1000 років історії Білорусі за 5 хвилин.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Пам'ятаєте, як вам викладали історію? Спочатку вчитель передає учням тему з підручника - потім учні переказують її вчителю. Ланцюг історичних подій поволі перетворюється на низку цифр, параграфів, імен… А задоволення приносить хіба відмітка в журналі… Сучасні технології дають можливість розірвати це нудне замкнуте коло.   

Недавно ми презентували фільм «Польська історія» майстра сучасної польської анімації Томаша Багінського, де його творцям, за вісім хвилин, вдалося захоплююче передати всю велику історію Польщі. Не менш творчими виявились і наші білоруські сусіди. «Будзьма білорусами!» - так називається перший професійно зроблений анімаційний фільм, присвячений історії Білорусі, де 1000 років її історії вмістилися в 5 хвилин якісного відео. Білоруські творці спробували по сучасному осмислити історію власної країни та зробити її популярною і модною, позбувшись формалізму й академізму в її викладанні. Цей спільний доробок громадської культурної кампанії "Будзьма білорусами!" та порталу TUT.BY., в рамках проекту "БудьмаTUT", має на меті зламати стереотипи в поданні білоруської історії і культури та зацікавити ними максимально широке коло людей. 

Сьогодні ми маємо можливість подивитися, що б вийшло, якби науку, яка вчить не повторювати помилки, викладали Олександр Помідоров і Лявон Вольський. А книга була б не книгою, а зробленою зі смаком анімацією від Юлії Ляшкевич і Юлії Рудіцкай. Творці проекту переконані, що саме ці цінності сьогодні можуть об'єднати таких різних білорусів. 


  1. Viva 31 травня 2011 16:10
    Креативно. Модно. Цікаво. Але таке враження, що історія Білорусі 1991 роком закінчилася...
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь