9 місяців болю і ран

Ірина Кунинець

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Книгу-монтаж голосів доби презентувала у Луцьку автор творчого експерименту, відома сучасна письменниця Оксана Забужко. «Літопис самовидців. 9 місяців українського спротиву» - це «спроба фіксації емоційної, психологічної, духовної, культурної, людської пам’яті... Це книга про те, чим жив, що відчував, як прокидався український народ від 21 листопада 2013 року до літа включно...»

Насправді авторами книги є понад 200 людей. Їхні дописи Оксана Забужко моніторила в інтернеті - для книги відбирала лише ті, які найбільше поширювалися в мережі. 15 дописувачів, ймовірно, вже немає серед живих, бо з ними письменниці так і не вдалося сконтактувати. Одна з найбільших цінностей «Літопису самовидців...» - відповідність історичним подіям:

Ця книга, зі слів Оксани Забужко, - драматична, болісна, рвана...  Вона є свідченням того, як голос натовпу переростав у голос українського народу. Свідченням нашої єдності. Її неможливо читати на одному подиху. Бо надто болісними були події останнього року для більшості з нас.

Разом з Оксаною Забужко новий проект у Луцьку презентували сестри Тельнюк. Їхня експресія, вміння відчувати і передавати музику, слово, емоцію, події на надвисокому рівні – як професійному, так і психо-емоційному - лише підсилили слова письменниці. Галина і Леся виконували пісні на вірші Тараса Шевченка, Василя Стуса, Оксани Забужко. Але ми пропонуємо Вашій увазі ті, які особливо актуальні за нинішніх обставин.

«Хлопчику, хлопчику...» - пісня, яку сестри Тельнюк присвятили тим, хто нас захистив собою. Тим, кого серед нас уже немає:

Ще одна пісня – «Повертайся живим» - стала практично гімном-закликом і присвячена тим, хто зараз захищає Україну:

Свою поїздку до Луцька Оксана Забужко назвала меморіальною. Адже тут 17 років прожила її мама – 19 листопада 2014 року Надії Забужко не стало. А 1 грудня помер Євген Сверстюк, який 50 років тому у залі місцевого Палацу культури, де й відбувалася презентація «Літопису самовидців...», на запрошення матері письменниці виступав перед вчителями. 

Нинішній захід у Луцьку відбувся за сприяння мистецького обєднання «стендаЛь».

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь