлюднений фактаж допоможе лікуванню? Час покаже. Але скаргу щодо порушення закону і неналежного реагування на це прокурорів міста ми передамо в прокуратуру області. 

P.S. Дуже вдячні чиновникам і керівництву міста, які після великої серії публікацій про беззаконня і корупціюї влади намагаються перешкоджати нашій діяльності і чинити тиск на нас та наших партнерів. Це нас дуже стимулює і підігріває бажання бачити всіх корупціонерів у місцях відповідного «особливого режиму». Ніхто, крім нас!

Матеріал зроблено в рамках кампанії "Антимафія"

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь