У будинку Косачів знову буде «генделик»

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Доки наші хлопці гинуть, відстоюючи Україну на Сході, у Луцьку, в будинку-пам’ятці, де жила Леся Українка, нинішній директор історико-культурного заповідника П. Рудецький вчергове намагається облаштувати генделик.

Фонд Держмайна України у Волинській області вже підготував відповідні документи щодо оренди. У пам’ятці, де наразі розташована дирекція, незабаром з’явиться кафетерій.  Договір планується підписати вже 10 листопада 2014 року з підприємцем Воронковою Мариною Кузьмівною  Багатостраждальний символ українськості - будинок на вулиці Драгоманова, 23, в якому жила у 1890-1891 роках гордість України - родина Косачів, - вчергове піддається моральному глуму.

Нагадаємо, що колишній директор заповідника Тарас Рабан, якого з ганьбою звідти вигнали, вже перетворював пам’ятку у приватний вертеп розпусти і п’янства. Нинішній – П.Рудецький -  намагається не відставати від попередника. Рік тому він пробував створити тут «питейний» заклад. Але таку ініціативу, після звернення "Волинського щита", не підтримав екс-голова ОДА Борис Клімчук. Сьогодні ж, після перемоги Майдану, коли обласною радою керують представники структур, які декларують свій патріотичний напрям, це питання знову намагаються нагло проштовхнути.

Зауважимо, що існує явна тенденція умисного нівелювання пам’яті Лесі Українки на території Старого міста. «Лесина вітальня», яка розміщена в самому будинку і відкривається тільки «за попереднім погодженням з адміністрацією»,  фактично не функціонує, а сам будинок навмисно доводиться до стану руйнації навколишніми «блатними» депутатськими будівництвами.

Ми розуміємо, що п’янство дуже близьке нинішньому керівництву заповідника, а слово «культура» в Старому місті асоціюєтьсяся лише з обслуговуючими заходами, але ми таки сподіваємося, що в древньому Лучеську ще є лучани і українці - і саме вони зуміють захистити ім’я нашої великої землячки Лесі, яка була справжньою Українкою. Маймо гонор, панове. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь