Історія назви "33-й мікрорайон"

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Лучани вже звиклись з назвами районів свого міста та навіть не задумуються над їх походженням. А дарма. Вони теж несуть в собі велику історію. Історію творення міського простору, який робили ще справжні архітектори, а не «блатні» забудовники.

Сьогодні ми хочемо познайомити вас з виникненням назви одного з найбільших районів Луцька, що носить умовну назву «33-й». Хоча офіційно такої ніде не зафіксовано. Історію її походження ми знайшли в спогадах Почесного члена Української академії архітектури Ростислава Метельницькогоодного з співавторів архітектурного проекту саме цього району. Тож знайомимо з нею і вас. Заодно зауважте і принципи містобудування, які давно забуті в нашому міському просторі тотальної забудови.

«Насамперед, звідки назва "33-й"? Невже до того в Луцьку було запроектовано тридцять два мікрорайони? Зрозуміло, що ні, їх нових було лише два. За тодішньою методикою містобудівельного проектування мікрорайоном називалось обмежене магістралями житлове утворення, розмір якого визначався кількістю дітей, що ходять в одну школу, цій кількості учнів відповідало два дитячих садки і нормативні підприємства установи та заклади, які повинні задовільняти щоденні (перший рівень) побутові та культурні потреби його мешканців. Коли коригувався один з перспективних генпланів міста всю його територію, існуючу і околиці, що мали згодом, ввійти а межі міста, умовно поділили на такі мікрорайони і пронумерували їх. В такий спосіб одна з ділянок в чистому полі, маючи площу рівну двом мікрорайонам, отримала свій номер.

Луьк. 33-й мікрорайон

Пізніше робились спроби присвоїти їй якусь більш людську назву (1967 року - Жовтневий район), але вона, мабуть, через заполітизованість не прижилась Раніше тут серед ланів пролягала польове дорога, що вела до Теремно а обабіч неї, ближче до Сапалаївки, знаходився виробничий двір споживспілки та кілька хуторів з садочками.

Коли розпочалось будівництво північної промислової зони Міністерство легкої промисловості виділило кошти на проектування житла для луцької меланжевої фабрики. Одночасно розроблявся в Києві проект детального планування всього Завокзального житлового району. Останній проект отримав диплом про високу якість, але так і не був реалізований...»

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь